1 Reis utenfor sesong 

Ved å reise utenfor sesong, eller til mer ukjente reisemål, bidrar du med å fordele fordelene turisme bringer med seg, slik at flere kan få glede av det, samt at det blir mindre slitasje på populære turistattraksjoner. 

2 Virtuell ferie 

En positiv ringvirkning av covid-19 er at Norge og verden for øvrig har blitt mer digital. I dag er det mulig å besøke kjente museer som MoMa i New York, få en digital omvisning av Macchu Picchu i Peru eller bli med på tur til både Grefsenkollen og Lillo­seter – alt fra din egen sofa.  

3 Klima­kompenser 

Det blir stadig lettere å klima­kompensere reisen din, blant annet hos GoClimate, CHOOSE, GreenSeat, Climatecare, Myclimate og Atmosfair. Dette kan du gjøre på egenhånd, uavhengig av flyselskapene. Det er også mulig å betale litt ekstra når du bestiller reisen din, blant annet hos SAS og Norwegian. 

4 Spis og bo lokalt 

Legg igjen pengene dine på rett sted – både når du ferierer i Norge og i utlandet! Spis på lokale restauranter, kjøp lokalproduserte matvarer (gjerne vegetar), bruk lokale guider og turoperatører og velg lokaleide overnattingssteder.

5 Se etter miljø­merking 

Det være seg på hotell eller andre overnattingssteder, flyselskap eller turoperatører, som tydelig har en miljø- og samfunnsansvarlig profil. Sjekk om de f.eks. gir tilbake til lokalsamfunnet enten ved å støtte lokale prosjekter, ansetter lokal arbeidskraft eller i hovedsak bruker kortreiste varer og miljøvennlige produkter

NY BOK – 110 UNIKE OVERNATTINGER I NORGE

6 Bli lenger når du først reiser  

Når man først skal legge ut på tur er det mye mer klimavennlig å ta én lang ferie, enn mange små. Velg et land eller område og lær reisemålet skikkelig å kjenne. Er man lenge en plass får man også bedre tid til å gå i skikkelig feriemodus! 

7 Elektrisk bilferie

Skal du på bilferie i Norge i sommer? Velg elektrisk! Norge er det landet i verden med desidert høyest elbilandel – mye ligger derfor til rette for elbilsjåføren. Over hele landet finnes det nå mer enn 10.000 ladestasjoner, se Nordens største ladekart her: lade­stasjoner.no. Flere bilutleie­firmaer tilbyr også elbil, blant annet sixt.no og avis.no

8 Reis kollektivt 

Ikke ta taxi hvor enn du skal, kollektiv transport er både mer miljø­vennlig og gir deg sjansen til å se mye mer av stedet enn du ville gjort fra en bil. Reis med tog i stedet for fly på langdistansene, og sykkel, buss, trikk eller t-bane i stedet for taxi og bil. 

9 Ut på tur? Plukk plast eller søppel

Forlat naturen bedre enn den var! Ta med et nett på turen og plukk med deg både plast og søppel – enten du går en fottur eller vandrer langs en strand. Dette syns spesielt barna er kjempegøy – så lag det til en konkurranse. 

10 Reis til miljø­vennlige reisemål

I Norge er det enkelt å besøke et reisemål med fokus på bærekraftig utvikling, siden vi har merkeordningen «Bære­kraftige reisemål». Men også utenfor våre grenser kan man se mot byer og steder som tar bærekraft alvorlig. Tre år på rad har Gøteborg toppet listen som verdens mest bærekraftige by av Global Destination Sustainability Index. Bruk slike lister som inspirasjon til din neste tur! På deres topp 20-liste finnes også spennende byer som Lausanne and Montreux i Sveits, Galway og Kerry i Irland og Ljubljana i Slovenia. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN