Nora Aspengren, kommunikasjonssjef i TUI

Hvordan tror dere reiseåret 2022 blir?
– Vi skulle jo alle ønske vi hadde en krystallkule som kunne fortelle oss akkurat det. Vi ser for oss en positiv utvikling for reiselivet. Vi vil sakte men sikkert reise mer, og jeg tror nok mye vil normalisere seg i løpet av neste år og inn i 2023. Akkurat nå er vi fortsatt i en pandemi, og vi må alle manøvrere oss gjennom den på best mulig vis.

På hvilken måte har reiselivet endret seg som en følge av pandemien?
– Det er vanskelig å si, men jeg tror at trygghet og sikkerhet for de reisende er og fortsetter å være veldig viktig for folk. Kanskje blir vi litt mer fleksible nå som vi er mer vant til at mye kan endre seg fort. Vi ser i dag at mange sikrer seg en reise tett opptil avreise, mens man tidligere bestilte reisen sin mye tidligere. Kanskje er det noe som vil vedvare.

Hvilke reisetrender har dere tro på i tiden framover?
–  Jeg tror bærekraft blir enda viktigere enn tidligere, hvordan vi tar oss fra A til B, vårt fotavtrykk på feriedestinasjonen, og forhåpentligvis også den positive effekten turisme har på lokalsamfunn rundt omkring i verden. Under pandemien så har vi jo sett hvor viktig det er for veldig mange. Jeg tror de kjente og veletablerte destinasjonene kommer til å være absolutt mest populært en god stund fremover.

Neste års beste reiser?
– Vi har stor tro på at nordmenn vil reise ut av Europa igjen, til destinasjoner som Thailand, Kapp Verde og Mexico. Vi kommer nok til å unne oss litt ekstra luksus i tiden fremover, som ekstra fine hoteller, egen bassengutgang osv. Når vi først skal reise så skal vi virkelig kose oss og ha det beste. Hellas vil fortsette å være nordmenns absolutte sommerfavoritt.

LES OGSÅ: VELKOMMEN TILBAKE TIL THAILAND

Gunnar Grosvold, vår administrerende direktør i Escape

Hvordan tror dere reiseåret 2022 blir?
– Vi tror reiseåret starter forsiktig. Utover våren blir det veldig bra. Økt vaksinegrad bidrar til det. Innsalget for 2022 er det beste vi har hatt på de 17 årene vi har drevet reisearrangøren Escape, som i dag er Norges fjerde største reisearrangør etter de tre store charterarrangørene. 

På hvilken måte har reiselivet endret seg som en følge av pandemien?
– Folk reiser langt mer i eget land. I 2019 var Norge et av de landene vi hadde færrest reiser til. I 2022 er det vårt største land sammen med Italia. Gruppereiser bestilles lenger frem i tid som til våren eller høsten når man er trygg på at turen går. Individuelle reiser bestilles tettere på avreise enn før. Da er man sikker på at man kommer seg av gårde. 

Hvilke reisetrender har dere tro på i tiden framover?
– Smått fremfor stort, mer kortreist enn før. Elvecruise er et eksempel på det første. Fartøy med rundt 100 passasjerer som tar deg gjennom kulturlandskapet i Europa. Små øystater eller øysamfunn er et annet eksempel som Seychellene, Hebridene og Madeira. Kortreist er Norge det beste eksempelet på. Svært mange har lært seg å sette pris på å reise i eget land under pandemien. Kortreist er også preget av klimautfordringen i verden.

Neste års beste reiser?
– Av konkrete reiser vi har mest tro på neste år vil jeg trekke fram elvecruise på Donau, Rhinen og Douro. De tre elvene er bestselgere i 2022. Vi har en rekke avganger på disse elvene om våren og høsten. Temareiser i Europa, Spania, Portugal og Irland skiller seg også ut. I tillegg har vi klokkertro på at Norge får et rekordår, og Svalbard skiller seg ut salgsmessig.

Camilla Vefald Kvam, Daglig leder Oliven Reiser

Hvordan tror dere reiseåret 2022 blir?
– Vi har veldig troa på reiseåret 2022. Så stor pågang har vi aldri hatt før på høsten, og vi har allerede fulle turer til neste år.  Aktiv feire som vi driver med tror vi kommer til å bli enda mer populært neste år. Vi har sett viktigheten av å holde seg i form og å kunne kombinere reise er helt supert. Vi har fokus på aktivitet samt god mat og drikke.

På hvilken måte har reiselivet endret seg som en følge av pandemien?
– Hvordan ting har endret seg er nok at folk setter kanskje mer pris på å kunne få lov til å reise. Det er ikke en selvfølge lengre. Det er i alle fall det vi fikk høre som tilbakemeldinger fra de som reiste med oss nå i høst. Merker også at kunder ønsker at vi skal booke alt for de, slik at de har tryggheten om at hvis ting skjer så har de oss å ta kontakt med. De ønsker trygghet.

Hvilke reisetrender har dere tro på i tiden framover?
– Vi har troa på vårt eget konsept, aktiv reise med fokus på god mat og drikke. Dette kommer til å bli mer og mer populært fremover

Neste års beste reiser?
– Neste år har vi stor tro på Balkan, som sykkeltur i Bulgaria, og yoga- og vandretur til Montenegro. Italia er også alltid populært, og her spesielt den sørlige delen som Puglia som vi har 7 turer til neste år og nyheten vår som er Matera, Basilicata. Nordmenn elsker dette området med deilig mat, god vin og bad.

Gro Anet Holme Brastad, leder for Paradisreiser

Hvordan tror dere reiseåret 2022 blir?
– Vi tror mange ønsker bosteder og reisemål med litt plass og trygghet. Jeg tror kanskje vi venter litt med storbyene og heller reiser til steder som for eksempel Seychellene og Maldivene hvor det er mulig å ha egne store rom/villaer, masse plass på strendene og restaurantene, og hvor man strengt tatt ikke trenger å være nær så mange andre. Vi ser at vårt direktefly til Maldivene i vinterferien er veldig populært. 

På hvilken måte har reiselivet endret seg som en følge av pandemien?
– Mange søker trygghet, med god plass og trygge rammer. Jeg tror mange ser verdien i å bruke en turoperatør/reisebyrå som kan det de driver med, som er i forkant, som har førstehånds erfaring og som har partnere som tar vare på kundene dersom noe skulle oppstå. Mange tror det koster mer, men det er jo ikke tilfelle når man tar med alle kostnader for gjennomføring av turen. 

Hvilke reisetrender har dere tro på i tiden framover?
– Jeg håper det blir mer fokus på å reise rettferdig. At folk vil bruke litt mer på å sikre gode og rettferdige arbeidsplasser, sikre dyrelivet og menneskene som bor i områdene de besøker. 

Neste års beste reiser?
– Jeg tenker at mange destinasjoner i Afrika er trygge så lenge de benytter gode og ansvarlige partnere. De trenger oss nå! En safari gir deg masse plass, lite folk, mye dyr, fantastisk mat, service og unike opplevelser. I Europa tror jeg folk kanskje virkelig får øynene opp for Portugal; hvordan kan dette landet ha gått under radaren hos så mange så lenge?  Norge – vi begynner å få en del virkelig flotte og unike bosteder – og naturen er jo virkelig smellvakker! Hva med hytte ute i vannet omkranset av de vakreste fjell og solnedgang, et glass bobler i glasset og selvfisket kveite på tallerken?

LES OGSÅ: SAFARI FOR ALLE – FINN DEN SOM PASSER DEG

Charlotte Ehde-Eliassen, eier av Jomfrureiser

Hvordan tror dere reiseåret 2022 blir?
– Entusiastisk – akkurat som vi føler oss nå. Uansett så blir alt bedre enn de to forrige årene, det må det bare! Vi legger opp til ca. 150 gruppereiser for jenter – i år og i fjor har det vært rundt 20.  Så det sier i grunn alt: Vi satser!

På hvilken måte har reiselivet endret seg som en følge av pandemien?
– Mer bærekraftig fokus.

Hvilke reisetrender har dere tro på i tiden framover?
– Fokus på bærekraftige steder med lokal forankring med aktiviteter, mat og interessante fortellinger.

Neste års beste reiser?
– Alle steder som tilbyr dette i Norge. Skaarungen, Torvholmen, Oppdal, Stavanger, Røst, Kragerø/Portør er eksempler. I utlandet har vi tro på spa- og helsehoteller, ordentlige steder med ekte spa-ritualer. Vi kommer til å legge opp flere slik reiser.

Beatriz Rivera, kommunikasjonsansvarlig i Apollo

Hvordan tror dere reiseåret 2022 blir?
– Vi har ingen tvil om at det vil bli et godt reiseår! Allerede nå ligger salget av neste års sommerreiser over normalen før pandemien, nordmenn ser ut til å sikre seg ferien tidligere og reiselysten er stor. Det blir nok en gang Hellas som stikker av med førsteplassen som årets mest populære reisemål, og vi gleder oss enormt til å endelig kunne komme tilbake for fullt igjen til både store og små destinasjoner igjen fra hele Norge!

På hvilken måte har reiselivet endret seg som en følge av pandemien? 
– Først og fremst tror jeg vi alle er blitt mer bevisste. Gjennom hele pandemien har vi i Apollo jobbet mye med utvikling av produkter, og den røde tråden er økt fokus på bærekraft og fleksibilitet for kundene våre. For oss som privatreisende har nok også fokuset blitt flyttet; der vi tidligere lot oss styre mest av prisbildet, handler det nå i mye større grad om trygghet. Dette økte behovet har ført til rekordmange nye kunder hos oss, trolig fordi man gjennom pandemien har sett at pakkereiser er det tryggeste valget. Hele 50 % av de som har bestilt en reise hos oss i 2022 har aldri reist med oss tidligere! Vi merker også en økning i interessen rundt både sportshoteller og mindre hoteller, enten det er i form av koselige, små familiedrevne hoteller, eller lekre boutiquehoteller. I tillegg vet vi at mange er opptatte av å støtte lokalsamfunnene på reisemålene, og det er jo utrolig fint.

Hvilke reisetrender har dere tro på i tiden framover?
– Jeg tror de fleste vil velge sin første postpandemi-ferie med hjertet. Enten returnerer vi til reisemål vi kjenner godt fra før, eller et som føles trygt. Bærekraft vil være enda viktigere for oss, og ikke bare ut ifra et klimaperspektiv. Etter 2 år med restriksjoner og utsikt over vår egen bakgård/hage/borettslag tror jeg også ønsket om nye impulser og opplevelser vil være stort, samtidig som vi ikke nødvendigvis er raskest ute med å kaste oss ut på eksotiske ekspedisjoner helt enda.

Neste års beste destinasjoner
– Hellas vil markere seg nok en gang, og så tror jeg vi vil se en vekst i etterspørselen rundt de mindre greske øyene, og mer genuine destinasjonene. Øyhopping, spennende kombinasjonsreiser i Europa, unike hotellopplevelser og ikke minst aktive ferier og treningsreiser er trender jeg tror vi vil se mye av.

LES OGSÅ OM KRETA SOM FERIEFAVORITT

Cathrine Bryn, Ditt Afrika/Ditt Sør-Amerika

Hvordan tror dere reiseåret 2022 blir?
– For vår del som selger turer til det afrikanske og søramerikanske kontinentet tror jeg det blir et «magert» år.  Folk er fremdeles skeptiske til å reise langt.  De vil nok gjerne, de har sine drømmer, de har nok penger, men det sitter langt inne å faktisk bestille og få skreddersydd en rundtur.

På hvilken måte har reiselivet endret seg som en følge av pandemien?
– Vi tror folk vil reise mindre enn før, men kanskje planlegge bedre, være borte lenger og faktisk følge sine reisedrømmer.  Som turoperatør kan jeg si at det er positivt.

Hvilke reisetrender har dere tro på i tiden framover?
– Når det blir litt mindre «turbulent» på kronasiden og folk vender seg til restriksjoner, PCR tester etc. – vil de reise.  Vi skal leve med korona kanskje resten av vårt liv – vil vi la korona stoppe oss for å oppnå reisedrømmene?  Nei.

Neste års beste reiser?
– Vi har stor tro på våre to kontinent nettopp fordi man reiser langt og blir en stund. Eksotiske og helt annerledes opplevelser. Jeg har tro på Argentina – det landet har alt. Ecuador er det fineste landet jeg har vært i noen gang – jeg bodde der i januar, februar og mars.  Vi setter opp en gruppetur dit i november med meg som reiseleder.  Selvsagt inkluderer vi Galapagos.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN