Roma er både hipp, smakfull og historisk – og oppdages best på to hjul! Foto: Ida Anett Danielsen

Hopp opp og hold godt rundt meg med begge armer. Her er vi ikke sjenerte av oss, ler Valerio Caffio (40).

Iført skinnjakke og pilotbriller har han nettopp dukket opp på en skinnende, svart italiensk scooter, og sammen skal vi utforske Romas gater på to hjul.

LES OGSÅ: INNSIDERTIPS FRA ROMA

Kul på hjul

– Ciao!

Som passasjer på en Vespa PX 1971-modell tar det ikke lange tiden før det føles helt naturlig å hilse til forbipasserende på klingende italiensk.

Når man freser gjennom Romas trange smug som en ekte italiener, er det lett å føle seg ekstra kul. Kanskje er det bare følelsen, men en bedre måte å oppdage byen på finnes neppe. Her kommer vi tett på byen og til steder man mest sannsynlig ikke ville sett på en ordinær sightseeing.

Roma har mange obligatoriske severdigheter, både historiske, kulturelle – og spiselige. Inn til venstre ved Spansketrappen ligger Michelinrestauranten Imàgo. Foto: Istock

– En av våre fordeler er at vi får se alt det grønne, kjenne lukten av blomstene vi kjører forbi og ser byen fra et helt annet perspektiv, forteller vår guide fra Dearoma Tours & Travel.

Man opplever byen fra et helt nytt perspektig og kan også ta en avstikker for å smake byens beste gelato – akkurat når og hvor man vil. Foto: Ida Anett Danielsen

Med vinden i ansiktet og håret flagrende under hjelmen durer vi forbi folkemengder og fulle turistbusser. Sightseeing på Vespa er både friere – og morsommere.

Must-sees

Men også på Vespa går sightseeing-turen innom flere av de store høydepunktene. Første stopp går til Forum Romanum, som er omgitt av ruiner av flere betydningsfulle bygg fra antikken.

– Før man utforsker dagens Roma kan det være greit å vite litt om historien vår, forklarer Valerio, mens vi tar en runde til fots. Samtidig viser han rekonstruerte bilder fra antikken på en medbrakt iPad, som gjør det enkelt å forestille seg hvordan byen så ut før.

Videre går turen innom Colosseum og Spansketrappen, før vi durer opp til den flotte Aventiner-høyden. På hvert stopp blir det både kulturelt og historisk input fra den kunnskapsrike Vespa-guiden, som også tar snarveier innom Romas mest underfundige steder på veien.

Sightseeing på Vespa tar deg med til det beste Roma har å tilby – fra severdigheter som Colosseum og Trevifontenen til Romas skjulte smug og gater. Foto: Ida Anett Danielsen

FLERE SAKER FRA ITALIA

Pangavslutning 

Svipp innom Trevifontenen og dur videre til Colosseum – på Vespa blir sightseeingen både morsom og effektiv. Foto: Ida Anett Danielsen

Oppe på Janiculum-høyden overværer vi kanonsalutten, som hver dag avfyres presis klokken 12. Og etter å ha nytt utsikten fra Romas nest høyeste topp, turer vi nedover til sentrum igjen, der duften av nystekt pizza og oregano henger i luften. Det rumler i magen, og etter å ha krysset av på listen over Romas mest kjente severdigheter fra scootersetet, er det tid for å utforske byens kulinariske side.

Den evige stad slutter aldri å imponere. 

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN