Gamlebyen i Kotor består av trange smug, hyggelige gater og livlig byliv. Et godt tips er å følge stien opp til utkikkspunktet ved St. John-fortet, som gir deg flott utsikt over byen og den vakre Kotorbukta. Foto: Ida Anett Danielsen

Vannet skvulper oppover baugen, idet båten glir bortover Kotorbuktas blikkstille vann. Omringet av majestetiske fjell, som på mange måter ligner de velkjente norske fjell og fjorder, er det et vakkert bilde vi befinner oss i. Små murhus med oransje tak glitrer i solen og fuglene kvitrer. Montenegro tar oss godt imot.

LES OGSÅ: SOMMERENS NYE REISEMÅL

Ny sommerfavoritt 

– Vi har mange turister, men ikke så mange skandinavere enda, sier guide Rade Mudrić (39).

– Men det tror jeg vil endre seg fort, når dere først har oppdaget oss, ler montenegrineren sikkert.

Men det til tross, Montenegro er kanskje ikke en uoppdaget perle å regne lenger. De store cruiserederiene har for lengst fått opp øynene for det lille landet på Balkan. Det samme har solhungrige turister fra ellers rundt om i Europa. Og nå som de norske charterselskapene har satt Montenegro på sommerkartet, er det duket for at også vi oppe i nord vil finne veien ned til den lille perlen i sør.

Og for folk som tidligere har feriert mye i Hellas og Kroatia, og som nå er klare for å oppdage noe nytt, vil Montenegro helt sikkert falle i smak.

Kotorbukta er populær blant cruiseskipene, som flittig besøker den lille, sjarmerende byen om sommeren. Foto: Ida Anett Danielsen

– Her finnes en skattkiste av tilbud. Fine strender, god lokalmat, vin, vakre fjell og actionfylte aktiviteter – vi har alt, konstaterer Rade.

Historisk perle

Vi har ankret opp og tatt bena fatt, og er klare for å utforske Kotors vakre gamleby. I 2016 sto byen på Lonely Planets topp ti-liste over årets beste byer, og siden 1979 har den stått på Unescos verdensarvliste. Så vi er ikke de første til å oppdage middelalderbyen innerst i Kotorbukta, som kan spores tilbake til år 400 f.Kr og med det betegnes som Montenegros eldste by.

I Kotor venter noe sjarmerende rundt hvert et hjørne i den labyrintlignende gamlebyen, som en koselig, liten vinbar. Foto: Ida Anett Danielsen

I juli kryr det av turister her, men på våren og sensommeren er det en del roligere.

Innenfor den gamle, venetianske bymuren danner trange gater og smug en forvirrende labyrint, hvor det er lett å gå seg vill. Men det er ingen fare, for rundt hvert et hjørne venter en kirke, små torg eller en hyggelig kafé eller restaurant klar for å utforskes. I de små butikkene bugner det av lokalt design og keramikk, i tillegg til spiselige suvenirer som oster, syltetøy og snaps. Det hele er rammet inn av de bratte Lovćen-fjellene som rager i bakgrunnen.

CRUISE I KOTORFJORDEN MED MAJESTIC PRINCESS

Livsnyteri

Formiddagskaffen inntas på en koselig kafé rett rundt hjørnet fra den kjente St. Trifon-katedralen, der vi raskt kommer i prat med den lokale gjengen på bordet ved siden av.

Her er folk både sosiale og gjestfrie. Og for dem som er på besøk innom Kotor har montenegrineren Alexander Cholo (49) noen gode tips:

Alexander Cholo (49) mener man bør nyte livet til det fulle, og alltid starte dagen med en kopp kaffe – eller tre. Foto: Ida Anett Danielsen

– Besøk katedralen, sjekk ut utsikten fra toppen av St. John-fortet, men viktigst av alt – nyt livet med en kopp kaffe på en av gamlebyens mange kaféer. Her i Kotor lever vi etter mentaliteten om å ikke gjøre det du trenger å gjøre i dag, men vente til i morgen. Så ta livet med ro og nyt tiden du har her til det fulle!

Bading i Budva

Det nygifte paret Dmitro og Ann Mihasko angrer ikke på at de la bryllupsreisen til Budva i Montenegro. Foto: Ida Anett Danielsen

Å nyte er også stikkordet på vårt neste stopp, nemlig badebyen Budva, som ligger rundt en halvtime i bil fra Kotor. For til tross for koselige og historiske byer, er det strendene som kanskje er Montenegros største gull. Her, som i Kotor, kan det blir trangt om plassen i høysesongen, og stemningen på kveldstid kan bli festlig, men er man glad i livlig stemning vil man trives i Budva. De mest populære strendene er Ploce og Mogren, hvor også det nygifte paret Ann Mihasko (26) og Dmitro Mihasko (27) fra Kiev har funnet veien på bryllupsreise.

– Det er veldig fint her. Vi valgte Budva for å få en kombinasjon av sjø og fjell, og har ikke blitt skuffet, sier paret, og skåler med en øl i morgensola.

I vannkanten leker noen barn med en ball, på solsengene har de mest ivrige solerne allerede funnet plassen sin, og på strandbarene inntas frokoster i takt med at solen stiger høyere over den nesten to mil lange strandstrekningen, som den største på Budvas riviera.

Montenegros kyst er full flotte strender og vakre badebukter, med krystallklart badevann. Foto: Runar Larsen

Noen få kilometer unna ligger også Jaz-stranden, som tidligere har blitt kåret til Europas beste strand av Lonely Planet. Eller man kan ta en kort båttur ut til øya Sveti Nikola, også kalt Hawaii, til en litt roligere strand eller for å padle kajakk. Akkompagnert av flere strender og roligere badebukter langs kysten, og vannscootere, sklier og ballsport er strandtilbudet nærmest komplett.

10 TIPS TIL KROATIAS RIVIERA

Lokal fristelse… Foto. iStock

Kveldskos

Også i Budva finnes en koselig gamleby, kalt Stari Grad, som ligger på en odde helt i sørenden av stranden. Den ble til i middelalderen, og selv etter å ha blitt bygget opp igjen etter et jordskjelv i 1979, har den beholdt sin sjarme.

Her finnes både gode restauranter, små butikker og barer. Kvelden avsluttes på den lille oasen Caspar bar midt i hjertet av gamlebyen. Der disker servitør Den Tkachenko (27) opp med lekre drinker og selvbrygget øl, som sørger for en smakfull kveld i det solen farger himmelen rød, for så å duppe ned i horisonten bak bymuren.

Et lite stykke Asia

Til tross for sin beskjedne størrelse står det ikke på severdighetene i Montenegro. Dagen etter tar vi plass i en liten båt og tøffer ut på Shkodërsjøen, som sammen med nasjonalparken med samme navn, utgjør over 400 kvadratkilometer med spektakulær natur og et rikt dyreliv. Her kan man blant annet padle kajakk og dra på vinsmaking.

Men aller best inntas nasjonalparken gjennom sjøveien. Omringet av små, grønne topper som stikker opp som små fjell i horisonten minner ferden mer om en tur på Li River i Kina eller Halong Bay i Vietnam. Fuglene kvitrer, små fiskebåter durer forbi og vi kjenner roen senke seg.

I Montenegro er fisk et naturlig valg til middag. Foto: Ida Anett Danielsen

Lokalt i fokus

Etter nok en flott dag på sjøen, vender vi snuta mot landsbyen Rijeka Crnojevica for lunsj. På restauranten Stari Most får vi servert marinert karpe og ål, akkompagnert av skinke fra fjellene og ost fra lokale kuer. Videre følger nyfisket, helgrillet ørret. Det hele skylles ned med lokal vin. For området rundt Shkodërsjøen er ikke bare kjent for å huse Balkans største innsjø, her produseres også Montenegros beste vin.

– Men vær forsiktig, vinen har opp mot 16 prosent alkohol. Etter ett glass blir du rød i ansiktet, og etter én flaske husker du ingenting, ler guiden Rade.

Men det er det verdt. Her satses det på kvalitet og ikke kvantitet, og spesielt den dyprøde Vranac-vinen faller i smak. Og når det ikke produseres mye til distribusjon, må den jo nytes når man kan.

Montenegro er liten i størrelse, men stor på aktivitetstilbud. Blant annet lokker landet med flotte fjell og vakre naturomgivelser – som er perfekt å utforske til fots eller sykkel. Foto: iStock

FLERE SOL– OG BADREPORTASJER

Fra fjord til fjell

I likhet med Norge, kan også montenegrinerne skryte av å ha dramatisk natur med kort vei fra fjord til fjell. Det fjellrike landet byr på flere fine fotturer, blant annet i De dinariske alper og Durmitorfjellene. Langs flere av dem finnes overnattingsmuligheter der man kan gå fra hytte til hytte.

– Men de som sykler i fjellene i Montenegro, dem kaller vi optimister, ler Rade.

Vil man henge med fiffen kan man se til den lille øya Sveti Stefan, som huser Montenegros mest luksuriøse resort. Foto: Ida Anett Danielsen

Til tross for montenegrinerens oppfatning finnes det stier også for de mest spreke på to hjul. 

Og for de som leter etter mer actionfylt spenning finnes det blant annet rafting i munningen av ravinen Tara nord i landet, som strekker seg over 80 km og er den nest lengste i verden etter Grand Canyon i USA.

Men ellers er Montenegro, som er omtrent like stort som Buskerud fylke, beskjeden i størrelse. Men med en skattkiste full av solfylte strender, vakre fjell og enorm gjestfrihet virker det så mye større, og det skal vanskelig gjøres å ikke finne en ny favoritt i Adriaterhavets perle.

Og de som besøker det lille, store landet vil mest sannsynlig komme igjen – og igjen – og igjen.

ØNSKER DU REISELYST HJEM I POSTKASSEN DU OGSÅ? BLI ABONNENT I DAG
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN