Et sted mellom Sur og Nizwa begynner omgivelsene å skifte karakter; på vei fra et karrig, tørt kystklima mot det steinete og dramatiske fjellandskapet i Hajarfjellene blir buskene borte, litt sand har blåst inn i veien, og i det fjerne kan vi skimte lys oransje bølger som topper på en gulrotkake. Vi nærmer oss Wahiba Sands, også kjent som Sharqiyah eller Sharqiya Sands. Omans største ørken strekker seg nesten 200 kilometer fra de østlige Hajar-fjellene til Arabiahavet på totalt 12.500 kvadratkilometer. Det er lite i forhold til Saharas enorme sletter – men mer enn nok til å leke seg i sanden noen dager. 

Klar for action

Ørkenregionen er oppkalt etter de nomadiske Wahiba-beduinstammene, og er kjent for sin ravfargede sand og ruvende sanddyner, noen opptil 100 meter høye. Fra toppen av dunene kan man sette utfor på sandbrett, gå tur med kameler, eller svinge rundt med firehjulstrekker. Ørkenen er et sted for å leke.

SETT UTFOR: Det er ikke bare bare å holde balansen på sandbrettet. Foto: Torild Moland

– Sånn, nå skal dere få litt godt med fart, sier guiden vår og smører voks på undersiden av noe som ligner veldig på et snowboard.

Vi er blitt fraktet til toppen av sanddynene som omgir Desert Nights Camp, og skal begi oss ut på sandboarding – å stå på sandbrett ned dynene. Det snowboardvante turfølget setter utfor, klarer et par gode svinger – før det er bråstopp og rett på trynet ned i sanden. Med kjeften og buksa full av sand er det bare å sette seg i transportbilen som venter i bunnen av «bakken», og sette utfor igjen. Og igjen. Til slutt går turfølget lei av sand i trynet og bruker brettene som akebrett isteden.

LES OGSÅ: 10 EVENTYRLIGE STEDER DU MÅ SE EN GANG I LIVET

Liv laga i ørkenen

Da er det enklere å kjøre firehjulstrekker mellom sanddynene. Med fire brede dekk, et sykkelstyre og overraskende mange hestekrefter setter vi ut på eventyr. Personlig er jeg mer for bærekraftige og rolige opplevelser som turgåing og sandboarding, hvor man har tid til å se slangenes spor etter nattejakten i sanden og små, grønne tuster av lokal flora som sprenger seg opp av det tørre havet. Som har mer liv enn man skulle tro.

LES OGSÅ: SAN OG SAFARI I KALAHARIØRKENEN

FOR DEN FARTSLYSTNE: Firehjuling er en populær aktivitet, men ikke den mest bærekraftige. Foto: Toril Moland

Helt siden Royal Geographic Society var her for å kartlegge flora og fauna i 1986 er det notert 16.000 virvelløse dyr, 200 dyr inkludert sandgaselle, arabisk oryx, ørkengeit og caracal (ørkengaupe) og 150 forskjellige vekster i Wahiba Sands.

Etter en aktiv dag i sanden – som må sies å ha sneket seg inn de underligste steder – er det deilig å kunne trekke seg tilbake til vårt eget beduintelt, komplett med minibar, myke senger og bad med dusj og wc. I restauranten venter et vellaget herremåltid, og til og med den eneste baren i mils omkrets. Litt luksus i ørkenen skader ikke.

RO: Etter en fartsfylt dag er det fint å kunne nyte roen og stillheten ørkenen har å by på. Foto: Torild Moland

Her kan vi leve godt til sola tidlig morgenen etter sender sine gullstråler og skaper nytt liv i ørkenen.

Mer info: Desert Nights Camp er et av få overnattingsalternativ i Wahiba Sands og byr på luksustelt med dobbeltseng og eget bad. Dobbeltrom fra kr 3000 med halvpensjon. omanhotels.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN