Med opptil to måneders ventetid for å få passtime og så en måned eller to før passet kommer i postkassen, er det nok i seneste laget å håpe på en løsning før sommeren for mange. Men heldigvis – innfor Norden er det passfrihet! Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island samt Færøyene, Grønland og Åland er altså realistiske reisemål selv om du mangler pass.

Husk ID-dokument

Det er likevel smart å ha med identifikasjon også på reiser innen Norden, og siden det kan bli spørsmål om å dokumentere at du er nordisk borger ved grensekryssinger, anbefaler politiet å reise med pass, ID-kort eller gyldig førerkort (lenke: https://www.politiet.no/tjenester/pass-og-id-kort/om-pass-og-id-kort/)

Man må altså ikke reise langt for å få en fin og eksotisk ferie. Her er fem tips til ting du kan gjøre i Norden i sommer.

1. Gotland, Sverige

Sveriges største øy Gotland er et lite, idyllisk samfunn for seg selv ute i Østersjøen. På Pippis hjemøy er sommeren ekstra lang.

Foto: Rodrigo Rivas Ruiz
Allsidig øy

Kneippbyn er det største turistresorten på øya, med både vannland, lekeland – og den «ekte» Villa Villekulla. Pippi Langstrømpe bidro sterkt til å sette Gotland på kartet, siden flere av de verdensberømte filmene ble laget her. Det er mange muligheter for å bli med på ulike turer i Pippis spor, som foruten Kneippbyn også går til superidylliske Visby – Gotlands egen hansaby med trange gater, gamle kirker, sjarmerende hus, kafeer og butikker.

Foto: Kneippbyn

Visby var hovedsenteret for hanseatene i den baltiske regionen fra 1100- til 1300-tallet. Opprinnelig en vikingboplass på en strategisk plassering i strandkanten med en naturlig havn, skjermet av bratte klippeformasjoner, ble Visby på 1200-tallet forvandlet til en imponerende metropol, omgitt av en sterk forsvarsmur (Visby bymur). Over 200 varehus og kjøpmannsboliger fra middelalderen er bevart.

LES OGSÅ: SOMMERENS 15 BESTE MINIFERIER

Gotland Brewery ligger i hjertet av gamle Visby og produserer øl og ale på tradisjonelt vis. Det var bryggeri i de samme lokalene også fra 1855 til 1909.

Foto: Camilla Ruhs

Vitensenteret Fenomenalen byr på morsom hjernetrim for både store og små, mens Gotlands Museum kan fortelle om øyas spennende vikinghistorie, som blir som nyere historie å regne, hvis man også besøker de om lag 400 millioner år gamle Lummelundagrottene. Her er det lagt opp til grotteeventyr for alt fra små barn til voksne eventyrere.

Deretter er fint å dra på oppdagelsesferd på sykkel, og tråkk gjerne innom de særegne sandsteinmonolittene ved Digerhovud.

Sol, strand og gourmet

Med et mildt og solrikt klima og 800 kilometer kyst, ligger alt til rette for litt sydenliv også! Tofta strand, Ljugaren og Suderstrand bør stå på badelisten.

Foto: Tina Axelsson

Gotland har 16 restauranter med i gourmetguiden White Guide, inkludert Lille Bjers gårdskrog (som betyr «lille berg» fordi den ligger på en knaus). Spis gårdens økologiske og lokalbaserte mat i restauranten. Lilla Bjers har vunnet en rekke priser for både maten og den organiske måten den dyrkes på. Du kan også handle med varer hjem, som fersk asparges, organiske grønnsaker, jordbær, melon eller tomater – alt rett fra hagen.

Kunst og historie

Midt på øya ligger også det som er kjent som «Keramikrunden», en rute der man er innom sju forskjellige keramikere og kan både se hvordan de jobber og kjøpe produktene. I Glassblåseriet kan du lage din egen flaske, og du kan gå innom et skinngarveri for å lære hvordan man garver skinn.

Foto: Tuukka Ervasti/VisitSweden

Gotland har vært bebodd lenge, sannsynligvis helt siden steinalderen. Visby, med sin middelalderske bymur, er på UNESCOs verdensarvliste. Med 3,4 av opprinnelig 3,6 kilometer med vegg bevart er det den best bevarte bymuren i Skandinavia. Den er bygget på 13. og 14. århundre og er den eldste ikke-religiøse bygningen i Norden som fortsatt står.

Mer info: Du kommer til Gotland med ferge eller fly fra Stockholm. Det er en stor øy som tar tre timer å kjøre i bil fra tupp til tupp. Mer info på gotland.net

2. De tusen innsjøer, Finland

Innlands-Finland er et enormt område dekket av vidstrakte innsjøer med horisont som på havet, naturskjønne turstier gjennom rolige skoger, og tusenvis av vakre sommerhytter med vedfyrte badstuer.

Enormt område

Om sommeren er skogbunnen dekket av mose og vill blåbærlyng.

Kajakk på Kajaani.

De tusen innsjøer, eller Lakeland som det også kalles starter 100 km nord for Helsinki og strekker seg helt opp til Kajaani midt i landet. Innsjødistriktet ble dannet under forrige istid for over 11 millioner år siden, og består av sand og stein fra smeltevann da breene trakk seg tilbake. Totalt er det visstnok 188.000 innsjøer i Finland!

Land og broer

Den absolutt vakreste ruten gjennom dette landskapet er Pulkkilanharju Ridge, en smal stripe med land og broer som strekker seg ut av vannet mellom innsjøene Kajaanselkä og Päijänne.

Foto: Istock

Det er litt som å kjøre Atlanterhavsveien – på en innsjø.

Päijänne ble kåret til Finlands vakreste veistrekke i 2014. Finn en vakker landsby og et sommerhus via Airbnb eller et feriehus gjennom vrbo.com

LES OGSÅ: EN DESIGNELSKERS GUIDE TIL HIPPE HELSINKI

Husbåt

Eller topp ferieopplevelsen med å leie en husbåt på innsjøene, for eksempel gjennom houseboat.fi som har base i Jyväskylä. På ferden langs vannveien kan du blant annet følge i fotsporene (eller kjølvannet) til den kjente finske designeren Alvar Aalto, både i hans hus og på Alvar Aalto Museum.

Foto: Jari Romppainen

Eller følg ekte fotspor – det er en rekke nasjonalparker her med korte og lange turer. En av de vakreste er Leivonmaki nasjonalpark, der den 7,5 km lange Esker Trail regnes som den vakreste.

Mer info: Fly til Helsinki og derfra er det halvannen time å kjøre.

3. Pannekakeferie i Danmark

Vi nordmenn tenker fort på Skagen eller København når vi skal til Danmark. Men helt syd i øyriket ligger ferieøyene Lolland, Falster og Møn – kjente feriesteder for dansker, praktisk talt tomt for nordmenn.

Marielyst strand. Foto: Pajor
Strand og sykkel

Lolland blir gjerne kalt «pannekakeøya» fordi den er så flat – høyeste punkt er bare 25 meter over havet. Til gjengjeld er den frisk og frodig; produksjon av sukkerbeter er den viktigste industrien, og du kan se åkrene spredt utover hele øya. Danmarks fjerde største øy er ellers kjent for vakre strender, koselige landsbyer og sykkelvennlige terreng.

Safari og sjarm

Lolland-Falster er utpreget barnevennlig, med lange strender og attraksjoner som badeparker Lalandia Aquadome utenfor Rødby og Knuthenborg Safaripark.

Bakeri i Hesnæs Havn. Foto: Business Lolland-Falster

Men her venter også mye for de litt eldre: en rekke vinbarer, små ølbryggerier, og restauranter som serverer kortreist mat og vin – rett fra jord til bord. Dra til Krenkerup Bryggeri & Traktørsted for en klassisk fatøl, eller sving innom Danmarks største vineri på Fredriksdal Gods der de lager prisbelønte kirsebærvin. Hideway Vingård & Figenaboret byr på økologisk vin og italiensk kjøkken, Stinelund Vin har helt egne lette hvitviner og perlende rosé.

LES OGSÅ: 8 TING Å GJØRE I DANMARK I SOMMER

Ut mot havet

Ellers må man ikke gå glipp av den koselige byen Nysted, se de monumentet Dodekalitten, Klintholm havn, klippene ved Stevns Klint eller historiske Hotel Salzkøbing. Lei sommerhus i for eksempel Nysted, og benytt sykkel for å komme rundt.  Lolland er også Danmarks sydligste øy, og fra byen Rødby er det fergeforbindelse til Puttgarden i Tyskland. Så skulle dere finne igjen passet, er det bare å fortsette turen mot nabolandet i sør.

Stevns Klint

Komme hit: Ferieparadisene Lolland, Falster og Møn, som utgjør den sydligste delen av Danmark, ligger bare halvannen time sør for København.  

4. Færøyene

Irrgrønne bakker som hviler på svarte klipper og en foss som stuper rett i havet. Det ikoniske bildet av vakre Gásadalur og Múlafossur er bare en av en rekke spektakulære naturopplevelser på det spesielle øyriket.

Gásadalur. Foto: Istock
Folk og natur

Det er klart, om du egentlig liker å feste på Ibiza, er kanskje ikke Færøyene feriestedet for deg. Men lengter du etter unike opplevelser med folk og natur, kan det være vel verdt å sette seg på et fly vestover i sommer. Så – hva gjør du der, på de 18 øyene som utgjør øyriket Færøyene, langt ute i Atlanterhavet? Foruten en rekke spektakulære naturopplevelser, som nevnte Múlafossur, innsjøen Sørvágsvatn som stuper rett ned i havet, bygda Gjórv kjent for sin spektakulære «canyon» og Færøyenes høyeste fjell Slættatindur (880 moh), er vandring, rappellering, kajakkpadling og båtturer fine måter å få sugd inn dette spektakulære landskapet.

Fugl og sau

Det milde vinterklimaet gjør at tusenvis av sauer beiter utendørs året rundt, og vår og sommer er det et yrende liv i de mange fuglefjellene. Flere steder kan du komme tett på både lundefugl og havhester, og her er også fullt av krykkje, lomvi og havsule.

Foto: Istock

Vanligvis burde et besøk på Færøyene inkludere et kulinarisk eventyr på restaurant Koks, som har to stjerner i Michelin-guiden. Men Koks har midlertidig emigrert til Grønland og er ikke tilbake på Færøyene før i 2024. Det er likevel gode muligheter for å spise godt. Her holder også øvrige restauranter godt nivå. Sau har naturlig nok satt sitt preg på både landskap og kjøkken, og gå ikke glipp av skerpikjøt, en form for færøysk fenalår tørket på en spesiell måte.

LES OGSÅ: REISETIPSET FÆRØYENE

En reise i tid

Nesten halvparten av øyrikets 52.000 innbyggere er bosatt i hovedstaden Tórshavn, som er et godt sted å synke ned i kultur og historie. Å vandre gjennom de smale gatene med små trehus gir nesten følelsen av å være på et museum. Men bydelen, som har fått navnet Tinganes på grunn av Lagtinget som ble etablert på denne halvøya allerede i vikingtiden, er fremdeles viktig og huser blant annet hovedbygningen til Færøyenes regjering. Øyene ble bosatt av norrøne landnåmsmenn på 800-tallet. I middelalderen var øyriket et skattland under Norge, men har siden 1814 vært en del av Kongeriket Danmark.

Tórshavn. Foto: Istock

Komme hit: Atlantic Airways har direkteruter fra Bergen og med SAS kan du reise til Færøyene via København. Foretrekker du heller å reise med ferge kan du ta Smyril Line sin ferge som går fra Hirtshals i Danmark.

5. Island rundt

Den store diamanten

Eventyrlig landskap, skjellsettende opplevelser og sjarmerende kultur – og få turister. Rundturen langs «Diamantsirkelen» nord på Island er sagaøya på sitt beste.

Til å miste pusten av

Små fjell og store åser deles opp av irrgrønne daler som snorer seg bortover landskapet. Innimellom dukker det opp øde gårder og sjøer hvor landskapet speiler seg. Hester, sauer og kyr tråkker rundt på engene, og vi må nærmest trekke pusten for å ta inn hvor vakkert landskapet er. Vi er på vei fra Nord-Islands hovedstad Akureyri til Skagafjörður lengst nordvest på øya. Dette området er spesielt kjent for hester og elverafting.

Foto: Ida Anett Danielsen
Fisk og øl

Vi reiser videre mot fiskebyen Siglufjörður, på 1900–tallet en sentral by for landets fiskeindustri. Nå er det ikke mye sildefiske igjen, men historien om de gamle fiskerne og «sildejentene» sitter fortsatt i veggene på museet The Herring Era. Her er det også en gryende ølkultur – i et land hvor det faktisk var forbudt å produsere øl med mer enn 2,5 i alkoholprosent helt fram til 1989. I en gammel fiskefabrikk serverer Baldvin Júlíusson (70) fra det familiedrevne mikrobryggeriet Segull 67 sine edleste dråper.

Segull 67.
Kulinarisk prøvelse

Du kan jo gjerne samtidig prøve den kulinariske manndomsprøven enhver turist på Island må gjennom: Kæstur hakarl – råtten hai. Fiskebiten vokser i munnen, men glir ned ved hjelp av litt ildvann. Det holder med én bit, og etterpå er det lov å spise langt mer konvensjonell fiskemat.

Allsidig reisemål

Fra himmelens lysshow til havets giganter. Island er et allsidig reisemål, og hvalsafari i Dalvík er en av de spennende aktivitetene du bør få med deg. Skal du få med deg en eneste aktivitet på Nord-Island, bør denne stå øverst på lista. I en rask RIB setter turistene ut i Eyjafjörðurs farvann, på jakt etter havets konge. Dagen avsluttes med bad i Mývatn-området, Nord-Islands største turistattraksjon.

LES OGSÅ: TUREN GÅR TIL ISLAND

Island er kjent for sine turistvennlige rundturer The Golden Circle og The Silver Circle, begge lett tilgjengelige fra hovedstaden Reykjavik. Men i nord venter det som er den vakreste rundturen av dem alle. Diamantsirkelen er indrefileten av islandsk natur og kultur!

Mer info: Fly dirkete til Reykjavik fra Oslo, Trondheim og Bergen.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN