De fleste lugarer på cruiseselskap er designet for å huse par eller familier. Tradisjonelt har enkeltromstillegg vært en frustrerende ekstrakostnad for de som reiser alene. Etter økt etterspørsel på soloreiser gjør Norwegian Cruise Line nå grep for å gi et bedre tilbud også til denne gruppen. I år introduserer de over 1000 enkeltlugarer over sine flåter med 19 cruiseskip.

Norwegian Cruise Line tar grep for å gjøre det rimeligere for turister som reiser alene. Foto: NCL

– Siden 2010, da vi vi for første gang lanserte sololugarene på Norwegian Epic, har de vært meget populære hos soloreisende. Vi lytter kontinuerlig på gjestene våre for å kunne levere den opplevelsen de ønsker, og med økende etterspørsel fra personer som ønsker å reise alene har vi nå utvidet antallet lugarer til soloreisende på tvers av flåten, sier David J. Herrera, president for Norwegian Cruise Line.

Flere reiser alene

Sånt er godt nytt for svært mange cruiseentusiaster, men også en problemstilling reiselivsbransjen for øvrig må forholde seg til. En undersøkelse gjennomført av Travelport hevder at 18 prosent av de globale bookingene er soloreiser, som samtidig hevder at nettsøk på soloreiser skal ha økt med 267 prosent mellom 2020 og 2022. Dette gjenspeiler seg også i charterbransjen. 

REISETREND PÅ BUDSJETT

–  Ja, vi ser en helt klar trend om at etterspørselen etter soloreiser er økende, spesielt nå i vinter, slår Anne Mørk-Løwengreen fast. Hun er kommunikasjonssjef for TUI Norge, og opplever at flere er villige til å reise alene på ferie med fokus på både storby og strandliv.

– Det er lavere terskel for å reise alene. Det er ikke alltid like lett å skaffe seg fri fra jobb eller andre forpliktelser samtidig med en venn eller partner. Skal man skaffe seg en god pris, er jo også fleksibilitet og reising utenfor høysesongene hvor alle har fri selve nøkkelen til å lykkes, påpeker hun.

Strandliv på Mallorca. Foto: Torild Moland

Pakkereiser har tradisjonelt vært priset for to i dobbeltrom, og TUI har nå egen seksjon på sin nettside hvor det er enklere å se hva det koster å bestille for en person, og hva som eventuelt inkluderer enkeltromstillegg. Hver femte nordmann bor alene, og Anne Mørk-Løwengreen tror denne reisegruppen vil vokse også i framtiden. 

– Etter hvert som etterspørselen øker, vil det også komme enda flere gode løsninger for disse gjestene. Det er viktig for oss å være en reiseoperatør for alle. Så det er ­absolutt noe vi er opptatt av og vil ha fokus på framover, bekrefter hun.

Singelreiser i skuddet


Å vært singel på tur betyr imidlertid ikke det samme som å reise i ensomhet. For turarrangøren Carpe Diem er begrepet «alene sammen» som gjelder. De lager gruppeturer for den som reiser alene, men helst vil være en del av et organisert turfølge. Det er dessuten flere grunner enn manglende partner som gjør at noen velger å dra på reise alene.

– Det er ingen tvil om at det er flere som reiser alene og statistisk sett er det jo blitt mange flere single de siste årene. Men det er viktig å poengtere at man ikke trenger å være singel for å reise med oss. Man må bare reise alene og ikke sammen med partner, sier Wenche Samuelsen, avdelingsleder for Carpe Diem.

Som arrangør av reiser hvor turdeltagerne reiser alene, er de svært bevisste utfordringene denne gruppen møter. Ofte gjør for eksempel enkeltromstillegg at reisen blir uforholdsmessig kostbar for single på tur.

Det er ikke nødvendig å reise alene selv om man bor alene. Foto: istock

– Den største utfordringen er nok at mange føler at de må betale en høyere pris for reisen fordi de reiser alene og ønsker enkeltrom. Det forstår vi veldig godt og derfor har vi noen turer hvor det kun er enkeltrom uten noen form for tillegg til hele gruppen, sier Samuelsen – og legger til at de har jevnlig dialog om denne problemstillingen med sine reiseagenter rundt omkring i verden. 

– Vi må ofte jobbe lenge for å få det til. Men dette er det gjestene våre ønsker, og da er det vår viktigste oppgave. Prisen må være akseptabel, sier hun.

Trives godt alene

– Noen par lurer på hvorfor jeg reiser alene. Da svarer jeg at reiselysten er større enn lysten til å bli hjemme og følge med på nyhetene hver kveld, sier Dag Ahlgren.

59-åringen som er bosatt i Halden har reist over store deler av verden både med egen seilbåt og langs bakken, og har i tillegg bodd flere år i utlandet. 

– Jeg har reist mye alene og synes det er hyggelig, og alt annet enn skummelt. Jeg anser meg kompetent til å komponere egne reiser og gjennomføre dem. Men på grunn av det sosiale aspektet og kunne ha noen å spise middag med og dele opplevelsene med, har jeg også vært med Carpe Diem på flere turer siden 2021. Det er perfekt for den som vil reise, men ikke får med seg noen, sier den reiseglade østlendingen.

ELLEVILLE SPAOPPLEVELSER
– Finn den som passer deg!

For selv om han også gjerne kan reise på tur helt alene for eksempel for å se en konsert et eller annet sted i verden, setter han stor pris på samholdet i en gruppe. I 2021 ble han med på sin første «singeltur» sammen med en gruppe til Mallorca i regi av Carpe Diem, som spesialiserer seg på akkurat denne ferieformen. Der ventet fotturer fra basen i Port Sollér. Det ga mersmak til lignende ferier. 

– Jeg googlet en del og syntes at Carpe Diem hadde et godt opplegg for Mallorca. Turen falt i smak og derfor har jeg reist med dem flere ganger siden. Først ble det julefeiring i Las Palmas, og nå nylig en rundreise i Marokko, sier Ahlgren.

Singelreiser trenger ikke være en ensom ferieform. Foto: Torild Moland

Kombinasjonen av innholdsrike reiser og godt samhold gir gode forutsetninger for fine opplevelser. 

– Alle disse turene gikk til steder jeg ikke hadde vært før, og fungerte som gode introduksjoner til reisemålet. Samtidig er det sosiale ved reisene viktig. Det er alltid med noen kule i reisefølget, noe som kan bety nye venner som jeg også holder kontakten med videre, sier han. 

FINN MER REISEINSPIRASJON HER!