1.Trendy badstuer
Oslos aller første flytende badstue sto ferdig i 2013 og ble bygget på dugnad. Måken ble så populær at den fikk følge av arkitekttegnede Skarven i 2018. Etter dette har det bare tatt helt av, og badstuer har blitt det nye samlingspunktet i byen.
Oslo Badstuforening satt opp både Anda og Havørnen, samt badelandsbyen «Bademaschinen» på Langkaia, inspirert av de første badeanleggene i Oslo på 1800-tallet. I tillegg har en rekke andre aktører hengt seg på trenden; Hos SALT kan man finne varmen i en av verdens største saunaer Árdna, med plass til opptil 80 personer. KOK Oslo har badstuebåter man kan leie ved kaia, og Norges første saunadome åpnet i 2021 på Kongen Marina i starten av Frognerkilen. Det er bare å finne frem badedrakten i vinter – i Oslo er det hett å bli svett!
Nett: oslobadstuforening.no, salted.no, kokoslo.no og kongenmarina.no
LES OGSÅ: BADSTUEBOOM – HER HOLDER DU KOKEN I VINTER
2. Verdens beste eplekake
To tynne, sprø skiver med butterdeig med mengder av myk eplemasse og eplebiter, rikelig toppet med ren pisket krem. Kan man virkelig gå mann av huse for en eplekake?
Selvfølgelig kan man det! Da det ikoniske bygget i laftet tømmer og dragestil sto ferdig i 1891, var veien opp til Frognerseteren Restaurant fra Christiania sentrum både til å bli tørst og sulten av. Her var ingen t-bane, og den humpete kjerreveien gikk gjennom gårder og åkre.
Klart menyen måtte fylle magen.
Dagens kakekjendis ble skapt av Karl Alfred Samuelsen, som drev Frognerseteren i hele 51 år. Kaken er en kombinasjon av sjenerøse stykker og nydelig smak, og inntas helst utendørs med utsikt over hovedstaden langt der nede.
Nett: frognerseteren.no
3. Gratis på Grefsenkollen
Oslos beste overnattingssted ligger verken på Karl Johansgate eller Frogner – det finner du på en åskam med utsikt over hele byen. Turen opp til Grefsenkollen starter dog i sentrum, med buss eller bane. Fra bussholdeplassen med det klingende navnet Akebakken er det bare en 20 minutters spasertur på fine stier, og man er framme. På toppen av Grefsenåsen er det flere bålplasser og flate partier som egner seg godt for telt. Eller finn to trær og heng litt. Utsikten er uansett formidabel, der Oslo by bretter seg ut i all sin lysende prakt. Fra Holmenkollhoppet i vest til Rådhuset i sentrum og Ekebergåsen i øst – under en nattemørk himmel funkler alle hus, gatelykter, barer, restauranter, kirker og hotell som en million stjerner i galaksen.
Nett: Ingen nettside
LES OGSÅ: VINTERENS 10 BESTE OVERNATTINGER
4. Nasjonalmonumentet
Godt synlig fra alle deler av Oslo rager Holmenkollbakkens ikoniske profil over hovedstaden. Her har det vært arrangert fire VM samt et OL i 1952 – et arrangement som for øvrig satt verdensrekord i antall tilskuere med oppimot 150.000 besøkende. Mange hevder Holmenkollen er verdens mest kjente hoppbakke. Med historie tilbake til 1892 er den også en av verdens eldste hoppbakker som fremdeles er i bruk – dog i modernisert utgave. Dette er faktisk verdens første hoppbakke laget av stål og ingeniørkunst i verdensklasse! Bakkerekorden på 144 meter ble satt av vår egen Robert Johansson i 2019. Her er Skimuseum, restaurant, skiskytterarena, et nettverk av langrennsløyper og landets mest bruke rulleskianlegg. Og for de vågale – en zipline fra toppen av tårnet og ned til enden av det gamle Besserudtjernet.
Nettside: skiforeningen.no/holmenkollen
5. I full fart
Tilgangen til morsomme vinteraktiviteter er noe av det som gjør Oslo til en helt unik by. Hvor ellers i verden kan du ta med akebrettet inn på t-banen i sentrum, og en halvtime senere suse nedover en 2000 meter lang akebakke omkranset av en snødekt barskog? Korketrekkeren mellom Frognerseteren og ned til Midtstuen på beste vestkant har vært et morsomt vinteraktivitetstilbud siden tidlig opp 1900-tallet, og var arena for det første verdensmesterskapet i aking i 1955.
Med en fallhøyde på 255 meter går det som regel fort i svingene, men aktiviteten passer for både store og små. En tur fra topp til tå tar omkring ti minutter. Akeforeningen i Oslo leier ut både kjelker og rodel til en rimelig penge på toppen.
Nett: akeforeningen.no
6. Nordmarka på langs
Den klassiske skituren fra Hadeland til Frognerseteren er rundt fire mil lang og kan gjøres i utallige varianter. Start gjerne på Nordmarkas tak, Bislingen som ligger 600 meter over havet. Herfra går det bare nedover. Ihvertfall en stund. Første mål for turen er Sandvikshytta ved bredden av Katnosa, og ble brukt som base av Milorg under andre verdenskrig. Dette er så langt inn i Nordmarka man kan komme, og det var her Fritjof Nansen valgte å trene og teste utstyr til sine polare ekspedisjoner. Her det er lurt med en matpakkestopp, for turen videre fra Katnosa 460 moh går over Kjerkeberget 631 moh, mellom Vesle og Store Sandungen, over Kikutberget og endelig, ned til Kikut. Med Kikutstuas berømte skillingsboller og en flaske Solo i magen er det bare å karre seg den siste drøye mila til Frognereseteren.
Nett: skiforeningen.no
LES OGSÅ: SKITUR I RONDANE UTEN SEKK
7. Roseslottet
På toppen av Holmenkollåsen troner Vebjørn Sands kunstverk som en lysende stjerne. Innvendig er den en hel jordklode. Roseslottet er en kunstpark med 95 enorme malerier av kunstner Vebjørn Sand, fem gigantiske gullfargede seil som representerer hvert av krigens år – samt en rekke andre kunstverk som geometriske lydbokser, Den hvite rosen, Lysportalen og en Løkkuppel – alt plassert langs en 250 meter plankelagt sti formet som en spiral. I midten av spiralen ligger den vakre installasjonen De ufødtes Stjerne.
Veien er en historisk vandring fra antikken til nåtiden og slutter med en visjon av fremtiden.
Det er en fortelling om okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig 1940-45, og om de grunnleggende prinsipper for rettsstat, demokrati og humanisme som da ble satt til side.
Men først og fremst er roseslottet et sansenes og tankenes sted.
Nett: roseslottet.no
8. Oslos øyrike
Kritsj, kratsj. Kritsj, kratsj. Lyden av isflakene som treffer baugen av kajakken er nærmest det eneste som vitner om at kalenderen viser februar måned. Sola steker i kinnene, vannet ligger flatt foran oss og vindstyrken er nærmest lik null. En perfekt dag å oppdage Oslofjorden til vanns! Med jevne padletak glir vi lett rundt historiske Hovedøya, som blant annet huser ruinene av et kloster fra 1147 og to kanonbatterier fra 1800-tallet. Videre tar vi en titt på Heggholmen fyr, et av de eldste fyrene i indre Oslofjord, før vi runder fyret og går i land på en av Gressholmens fine bukter.
Med alle 10 kajakker trukket opp på stranda, finner vi frem nistepakka og nyter en velfortjent hvilepause. Og med ny energi er både vi og armmusklene klare for neste etappe i kajakken.
Nett: dntoslo.no
LES OM VINTERPADLING TIL VERDENS ENDE
9. Byens frosne hjerte
New York har Rockefeller Center. I Paris kan man skøyte i selveste Eiffeltårnet. I Oslo har vi Spikersuppa. I sentrum av Oslo, omkranset av Slottet og Stortinget, Karl Johans gate, Nationaltheateret, Grand Hotel, Continental og en rekke fine butikker og restauranter, ligger en liten bilfri oase med lindetrær, sittebenker, statuer, passasjer og, om vinteren – hovedstadens flotteste skøytebane. Spikersuppa er ikke bare Oslos geografiske senter, det er også byens bankende hjerte. Skøytebanen åpnet i 1994 og har i snart 30 år vært et populært tilskudd i bybildet. Hit kommer folk like mye for å se på som å bli sett, mens livlig musikk strømmer ut av tårnet.
Nett: spikersuppa.no
10. Sinna vinter
Med nytt Munchmuseum og snart et nytt Nasjonalmuseum er Oslo på god vei til å bli anerkjent som en kunstby i verdensklasse. Men det er også nok av klassiske godbiter å sjekke ut i hovedstaden, og kunstvandring i Vigelandsparken når snøen har lagt seg over kjente skulpturer som Monolitten og Sinnataggen er et høydepunkt.
Den vakre parken ikke langt unna Majorstua har hele 214 skulpturer av granitt, jern og bronse signert en av Norges mest produktive kunstnere. Gå også innom Vigeland museum, som ligger i tilknytning til Vigelandsparken. Der venter blant annet gipsoriginaler av de ikoniske verkene i parken. Kanskje noe varmt å drikke på den koselige kafeen Anne på Landet frister etter kunstvandringen?
Nett: vigeland.museum.no