Les også om sommerens nyheter i Norge og Sverige!

VINGLAMPING Foto:cold hand winery

01. Randers
Cold Hand Winery

Er du klar for wineglamping? Cold Hand Winery ligger i nærheten av Randers på Jylland. ­Vineriet ­p­roduserer prisbelønt fruktvin og tilbyr mange ­originale overnattings­muligheter. På gården får man valget mellom å sove i en 11-liters italiensk vintønne, en ­amerikansk airstream eller et koselig glamping i safaritelt. Både vin og frokost er inkludert, og det er mulig å bestille matkasse eller besøke restauranten (åpen onsdag-­lørdag hele sommeren) for å nyte en bedre middag med vin. Vineriet tilbyr selvfølgelig også vinsmaking.
Mer info: coldhandwinery.dk

SURFING I LYNÆS Foto: Lynæs surfcenter

02. Hundested
Lynæs surfcenter

Lynæs ligger 1 time nord for København og er det perfekte feriestedet for deg som elsker vannsport. Lynæs Surfcenter tilbyr både sommerleir og aktiviteter som windsurfing, kitesurfing, kajakk og SUP. Landkrabbene i gjengen kan kose seg med sauna, yoga, turer og sightseeing. I løpet av sommeren arrangeres mange spennende eventer, fra fellesmiddager til kurs, quiz og konserter. Overnatt i en koselig liten surfshack med dobbeltseng og strandutsikt. Nytt i år er en pop-up restaurant i samarbeid med Fasangården – en gresk taverna med dansk sommer­stemning og utsikt er åpen frem til 7. august.
Mer info: surfcenter.dk

03. Agger, Vest-Jylland
Restaurant Tri

GOD MAT HOS TRI Foto: Restaurant Tri

Den koselige byen Agger har bare 400 fastboende, men fra 1. juni skal den nye restauranten Tri tiltrekke seg matglade besøkende. Danske Nicolas Min Jørgensen, som blant annet er kjent fra kokkelandslaget og Substans i Århus, har 22 års erfaring som kokk og gleder seg til å åpne sin egen restaurant i det flotte bygget Vesterlandet. Han flyttet til området for to år siden og vil servere deilige lokale råvarer fra jord og hav, og fra lokale produsenter han har blitt kjent med. Agger ligger i Thy, et område New York Times nylig omtalte på en liste over «52 places for a changed world». Thy fremheves som en skjult perle på Vestkysten, der man kan besøke en flott nasjonalpark, nyte bærekraftig mat og drikke og lære om fornybar energi.
Mer info: restaurant-tri.com

04. Djurs Sommerland
Dinosaurland

DINOSAURLAND Foto: Djurs Sommerland

Kjenner du noen som er interessert i dinosaurer? Da bør de ta turen til Dinosaurland, en av årets nyheter i Djurs Sommerland. Denne temaparken har 25 dinosaurfigurer i full størrelse, så her kan man virkelig få inntrykk av hvor enorme disse utdødde dyrene var. Ta berg- og dalbane gjennom dinosaurenes verden eller prøv deg på din egen utgravning på lekeplassen. Du kan også være med på dinosaursafari i Jeep og hilse på King Kong. Djurs Sommerland ligger utenfor Århus.
Mer info: djurssommerland.dk

Les også om sommerens nyheter i Norge og Sverige!

05. Lillero, Odsherred
Luksus-glamping

LILLE B Foto: Lillero

Glamping og Michelinmat er ingen vanlig ­kombinasjon, men det er akkurat hva det berømte teamet bak Michelinrestauranten Formel B serverer på sitt nye restaurant- og strandbarkonsept Lille B ved overnattings­stedet Lillero. Teltene ligger rett ved stranden i Odsherred på Sjælland – midt i Danmarks mest populære sommerhus-område. Det er to ­erfarne kokker fra Formel B som kommer til å sørge for bevertningen ved restaurant Lille B i sommer. Stedet har akkurat åpnet, men er allerede rukket å bli veldig populært.
Mer info: lillero.dk

06. Knuthenborg
Overnatting med tigre

UNIK OVERNATTING Foto: Knuthenborg

Har du drømt om å se tigre på nært hold, men synes det er for langt å reise til Asia? Da kan du heller reise til Camp Zov Tigra i Knuthenborg Safaripark i Danmark i sommer, hvor det til og med er mulig å overnatte sammen med de mektige kattedyrene. Dette høres kanskje litt skummelt ut, men det ingen grunn til bekymring. Camp Zov Tigra består av moderne trehytter med store vinduer og utsikt mot tigerskogen. Her står dyrevelferd i fokus, så alt skjer på tigrenes egne premisser. Dermed er det ingen garanti for at de står utenfor vinduet ditt hele tiden, men om du følger godt med får du innblikk i livene deres. Hyttene er uansett komfortable, og det er mulig å ­bestille matkasser slik at man kan diske opp med et deilig måltid på kjøkkenet eller grillen mens man speider etter ­kattedyrene. Knuthenborg er Nord-Europas største safaripark, så her kan man se mange eksotiske dyr i løpet av oppholdet. En familievennlig safariopplevelse!
Mer info: knuthenborg.dk

07. Endelave, Tunø og Samsø
Mini-cruise

ØYLYKKE Foto: Visit Samsø

Verdens minste cruise er en stor ekspedisjon i liten skala. På tre dager besøker man tre øyer i Kattegat­havet utenfor Århus; Samsø, Tunø og Endelave. Transporten foregår med RIB-båt, mens det er overnatting på land. På hver øy er det gode muligheter for å nyte deilig lokal mat og drikke, utforske naturmangfoldet og delta på spennende utendørsaktiviteter. Samsø, den største av øyene, har lange sandstrender og mange fine museer. Endelave kalles kaninøyen på grunn av alle de ville kaninene man møter på der. Tunø er en liten, bilfri øy med stillhet, ro og vakker natur.
Mer info: verdensmindstekrydstogt.dk

08. København
Menneskebiblioteket

EN MENNESKELIG BOK Foto: Torild Moland

Hva tenker du om buddhisme, islam, innvandring, bipolare og flyktninger? Kanskje har du noen fordommer, eller du er redd for egne reaksjoner? Da har du garantert nytte av et besøk på Menneskebiblioteket i bydelen Nørrebro i København. Her har nemlig ekte mennesker meldt seg som «bøker», og i helgene kan du komme innom og låne en bok om autisme, homofili, dansk politi eller hva som skulle være tilgjengelig for utlån den dagen. Vi lånte en «bok» om schizofreni, og kunne spørre om alt fra tvangstanker til kjærlighet og en fremtid med barn. Verdens mest givende og lærerike bibliotek!
Mer info: Menneskebiblioteket.dk 

09. Oksbøl
Flugt museum

FLUGT MUSEUM Foto: Flugt

Flugt museum ligger i Oksbøl, stedet som huset Danmarks største flyktningeleir under andre verdenskrig. Her bodde over 35 000 tyske flyktninger i skogområdene utenfor byen. I bygget som tidligere var sykehus har Bjarke Ingels Group designet et nytt og moderne museum som handler om å være på flukt, et tema som dessverre er like aktuelt i dag. Museet er fullt av ­personlige historier og viktige utstillinger om hvordan det er å være flyktning, både i et historisk og nåtidsperspektiv. I skogen rundt museet er det mulig å følge en rute som tar deg rundt i den tidligere flyktningeleiren, med skilt som forteller om hvordan det opplevdes å være tysker i Danmark på den tiden.
Mer info: vardemuseerne.dk/en/museum/flugt-en

10. Fyn
Herregårdstur på to hjul

HERSKAPELIG SYKKELTUR Foto: Visit Fyn

Det flate landskapet og de mange sykkelveiene gjør Danmark til et perfekt reisemål for ferier på to hjul. I sommer åpner den ærverdige Herregårdsruten på Fyn. 660 km med skilting tar deg hele veien rundt øya, gjennom koselige landsbyer og forbi mange av Fyns 123 vakre historiske herregårder. Ruten er opp­delt i 14 etapper, og det er et stort utvalg av ­hoteller og serveringssteder langs veien, slik at du kan sykle så langt du vil og ta pause så ofte det trengs. På Fyn er alt tilrettelagt for syklister, med sykkelutleie, hjelpsomme Bike Friends langs ruten og stasjoner der man kan pumpe luft i hjulet og reparere småfeil, samt tilbud om bagasjetransport. Ruten ble offisielt åpnet 9. juni, i god tid før sommerferien.
Mer info: visitfyn.dk

11. København
Hippe 25Hours Hotels

Foto: 25 hours hotel

25hours hotels er en kjede med hippe og unike hoteller. Dette er overnattingssteder med sjel, hvor det legges til rette for møter mellom lokalbefolkningen og turister. Kjedens nyeste hotell holder til i et tidligere universitetsbygg i sentrum av København. De 243 fargerike rommene er på ingen måte innredet etter minimalistiske skandinaviske prinsipper. I tillegg er hotellet fullt av skjulte rom, som Love Library og Vinyl Lounge, så her er det masse å utforske for den som er nysgjerrig på design og arkitektur. Hotellet har en kafé og flere barer og restauranter. Gjestene kan leie sykkel og utforske byen på to hjul eller ta det helt med ro på et eget avslappingsområde med sauna, treningsrom og yogamatter i 1. etasje.
Mer info: 25hours-hotel.com

Les også om sommerens nyheter i Norge og Sverige!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN