Silje Sandmæl (42) er forbrukerøkonom, kjent fra bl.a. «Luksusfellen» på TV3. Aktuell med ny sesong av sitt eget program «I lomma på Silje». 

Kan du fortelle litt om den nye sesongen av «I lomma med Silje»? 

– Denne gangen er det ti tøffe kjendiser som tør å brette frem kontoutskriften sin til det norske folk. Ingenting sjokkerer meg lenger, men eget forbruk sjokkerer jo deltakerne kan man si. Jeg får være med på fantastiske livsendringer, som jeg håper at også seerne vil bli inspirert av til å gjøre tiltak i sitt eget liv. Det blir gåsehud, tårer, glede og mye følelser. 

Har du noen gode sparetips til dem som vil realisere den store reisedrømmen? 

– Det viktigste for å bli motivert til å spare er å sette seg et mål. Det å reise kan jo være et litt vagt mål, så det er viktig å sette en prislapp på selve målet, og velge hva man ønsker å prioritere. For noen er det viktig å reise behagelig på første klasse, andre vil bo fint, mens noen vil spise bra mat ute. Finn ut av hva du vil – og kan – bruke på de ulike postene. Det er enklere å kutte i det daglige forbruket når du vet spesifikt hva sparepengene kan gå til, og det er lurt å trekke et fast beløp i måneden. Uten å gjøre noe så vil drømmen forbli en drøm. 

Hva med noen smarte budsjettips på selve reisen? 

– Det man ofte bruker mye penger på når man er ute på reise er overnatting og mat, og her er det er ekstremt mye å spare!  Er man flere lønner det seg som regel alltid å leie en leilighet i stedet for hotell. Gjør research og søk etter alternativer i nærheten av der du kommer til å oppholde deg. Du sparer ikke noe på billig bosted, om du likevel må ta transport for å komme til stedet der du vil være. Det er alltid hyggelig å spise middag ute når man er på ferie, men det kan være mye penger å spare om man prøver å lage frokost og lunsj selv. 

Hvor reiser du helst på ferie? 

– Jeg er ikke så glad i å reise for å være ett sted over lang tid, bortsett fra på hytta der jeg kan være i ukesvis. Så når vi først reiser, har de beste opplevelsene vært på Norgestur der vi bare har vært et par dager på hvert sted. Min familie og jeg liker å utforske nye steder og oppleve nye ting. Det er ikke så nøye hvor vi reiser, men at vi gjør det til et eventyr.  

Hva er ditt beste reiseminne? 

– Norgesturen som vi var på for to år siden, der vi blant annet gikk på toppen av Snøhetta og fireåringen fikk føle på en ekstrem mestringsfølelse. Vi liker å ta ting på sparket, så et annet godt minne var da vi plutselig fant en gapahuk og sov over i den, med høydepunkt som kanotur og selvfisket fisk til middag. Den turen har satt seg fast i minneboka hos både store og små. Fjorårets USA-tur, der vi fikk vist barna hvor jeg og mannen min møttes for 22 år siden, var også helt fantastisk. Vi reiste rundt i California, Arizona og Nevada, og dro til Grand Canyon og Bryce Canyon. Bjørn møtte vi på og!  

Og hva med det verste? 

– Det tror jeg må være da jeg som tenåring var på telttur på Gotland med mamma og det regnet hver eneste dag. Og da det begynte å komme krypdyr inn i teltet, da var det stopp for meg. Jeg har ikke hatt sånne teltturer siden, men med alle de nye appene er jo været litt enklere å forutse. 

Hvor i verden serverer de den beste maten? 

– Det er vanskelig å velge for en som er så glad i mat som meg. Og hvor hen man drar i verden får man jo mat fra alle verdenshjørner. Men jeg er veldig glad i thaimat, selv om jeg aldri har vært i Thailand. Så Thailand er den neste drømmedestinasjonen. 

LES OGSÅ TIPS TIL GRATIS FERIE

Hvilket sted har overrasket mest? 

– Jeg syns USA er veldig spektakulært. Jeg bodde der i tre år, og ble overrasket over hvor mange fantastiske perler som finnes der, så lenge du beveger deg litt rundt. Du kan jo reise fra en stat til en annen og så er det helt ulikt, fra praktfull natur til store, urbane byer. Jeg syns spesielt Bryce Canyon nasjonalpark er helt unik – snakk om å være i et eventyr! Det er kanskje noe av det vakreste jeg har sett, med steiner som ser ut som slott, prinsesser og troll. Veldig spektakulært! 

LES OGSÅ 10 TIPS TIL BILLIG SOMMERFERIE

Hvor går den ultimate drømmereisen? 

– Det må bli familieferie i Asia. Kanskje en rundreise i Thailand og Malaysia. Men jeg føler at lange reiser er så langt unna virkeligheten akkurat nå, så jeg har ikke begynt å planlegge noe spesielt. Ellers har jeg veldig lyst til å bestige Mt. Kenya, det er min personlige drøm.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN