Solen er på sitt høyeste og får vannet i Göta elv til å glitre. Sammen utgjør de gule solstrålene og det blå vannet fargene i det svenske flagget. Uteserveringene i Gøteborg er allerede fulle av solhungrige og øltørste svensker. Men vi har mer aktive planer og skal forlate vår nærmeste storbynabo på to hjul til fordel for surfestrender, strandrestauranter og spa lenger sør.

Kyststrekningen som strekker seg langs Kattegat sør for Gøteborg og ned mot Båstad i Hallands län kalles ofte for Sveriges riviera, med områder som gir assosiasjoner til både Sør-Frankrike, Hawaii og The Hamptons. Nære steder som tar oss til fjerne strøk er akkurat det vi trenger etter en lang reisepause.

Sveriges første nasjonale sykkeltur

Kattegattleden var Sveriges første nasjonale sykkelled da den åpnet i 2017. Den 390 kilometer lange sykkelveien strekker seg fra Gøteborg og hele veien ned til Skåne. Selv skal vi holde oss i regionen Halland, langs indrefileten av Sveriges kyst. Vi legger storbyen bak oss og sykler inn i mer fredelige omgivelser hvor svale klipper, velduftende blomsterenger og små havner holder motivasjonen oppe. Vi hilser på både hester og kyr, og plukker noen villblomster og setter i hjelmen. Saltvannsduften fyller luften i det vi svinger ned mot den pittoreske fiskehavnen i Bua, hvor båtene gynger i vannet til lyden av måkeskrik.

LES OGSÅ: TIPS TIL LANGTUR PÅ TO HJUL

SVERIGES HAWAII: Apeviken er Sveriges surfeparadis, med stemning som tar deg til Hawaii. Surf Saloon er strandens «surfeheng» nummer én med deilige salater, øl fra Hawaii og tropisk stil. Foto: Mari Bareksten

Fiskerne har allerede vært ute på havet og sørget for at det er ferske skalldyr på menyen hos «Boderna i Bua». Kafeen, som holder til i to små røde trehus på brygga, tilbyr såkalte «bualådor» hele sommeren, en eske fylt med sjøkreps, reker, brød og aioli.

Sjøkreps er en lokal spesialitet og det mange svensker forbinder med sommer, og sammen med lokalt øl fra Byaregårdens brygghus smaker det himmelsk.

– Et godt tips er å både slurpe og suge. Det er bare å glemme pene manerer, sier fiskebodeier Ingela Armbro. 

Foto: Mari Bareksten

Den deilige skalldyrslunsjen var akkurat hva våre trøtte ben behøvde – resten av dagen skal vi på strandhopping.

Strandparadiset Halland

Det er ikke uten grunn at strendene i Halland har fått kallenavnet Sveriges riviera. Området som ligger drøye fire timer sør for Oslo er fortsatt relativt ukjent for mange nordmenn, og langt mindre besøkt enn Bohuslän lengre nord. Det er det ingen grunn til, spesielt ikke for strandløver som savner å ha hvit, finkornet sand mellom tærne.

Mens Bohuslän frister med svale klipper og deilige badeviker, har regionen Halland Sveriges fineste sandstrender. Her er det også strålende surfeforhold, både for brettsurfing, vindsurfing, kitesurfing og padlebrett (SUP). Man kan bli med på SUP-yoga eller Wingfoil-kurs med selskapet Kitekalle, eller teste den populære wakeboardparken i Halmstad.

Sveriges Hawaii

Den brettvennlige kysten er velsignet med rundt 40 strender, hvor Apelviken i Varberg er surfernes paradis. I over 30 år har den grunne bukta vært en favoritt blant surfere. Her er det like vanlig å gå i våtdrakt som i badeshorts, og saltvannshår er regelen snarere enn unntaket. Rett ved den lange sandstranden ligger Destination Apelviken, en av Sveriges beste strandcampinger, og vårt hjem for natten.

LES OGSÅ: SVERIGES PROVENCE

SVERIGES BESTE SURFESTRAND: Apelviken er kjent som Sveriges beste surfestrand, her ligger også en av landets beste strandcampinger. Foto: PAul Hughson

Solen skinner i det salte vannet, og rundt ti sekundmeter med vind fra nordvest skaper svake bølger som skyller inn mot langgrunne stranden hvor det ligger flere eksotiske strandrestauranter. Mens bohemske Brittas Strandveranda har italiensk pizza og fruktige sangrias er Surfers Saloon surfernes favoritt.

– Er det ikke nesten som å være på Hawaii, spør Oscar Albrektson (25).

Surfeguiden som til vanlig veksler mellom Apelviken og Sri Lanka har skulderlangt solbleket hår og er på vei ned til stranden med et surfebrett under armen.

Foto: Paul Hughson

Den fargerike strandkafeen som ligger vegg i vegg med aktivitetssenteret Surferscenter er malt i turkis, rosa og gult, har ananas som borddekorasjoner og surfebrett på veggene. Det perfekte stedet å dra på «after beach» for å se på solnedgangen, omkranset av vaiende palmer og øl fra Hawaii.

Sveriges beste spa

Neste morgen forlater vi «Hawaii» til fordel for Sveriges Hamptons. To timer på sykkelsetet lenger sør venter et av Sveriges beste spahotell.

– Vi ville ha en kjærestehelg full av luksus og avslapping, sier Josefin Johansson (31) og titter bort på kjæresten Joachim Villaflor (31).

De har akkurat tatt et ettermiddagsbad fra den lange piren som strekker seg ut fra Skrea strand, og er på vei tilbake til spaavdelingen på Falkenberg strandbad. Solen skinner og det salte badevannet er passe avkjølende.

SPA DEG NED: På Falkenberg strandbad kan du få ananas i drinkene, men også slappe av på Sveriges mest luksuriøse spaavdeling. 

Morgenkåpene de har på er brodert med gulldetaljer à la Versace. Falkenberg strandbad har kopiert den lyse og klassiske Hamptonsstilen, feriestedet på Long Island hvor New Yorks rike og berømte drar på sommerferie. Her er hotellrommene malt i lyserosa og lyseblå, det er en beige sengegavl bak sengen og store grønne planter i hjørnene. Spaavdelingen skinner om kapp med de store lysekronene i taket, det knitrer i peisen og omgivelsene rundt det ene svømmebassenget ligner på et drivhus i kolonistil. Bassenget omkranses av store myke loungesofaer med turkise pynteputer og en bar som serverer friske drinker med basilikum og mango. Skinner sola er det bare å trekke ut til en av de deilige cabanaene på utendørsavdelingen.

LES OGSÅ: 8 FLOTTE SPA PÅ SVENSKEKYSTEN

Spaavdelingen The Retreat Club er kanskje Sveriges mest luksuriøse spa.

– Velkommen til sparitualet Ivory ritual, sier spavertinne Annie Thorbjörnsson (25) og gir oss et glass bobler.

– Det første dere skal gjøre er å ta et fotbad. Så skal dere ta på dere en deilig ansiktsmaske, som dere skal sitte med i en badstue med eukalyptusduft, sier hun.

I to hele timer blir vi guidet igjennom flere velværetradisjoner – fra rengjørende hammam til varme kilder og mykgjørende gjørmeinnpakninger. Ekstra deilig etter noen dager på sykkelsetet.

Gourmet og trendy skogshotell

Halland og spesielt Falkenberg er også en av Sveriges mest spennende matdestinasjoner. Flere av områdets produsenter og restauratører har gått sammen i noe som heter Falkenbergs Skafferi, et nettsted som gir besøkende en fin oversikt til kulinariske opplevelser i området – fra matlagingskurs og gårdsmeierier til matvogner og restauranter.

GRØNN OVERNATTING: Flytende badstue, bærekraftige trehytter og mat som blir sanket samme dag som den blir servert? Som gjest på Stedsans in the Woods i de hallandske skoger bor man blant trær og grønne tanker. Foto: Paul Hughson

Og tar man turen vekk fra kysten og innover i de hallandske skoger, finnes det flere godbiter. Her kan man blant annet drikke økologisk vin hos Ästad Vingård, eller sjekke inn på det holistiske skogshotellet Stedsans in the Woods, med arkitektoniske trehytter, flytende badstue og mat som blir sanket samme dag som den blir servert.

Spahotellet Falkenberg Strandbad har også flere spennende restaurantkonsepter, men skal man spise i ekte Hamptons-stil er det restauranten Famille som gjelder. Champagne og østers er en obligatorisk start på måltidet, som for øvrig er inspirert av tropiske smaker fra Key West og Jamaica, samt mer klassiske smaker fra den franske Rivieraen og Provence. Det betyr hvit asparges med brennesle og marconamandler, løyrom på smørstekt brioche og maiskylling med frisk sitron, pecorino og persillepesto. Fra den lyse restauranten har vi utsikt mot bølgene som slår inn mot Skrea strand, eller Sveriges «Hamptons», «Hawaii» eller «Riviera» om du vil.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN