1 Sett et mål
Det aller viktigste er å vite hva man sparer til. Vet man konkret sum eller hva pengene skal gå til er det mye mer motiverende å putte penger på sparekontoen. Det kan også være smart å få seg en «sparevenn» eller involvere hele familien om å lage et felles prosjekt. Kanskje man kan lage en utfordring om hvem som klarer å spare mest i løpet av en uke?
2 Ikke blakk deg på hverdagsluksus
En femtilapp her og en tjuekroning der blir fort mye penger. Drikk vann som tørstedrikk og ta med kaffe og nistepakke hjemmefra. Kanskje klarer du også å kvitte deg med et hudpleieprodukt, droppe den ukentlige turen på McDonalds eller bytte til en billigere gulost? Det kan også være tiden for å kutte dårlige vaner (og pengesluk) som brusdrikking, røyk og snus.
3 Tren hjemme
Hjemmetrening fikk en oppsving i 2020, og selv om vi savner treningssenteret, fikk det oss til å innse at det faktisk er helt mulig å gjøre samme nytten hjemme. Mye billigere er det også. Spesielt om du egentlig ikke er på treningssenteret så ofte som du burde, med tanke på prisen man betaler.
4 Unngå dyr transport
Gjør som vane å ta sykkelen eller bena fatt, i stedet for bilen eller bussen. Da får du både gratis transport og trim på en gang. Bruker du bilen lite fra før, kan du også vurdere å selge den. Og sett som mål å ikke ta taxi. En taxitur spart, kan faktisk tilsi en hel flyreise eller flust av pad thai og øl i Thailand.
5 Vær sosial hjemme
I stedet for å møtes på restaurant, spis hjemme. Og i stedet for dyre aktiviteter ute, kan man invitere på brettspillkveld eller quiz med gjengen i egen stue. Her er det bare å være kreativ, det er minst like hyggelig – og det er mye penger å spare.
6 Bli venn med biblioteket
For deg som kjøper mange bøker er biblioteket din nye bestevenn. Flere bibliotek har også utlån av mer enn bøker, der man kan låne alt fra reiseinspirasjon og håndarbeidsoppskrifter til PC-spill, filmer, spill og symaskin (!) – helt gratis.
7 Si opp ubrukte abonnement
Ja, vi hadde kanskje ikke overlevd 2020 uten strømmetjenester, men er du nødt til å ha dem alle? Rydd opp i alle abonnementene dine som månedlig trekker penger, og start med å si opp dem du bruker minst. Sjekk også om du er nødt til å ha telefonabonnementet ditt, eller om du klarer deg med mindre data i måneden. Her er det ofte mye å spare.
8 Selg ting
En av de enkleste måtene å få litt ekstra i reisekassa på er å selge ting du ikke bruker. Det er både gratis og enkelt å legge opp en annonse på nettsider som Finn.no eller i lokale facebookgrupper, og på apper som Let go og Tise. Bare husk å overføre pengene du tjener direkte på feriekontoen!
LES OGSÅ: FRA FJELL TIL FJORD
9 Faste avtaler
En annen sikker måte å sørge for at det jevnlig kommer penger inn på reisekontoen er å sette opp et fast, månedlig trekk i nettbanken. Overføres de rett etter at lønnen har kommet på konto, merker du ikke at dem forsvinner en gang. Det går også an å sette opp en spareavtale der et valgt beløp automatisk overføres hver gang du bruker bankkortet. Så sparer du automatisk penger hver gang du bruker penger (som du jo egeeentlig ikke skal).
LES OGSÅ KORONAENS A-B-C
10 Påminnelse om premien
En liten lapp i lommeboka, på kjøleskapet eller på utgangsdøra som minner deg på «feriepremien» kan hjelpe deg til å tenke deg om en ekstra gang før du bruker penger på noe du egentlig ikke trenger.