1. Destinasjon

Destinasjonen du velger kan ha mye å si for hvor langt pengene rekker. Pass deg for å bli forført av en billig flybillett til et dyrt sted, og vurder heller en billigere destinasjon. Spesielt hvis du skal være borte litt lengre. En flybillett til Thailand koster kanskje 13.000, men så kan du få helt kurant overnatting til 300 kroner natten og spise god mat for 200 kroner dagen. Etter to uker har du da brukt mindre penger i Thailand enn i USA. Andre billige destinasjoner er for eksempel Vietnam, Litauen og Tyrkia, der en lav lira gir gunstig kurs. 

2. Valutakurs

Sjekk valutakursen i landet du har valgt deg ut før du faktisk booker. USA pleide å være et land nordmenn opplevde at hadde hyggelige priser, men én amerikansk dollar koster i skrivende stund 10,63 norske kroner. 

3. Ikke eurosone

Også euroen er dyr for tiden, så legg langhelgen til et land i Europa utenfor euro­sonen. Du kan for eksempel fly til Vilnius for 400 kroner og bo på et bra hotell for under tusenlappen. Tsjekkia er også et godt alternativ, og om Praha er for «turistete» for deg, kan du ta toget til Brno, en drøy time utenfor hovedstaden. Dette er Tsjekkias matsentrum, midt i vinland og kan by på vel så gode opplevelser. 

4. Hva er du ute etter?

Se på hva det er du vil ha – du må ikke til Seychellene, hvor prisene for både overnatting, aktiviteter og mat er høye (om du ikke leier en budsjett­vennlig hytte, da). Hvite strender og strandliv får du veldig mange andre rimeligere steder og, for eksempel i Sørøst-Asia og Afrika som det også er billigere å fly til. Og om du elsker julemarkeder kan det være vel så fint å dra til et av de østeuropeiske landene, det må ikke være London eller Paris. 

LES OGSÅ: 10 SPARETIPS TIL DRØMMEREISEN

5. Bestill tidlig (nok)

Fly er dyrt og i motsetning til hva man hører av reisehacks, så finnes det faktisk ingen fasit på når det lønner seg å bestille. Mange beregninger viser at det er billigst å bestille mellom seks til ni uker før avreise, men om du skal reise i de offisielle ferieukene, bør du sikre deg billetter så tidlig som mulig.

6. Vær fleksibel

Forskjellen på flybilletter kan være latterlig stor, med bare noen dagers forskjell. For eksempel kan flybilletter til Barce­lona torsdag til søndag koste 4-5000 kroner, mens søndag til torsdag koster 1600 kroner. Men det er klart, en fridag til fra jobb og en overnatting til kan plutselig gjøre at de dyrere billettene var verdt det likevel. Husk også at det kan være betydelig billigere å reise med et tidlig morgenfly enn ettermiddagsflyet. 

7. Bruk priskalendere

Et godt hjelpemiddel for å navigere de ulike prisene er «lavpriskalenderne» til fly­selskapene (som Norwegian og Turkish Airlines) og booking­sidene (som Momondo og Ticket). Navnet i seg selv er litt misvisende da prisene i kalenderne generelt som oftest ikke er så lave, men du får i hvert fall oversikt over prisene på de ulike avgangene i løpet av en måned. Da er det mye lettere å finne den beste prisen, enn å måtte lete igjennom en hel rekke datoer. 

8. «Hvor som helst»

En annen måte å gjøre det på er å gjøre åpne søk. Vet du hvor du skal? Nei. Vet du når du skal på tur? Nei. Dette kan jo rett og slett være en artig greie i seg selv. Kanskje ender du opp et sted du aldri hadde hørt om en gang?

9. Restplasser

En såkalt restplass er en annen klassiker som kan sikre deg din etterlengtede ferie – enten det er snakk om strandliv ved Middelhavet eller skiferie i Alpene. Er du en av de som utelukkende forbinder restplasser med noe uspesifisert, og synes det er et litt vel stort usikkerhetsmoment, kan vi med glede meddele at du faktisk kan huke av på noen ønsker mens du leter etter det best mulige i-siste-liten-tilbudet reise­selskapene har å by på.

LES OGSÅ: FERIE PÅ BUDSJETT MED SILJE SANDMÆL

10. Lavsesong

Vær litt utradisjonell, har du for eksempel mulighet til å reise utenom sesong kan det være mye å hente her. Velg en storby i Baltikum nå i november eller hvis du alltid har drømt om å se Angkor Wat, dra til Kambodsja i regntiden. Du vil kanskje til og med bli overrasket over at lavsesongen passer deg bedre enn høysesongen på andre måter enn prisene også – blant annet er det jo langt færre turister i lavsesong. 

11. Billig flyselskap

Du liker kanskje ikke Ryanair, men WizzAir flyr til en rekke destinasjoner for 200 kroner en vei – Warszawa, Krakow eller Bucuresti for eksempel. I Asia frakter AirAsia deg til en rekke steder for bare noen hundrelapper. Dessuten er det mye man kan leve med på en flytur på under fire timer. 

12. Dropp alt ekstra

Reis lett! For en helg trenger du ikke stort mer enn bare håndbagasje. Dropp også å booke sete, du og kjæresten eller vennene får nok tid til å snakke sammen når dere kommer frem. Noen ganger er det klart du trenger både bagasje og en spesifikk plass på flyet, men da er det lurt å huske at ekstragebyrene som regel koster minst like mye som selve billetten- så da er det kanskje bedre å vurdere et annet selskap eller en annen destinasjon?

13. Spør venner og bekjente

Mange synes det er ubehagelig å be andre om ting, men husk da at de aller fleste synes det er hyggelig å bli spurt og synes det er enda hyggeligere å faktisk kunne hjelpe. Mange i Norge har en hytte eller leilighet de ikke bruker hele året, skriv en post på Facebook for eksempel og spør om noen har et sted de kanskje kunne tenke seg å leie bort til en hyggelig vennepris? Er du heldig får du til og med låne et sted en helg eller en uke. 

14. Bo billig

Vurder hvor viktig standarden på overnatting er for deg, de fleste av oss tilbringer mer tid ute på farta enn på rommet. Om hotell blir for dyrt, vurder hostell – det finnes noen veldig fine rundt omkring. Du kan også passe noens hjem og kjæledyr, sjekk ut trustedhousesitters.com, og om du er litt eventyrlysten og har egen bolig kan du vurdere boligbytte. Hør med venner i sosiale medier om de kjenner noen som vil bytte, eller så er boligbytte.com, homeexchange.com, og homestay.com noen av sidene du kan lete på. Du kan selvfølgelig også prøve deg på god gammel­dags sofasurfing, nettsiden couchsurfing.com lever i beste velgående. 

LES OGSÅ: 10 AV VERDENS VAKRESTE NATURPERLER

15. Gjør gratis ting

Det finnes en del museer som er gratis, noen hele tiden eller på spesielle dager, som British Museum og naturhistorisk museum i London. Det finnes også guidede turer der man bare gir tips som Free Tour Oslo, dette blir stadig mer popu­lært i storbyer rundt omkring. Å besøke kirker, biblio­teker og parker koster heller ingenting. 

16. Tips?

Noe annet som kan være lurt å sjekke før du drar er tips-situasjonen i landet du skal til. Mange steder belager seg på tips, så selv om du for eksempel finner aktiviteter som er relativt billig forventes det et minimumsbeløp med tips, som fort kan bli ganske store beløp. Kanskje er det fortsatt rimeligere enn mye annet, men ta det med i beregningen.

17. Spør lokale

Spør de lokale om hvor de spiser, de har ofte en litt annen lommebok en nordmenn. Maten på lokale steder er jo som oftest bedre enn på turistfellene uansett. Noen steder finnes det til og med restauranter der du betaler det du har eller kan, som f.eks. Der Wiener Deewan i Wien og Moya i Amsterdam. Det finnes også steder der du ikke betaler for konsum, men tiden du tilbringer i restauranten, som anti-kafeen Ziferblat i London. I Berlin finnes det til og med et sted som heter Weinerei der du etter klokken 20:00 kan leie et vinglass for 2 euro og drikke så mye du vil. 

18. Lag mat selv

Å bo et sted der du kan lage mat selv kan hjelpe masse på budsjettet. Spis frokost «hjemme», ta lunchen ute på vift et sted og gå innom et lokalt marked eller dagligvare og kjøp med noe spennende du kan lage hjemme. Kanskje prøv deg på en lokal oppskrift til og med? Bare det å gå på marked eller se deg rundt i butikker utenfor Norge kan jo være et lite eventyr i seg selv. 

19. Kollektivt

Finn ut hva det billigste lokale fremkomstmiddelet er – mest sannsynlig er det dine egne bein. Men offentlig transport er sannsynligvis også et godt alternativ. Ikke bare kan det være gøy å dra til stoppesteder ikke så mange andre ­turister går av på, men det er også fint å ta del i folks hverdagsliv. Om det blir sent og taxi frister bør du sjekke ut om det finnes andre ­alternativer som Uber, Bolt eller det indiske scooter-taxi-konseptet Jugnoo. 

LES OGSÅ: KUPPLISTEN 2023

20. Lokal valuta

Husk at når du betaler med kortterminal i utlandet, så bør du velge å betale i lokal valuta – da slipper du valuta­påslag. Å betale i norske kroner er som regel mye dyrere, fordi vekslingskursen du får ofte er dårlig. Ifølge Forbrukerrådet må du beregne et påslag på 6–7 prosent.

21. Ta jobb

Om du drømmer om å legge ut på langtur, men ikke ser hvordan det skal gå opp økonomisk kan du jo vurdere å ta deg en jobb? Langturseilerne, som har en gruppe på Facebook, søker for eksempel ofte mannskap for seiling i Karibia og woofing blir stadig mer populært – da bor og jobber du på en gård. Du kan også ta en jobb som skiinstruktør, dykkerinstruktør bartender, drueplukker, engelsklærer eller jobbe på ungdomsleir – sjekk ut mulighetene dine på blant annet workaway.info. 

22. Få tilbake momsen

Handlet mye på turen? Da kan du kanskje få tilbake momsen. Om landet du reiser i tilbyr dette, hvor stor refusjonen er, eller hva minstebeløpet du må handle for er, varierer fra land til land. Det avhenger selvfølgelig også av mva-­satsen. Når du betaler i en butikk kan du spørre om «Tax Free Shopping». Om dette er noe butikken tilbyr vil ekspeditøren fylle ut et skjema for deg og feste kvitteringen din til denne. På flyplassen følger du skiltene til «tax refund», leverer skjemaer og kvitteringer, og ber om å få pengene satt inn på konto. Husk å få stempel av de lokale tollerne!

23. Bli i Norge

Det er økovennlig og støtter opp om norske reiseliv – som faktisk har mye fint å by på. Og her hjemme kan det også være lurt å tenke litt utradisjonelt – hva med en tur til sjøen nå? Ved Gamle Angvik Handelssted på Moldekysten eller Knutholmen ute på Bremangerlandet, der været rusker, kan du fint sitte inne og kose deg med god mat foran peisen. Husk også at Statskog og DNT har billige hytter til leie, noen er til og med helt gratis. Dessuten er ikke en staycation så verst heller – gå en fottur du ikke har gått, spis lunsj på et sted du ikke har vært på før eller bli medlem av et ­museum. På Nasjonalmuseet koster medlemskap 600 kroner og gir fri inngang et helt år. Du får også rabatter på andre museer – og kan ta med en gjest gratis hver gang.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN