Kan du fortelle litt om «Sløsesjokket»? 

– Ideen kom da jeg skulle prøve å fikse den ødelagte sykkelen til sønnen min. Jeg reiste ned på XXL for å kjøpe en ny slange og dekk, men skjønte fort at det var dyrere å reparere den enn å kjøpe en ny. Så da tenkte jeg at hvis dette skjer med sykler, så skjer det sikkert i mange andre bransjer og. Så vi begynte å se på el-bil-bransjen, klesindustrien, på elektronikk, kontor­møbler og dro til Forsvaret. Og etter at vi hadde funnet ut av hvor mye som blir kastet, ønsket vi å vise frem konsekvensene av vårt forbruk, men også presentere løsninger. Og heldigvis viser det seg at folk blir mer og mer opptatt av bærekraft. 

Foto: NRK

Hva sjokkerte deg mest? 

– De enorme mengdene av helt brukelige ting som kastes hver dag. Da jeg så på elektronikk med TIX og elbiler med Jan Thomas, lurte vi stadig på hvorfor i all verden den tingen hadde blitt kastet. Og Fretex får inn 50 tonn med klær HVER dag. 

Har du noen tips til hvordan man
kan være mer bærekraftig på reise? 

– Gjør litt research, og tenk at både reisen og destinasjonen skal være litt «grønnere». Det trenger verken å gå utover selve turen eller reiseopplevelsen. I høst reiste jeg og familien til en tretopphytte som lå nede i Halden-området, og da kunne vi ta tog dit, noe jeg virkelig anbefaler. Og bor man på hotell, velg gjerne et med bærekraftig fokus og ikke forsyn deg med mer enn du klarer å spise i buffeten. 

Tretopphytte. Foto: Paul Hughson

LES OGSÅ: TRENDY MED TRETOPP

Hvor reiser du helst på ferie? 

– En fin miks av inn- og utland. Vi har hytte i Norge som vi reiser til hver sommer, med båtkjøring og krabbefiske som høydepunkt. Men så unner vi oss også en uke i utlandet, for å oppleve og se noe annet. Jeg liker varmen, så gjerne Italia eller Spania. 

Hva er ditt beste reiseminne? 

– Det står nok mellom to. Først bryllupet vårt i Italia, som var noe av det aller største og morsomste jeg har gjort. Vi hadde 100 venner og familie som kom ned til en vingård i Toscana, der vi var i tre dager med masse god mat og vin. Etterpå reise vi med venner rundt i Toscana, til Sienna og Firenze. Jeg er veldig glad i god mat og vin, så Italia er nok mitt favorittland å reise til. Det andre er da jeg reiste til USA for første gang. Jeg var 18 år og hadde fått sponset flybillett av mamma og pappa og dro til Los Angeles i to uker, for å gå på auditions for film og TV. Minnet fra den lange flyturen over Atlanteren, da jeg både følte at jeg var langt hjemmefra og samtidig at drømmelandet jeg bare hadde sett på film ventet foran meg, det var stort. 

Hvem eller hva ville du tatt med til en øde øy? 

– Jeg ville tatt med kona mi og guttene mine på seks og syv år. Vi er en veldig glad reisegjeng, som liker å finne på ting. Jeg og gutta liker kanskje ikke å sole oss like mye som kona, men elsker alt som har med strandlivet å gjøre; svømme, bade, kajakk, volleyball og følelsen av sand mellom tærne. Og så ville jeg tatt med noe som kunne gitt oss musikk. Jeg klarer meg ikke uten musikk. 

Ost og vin i Italia. Foto: Mari Bareksten

Hvor i verden har du spist den beste maten? 

– Jeg tror noe av det aller beste jeg har smakt var på vingården vi giftet oss i Italia. Å få servert parmaskinke og mozzarella, med god olivenolje og balsamico, under oliventrær i solen, det er helt maks! Jeg husker også veldig godt et måltid i Bangkok, på den beryktede gaten Soi Cowboy. Jeg hadde flydd ned på natta, og dro rett på filminnspilling etter å nesten ikke ha spist på 35 timer. Så det å få servert stekte glassnudler med fløyelsmyk kylling og herlige krydder av en ladyboy fra en streetfood-truck, det står igjen som en av de største smaksopplevelsene jeg har hatt. 

LES OGSÅ: ITALIAS LILLE HEMMELIGHET

Hvilket sted har overrasket mest?

– Seattle! Jeg bodde der ett år, og hadde først en tanke om at det var litt kjedeligere og kaldere enn f.eks. San Francisco og LA. Men byen overrasket meg. Både fordi de har et veldig rikt kulturliv og musikkscene, god mat og matmarked med helt fersk fisk. 

Bali, Indonesia. Foto: Mari Bareksten

Hvor går den ultimate drømmereisen?

Den ultimate drømmereisen som jeg enda ikke har gjort går til Indonesia, landet jeg er fra. Jeg har sagt til meg selv og familien at når gutta mine har lyst til å se landet pappa er født i, og det landet de er halvt fra, så har jeg veldig lyst til å ta dem med dit. Da vil jeg kombinere med en tur til byen jeg er fra, Surabaya, med klassikere som Bali, Lombok og Giliøyene. Jeg drømmer også om å reise på roadtrip med familien fra New York til Los Angeles.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN