Jan Valenta (44) fra tasteofprague.com mener Praha er et perfekt reisemål i førjulstiden
Julemarked i gamlebyen. Foto: Jan Valenta

Jul med din glede 

Den beste utsikten over julemarkedet i gamlebyen får du fra tårnet som troner over torget. Det er verdt å klatre opp for å ta noen bilder, før du beveger deg ganske raskt videre. For her det fullpakket med folk, og svært turistpreget! Spaser under julelysene i den fancy handlegaten Pařížská, før du fortsetter over til skøyteparken i Na Františkum. Dette er en koselig del av sentrum. Selv liker vi å se ut på snøen fra en lun sofa inne på Café Savoy. Bestill varm sjokolade, et glass vin eller et helt måltid, og nyt stemningen i en ekte Belle Époque-kafé. Det er fint med gløgg på markedet, men der er den sjelden særlig god. Dra heller til Bokovka Wine Bar for en autentisk versjon av denne drinken. De har dessuten et godt utvalg av tsjekkisk vin, servert i en vakker bryggekjeller fra 1500-tallet.

LES OGSÅ: NORGE RUNDT MED JULESTEMNING

Spis godt

Bakverk fra U Kalenku. Foto: Jan Valenta

I Taste of Prague vil vi vise byen fra vårt perspektiv, og særlig gjennom maten som reflekterer folket og samfunnet. Det er mye å ta av. Tørst på en ekte tsjekkisk pub, men samtidig sulten? I Vyšehrad-området like sør for Tančící dům (Det dansende huset), er det verdt å ta turen til U Kalenku for duggfriske Pilsners og klassisk, tsjekkisk mat. I Tsjekkia panerer og friterer vi det meste, og en schnitzel er alltid et godt valg her. Generelt sett er vi gode på supper og sauser. Grønnsaker? Neste spørsmål, takk! Bakeriet i nabohuset (samme sted) er forresten en smakfull bonus.

Den beste utsikten over julemarkedet i gamlebyen får du fra tårnet som troner over torget

Výče i Vinohrady-distriktet er kanskje byens beste for tsjekkisk mat. For lettere måltider, men fortsatt lokale mattradisjoner og mer fisk og grønt, anbefaler jeg The Eatery i Holešovice. Fine dining i elegante, minimalistiske lokaler, og ikke minst en god vinmeny. Fornuftige priser. Prøv signaturretten koprovka; egg sous vide og poteter i dillsaus. Det vietnametiske samfunnet i Tsjekkia er et av de største i Europa, så se etter vietnamesiske restauranter. Dian er blant de beste. Sett sammen en delemeny med curry, banh mi med biff, og selvsagt en rykende varm pho. I tillegg til Bokovka vil jeg nevne naturvinbarene Veltlin og Autentista. For drinker bør du besøke Hemingway´s Bar, eller den mer lokale Liquid Office. Prøv en Becherovka sour.

LES OGSÅ: JUL MED DIN GLEDE OVER HELE EUROPA

Designshopping til gode priser. Foto: Artisème

Gavepakke

Foruten brukskunst og pynt på julemarkedene, vil jeg slå et slag for moderne tsjekkisk design fra Artiséme. Dette er en oase av ro i en nydelig hage rett bak gaten som huser den kaotiske Lennon-veggen. Gå så videre til den unge designeren Janja Prokic et steinkast fra Karlsbroen. Hun henter inspirasjon fra naturen, og lager smykker av stein. 27 Jewellery like ved selger delikate, men også kreative smykker. Til slutt vil jeg nevne Hugo chodí bos («Hugo går barbeint»), et utsalgssted for tradisjonelle tsjekkiske leker fra lokale håndverkere. Om du har plassmangel kan du kjøpe oppblåsbare leker signert designeren Libuše Niklová. 

LES OGSÅ: PRAHAS BESTE TAKTERRASSER

Agnes-klosteret. Foto: Jan Valenta

Se og gjøre

Nasjonalgalleriet har en rekke kule avdelinger. For meg skiller to av dem seg ut. Handelspalasset er et arkitektonisk underverk fra konstruktivismen – du ville aldri gjettet at det ble reist i 1928. St Agnes-klosteret, ukjent for besøkende flest, har en vakker utstilling med kunst fra Middelalderen. Generelt sett er ikke tsjekkere et utpreget stolt folkeslag. Men om det er et historisk sted vi liker å hylle, så er det nasjonalminnestedet på Vitkov-høyden. Herfra får du den beste utsikten over Praha. Vin er også kultur, og vingården Zilvar-Troja er et godt eksempel på at også vinområdet utenfor Praha kan få fram eksepsjonell Pinot Noir og Riesling. 

Sov søtt

Maximilian Hotel ble pusset opp i 2019 og åpnet rett før pandemien. Så det er i praksis splitter nytt. God beliggenhet nært det meste. Fra kr 1500 per natt. Emblem Hotel er et populært valg blant de unge og glamorøse. Fra kr 2200 per natt. Andaz by Hyatt åpnet nylig i et gammelt banklokale, og inkluderer en fin restaurant og rom med lokalt design. For velvære i rolige omgivelser, er The Augustine bak slottet et trygt valg.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN