Endelig er det enklere å reise til Thailand! En rekke populære ferieland har vært nærmest utenfor rekkevidde gjennom hele pandemien, men nå lettes det på innreisekravene flere steder.

Siste stopp. Mange restauranter og bedrifter har benyttet korona-tiden til å pusse opp, som Last Fisherman Pub helt i enden av stranda i Ao Nang. Snart åpner den igjen. Foto: Torild Moland

Viktig økonomi

Turisme er en av de viktigste inntektskildene i Thailand og står for en femtedel av økonomien. Så det har rammet Thailand hardt at koronaviruspandemien sendte besøkstallene ned fra 40 millioner i 2019 til bare 73 000 i de første åtte månedene av 2021, og myndighetene er desperate etter å gjenopplive sektoren, til tross for at det stadig registreres rundt 10.000 positive tilfeller om dagen og under halvparten av befolkningen er fullvaksinerte. Men regjeringen håper at en plan for å hurtigvaksinere lokale i turistområdene og fase ut strenge karanteneregler kan lokke besøkende tilbake til strender og hotell.

Lokalt. I Phuket og Krabi har de små bedriftene igjen begynt å åpne og gjøre seg klare for innrykk av turister. Husk å bruke dem, de trenger inntektene! Foto: Torild Moland

Gradvis gjenåpning

Derfor har de innført en gradvis gjenåpning, og fra 1. november ble det ikke nødvendig å gå i karantene ved ankomst til Thailand. Så selv om det fortsatt er en del krav om testing og ikke minst vaksinering, blir det endelig enklere å feriere i «Smilets land».

De nye innreisereglene krever riktignok at turister tilbringer en dag i et såkalt SHA+ hotell (statlig godkjent hotell) i påvente av svar på koronatest, men ved negativt resultat står man fritt til å reise til hvilken som helst del av Thailand. I tillegg må man ha med en negativ test fra Norge tatt før avreise, man må ha fylt ut et skjema i god tid før ankomst og lastet ned en QR-kode, og man må laste ned tracking-appen MorChana.

LES OGSÅ: THAILAND FOR KROPP & SJEL

Dette må du gjøre

Alt dette kan kanskje virke komplisert, men med litt innsats er det helt greit, ihvertfall om man er fullvaksinert og fra Norge, som er på listen over godkjente land. Da er innsatsen som følger:

  1. I god tid før avreise bestill og betal første natt på et godkjent SHA+-hotell, du finner det her: thaiest.com/blog/krabi-sandbox-hotels-list-sha-plus. I tillegg er det en rekke andre hotell som er SHA+, det står etter hotellnavnet om du søker på for eksempel hotels.com.
  2. Ta en PCR-test hjemme i Norge som ikke er mer enn 72 timer gammel ved avreise til Thailand.
  3. Søk på et Thai-pass minst en uke før avreise: tp.consular.go.th. Du må ha vaksinepass, ferdig betalt SHA+-hotell og bestilt en PCR-test for å ta på flyplassen, et teststed eller hotellet ved ankomst FØR du fyller ut dette skjemaet. Det tar da 3-5 dager for godkjennelse. Når du er godkjent får du en QR-kode du må vise ved ankomst.
  4. Når du kommer på hotellet, må du laste ned appen MorChana, som tracker hvor du beveger deg. Dersom PCR-testen du tok ved ankomst er negativ, får du en selvtest du må gjøre etter 6-7 dager.
  5. Etter første natt på SHA+-hotell kan du reise hvor du vil. NB – alkoholservering er stengt i store deler av landet utenom Krabi, Phuket, Phangnga og Bangkok, samt noen hotell utenom disse områdene.
  6. Les alt om innreise her: www.tatnews.org/thailand-reopening/og oslo.thaiembassy.org

NB – Alkoholservering på barer, diskoteker og karaokebarer åpner ikke før i midten av januar 2022, med unntak av barer og restauranter i turistområdene Bangkok, Krabi, Phangnga, og Phuket som gjenåpnet 1.november. I tillegg er det alkoholservering på en del hoteller utenom disse områdene, så sjekk med hotellet der du ønsker å reise!

Hvem gleder seg ikke til å bo i slike omgivelser igjen?

Tomme strender

Om det er en stund siden du var i Thailand, vil du oppdage at det er langt mer plass og mindre kommersiell virksomhet på strendene – selv i de tradisjonelle turistområdene som Phuket og Krabi, som i disse dager kan virke som de beste alternativene med åpne restauranter, barer og stadig økende aktivitet.

Krabi er et utmerket utgangspunkt hvis du vil se og oppleve mer enn sol & bad i ferien. Her er det aktiviteter som fjellklatring, snorkling og båtutflukter i den spektakulære skjærgården Phra Nang Bay. TUI har direkte charter til Krabi i vinter, samt at du kan pakke din egen reise med rutefly.

LES OGSÅ: SMAKEN AV BANGKOK

Flere følger etter

Thailand er blitt et modell-land for resten av Asia, som ønsker å kopiere Sandbox-modellen, altså modellen der hvor de åpner ett og ett område (sandkasse) for turisme.

Vietnam starter med å åpne øya Phu Quock, og Kambodsja jobber også med en gjenåpningsplan.

Nytt hotell. Mange hotell har stengt, noen nye er åpnet. Banyan Tree Krabi er et flunkende nytt hotell i Krabi for den økobevisste.

I andre deler av verden har Marokko åpnet grensene for fullvaksinerte turister (uten krav om smittetest), mens vinterferiesteder som Maldivene, Mauritius og Seychellene også inviterer solslikkere – med ulike krav om tester før og under oppholdet. USA har vært stengt inntil nylig, men letter visstnok på kravene igjen.

New Zealand og Australia er i skrivende stund stengt for utenlandske turister. I Sør-Amerika er Argentina og Chile fortsatt helt utenfor rekkevidde, mens øvrige land i prinsippet er åpne slik at vaksinepass og negativ smittetest er billetten inn, noe som gjelder for store deler av verden. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN