Av alle Gran Canarias fiskelandsbyer er Puerto de Las Nieves en av de koseligste. Foto: iStock

1. Besøk en ekte fiskelandsby

Gran Canaria er full av vakre og koselige småbyer som er perfekte å utforske på en liten rundtur, enten det er en fargerik landsby i fjellene omgitt av grønn pinjeskog og vulkanske topper, eller en koselig landsby ved sjøen. En av de mest sjarmerende er Puerto de Las Nieves på nordkysten av øya, med pratsomme lokale sjømenn, fersk fisk og hyggelig stemning på enkle fiskerestauranter. Store deler av byen er renovert og har en kanarisk karakter og utrolig god atmosfære. Spaser en tur ned Paseo de los Poetas, en vakker promenade med håndtverksbutikker, sjømatrestauranter og gallerier. Promenaden starter (eller slutter) ved havna, hvorfra det går ferge over til Tenerife. Bestill den lokale delikatessen caldo de pescado, en fyldig fiskesuppe, og se på livet i havna. Herfra kan du også beskue restene av basaltklippen El Dedo de Dios – Guds finger. Etter en kraftig storm i 2005 knakk en del av «fingeren» rett av og forsvant ned i havet. Selv om stedets mest berømte attraksjon bokstavelig talt er amputert, er det er fortsatt gode grunner til å kjøre innom den lille havnebyen, også for deg som ikke skal ta bilferga videre til Tenerife.
www.spain-grancanaria.com

Gode suvenirer: Kjøp lokale pølser og oster på markedet i Teror. Foto: iStock

2. Besøk et marked

Ferie betyr sol, strand – og shopping, selvsagt! Men glem de glorete butikkene med klassiske suvenirer. På de ukentlige markedene rundt omkring på øya kan du sikre deg lokalproduserte matvarer, flettekurver, broderier, pyntegjenstander og mye annet. Markedene varierer fra det enorme fredagsmarkedet i Puerto Mogán til små markeder hvor du bare får ferske lokalprodukter. Alle burde besøke et marked, det er et vindu inn i dagliglivet til de lokale.

Et av de aller beste markedene finner du i den koselige fjellandsbyen Teror nord på øya. Fra Plaza del pino i hjertet av byen sprer markedet seg ut i de fleste kriker og kroker. Her er boder med hatter, håndtverk, klær og smykker, og ikke minst er det et stort utvalg av lokale matvarer. Få med deg den lokale godbiten chorizo de teror, en myk pølse som kan smøres utover som et pålegg. Teror er også kjent for den svarte puddingen som lages her, og et stort utvalg nydelige lokale oster. Andre gode markeder finner du i San Mateo på søndager samt i Santa Brigida og Arucas på lørdager. Om shopping ikke er din greie, er det likevel morsomt å vandre rundt, smake på lokal mat og slå av en prat med håndverkere og matprodusenter.

Sol ute, kaldt inne: Steinhuler holder konstant temperatur året rundt uansett temperatur ute. Foto: Torild Moland

3. Bo som en huleboer!

I den indre delen av Gran Canaria reiser fjellene seg steilt mot himmelen, noen steder dekket av irrgrønne pinjeskoger, andre av uttørkede småbusker. Her er daler og taggete topper, med myke sandsteinsfjell hullete som sveitseroster. Mange av hullene er naturlige og bare til pynt. Andre er gravd ut av mennesker, og tidligere hjem for øyas beboere.

For det var sånn de bodde, urinnvånerne her på Gran Canaria. Og sånn kan du også bo.

– Det blir mer og mer populært å finne andre overnattingsalternativ, det merker vi. Her er det stort sett fullbooket hele tiden, forteller Miriam Rodrigues fra Artenatur som er ansvarlig for det godt utstyrte hulehuset i fjellene ved byen Artenara.

Utenfor ser hulen ut som et vanlig hus, her er grillplass, et lite svømmebasseng og solstoler med utsikt over dalen. Men straks vi går inn, er det alt annet enn normalt. Steinveggene krummer seg over sengen, og man må bøye seg under en buegang for å komme inn på kjøkkenet. Det er som en snøhule, bygget av stein. 

Gode venner: Tapas er en hyggelig og sosial måte å nyte mat sammen. Foto: Turistrådet for Kanariøyene

4. Spis stjernemat

På Gran Canaria har du mye godt i vente. Klassisk tapas er alltid en vinner, men for det lille ekstra er det verdt å besøke en av øyas finere restauranter, hvor de beste faktisk ligger midt i turistområdet i sør. Los Guayres (losguayres.com) i Puerto Mogan lover en kulinarisk reise med fokus på kanariske råvarer, mens Aquerela (restaurantelaaquarela.com) i Patalavaca er kjent for sin smaksmeny med fokus på sjømat. Begge stedene ble premiert med sin første Michelin-stjerne nå nylig – som de eneste på Gran Canaria. Gran Canarias hovedstad Las Palmas er i ferd med å bli en av de mest kulinarisk interessante spanske byene, med hele fem restauranter med Bib Gourmand er i Las Palmas. Prøv El Equilibrista 33, Picaro, El Santo, Qué Leche eller Deliciosamarta.

Om ikke gourmetrestauranter og smaksmeny er din greie, bli med på tapasrunden. Hver torsdagskveld blir de hyggelige gatene i bydelen Vegueta forvandlet til en kulinarisk gatefest i «La Ruta del Pincho». Små tapasbarer serverer sine tolkninger av klassiske tapasretter, men det er også mulig å finne mer avanserte varianter av mat på spyd.

Gatene Mendizabal og Pelota er sentrum for det som kan bli en sosial og smakfull kveld på byen. For øvrig er Mercado de Vegueta og Mercado del Puerto hyggelige for å spise tapas i Las Palmas.

Sol og bad: Amadores-stranden er populær, av en grunn. Dette er en av de fineste på hele Gran Canaria. Foto: Runar Larsen

5. Finn din strand

Gran Canaria har en haug av alternativer for strandløver og badenymfer. Lengst sør på øya er Amadores den aller vakreste, lett tilgjengelig og med alle fasiliteter. Det vakre ørkenlandskapet ved Maspalomas strekker seg helt ut til havet og danner en flere kilometer lang strand, mens Puerto Mogan, Puerto Rico og Anfi del Mar er tett på hotell og restauranter. Den øde perlen Güi Güi vest på øya passer bra for den som vil kombinere strandliv med en fin fottur, men den aller vakreste ligger faktisk midt i metropolen Las Palmas. Playa de las Canteras er et yndet sted for både surfere og solslikkere – et olivensteinspytt fra både shopping, spisesteder og barer.

Sprek ferie: Den tredje største av Kanariøyene byr på varierte fotturer både ved sjøen og i fjellene. Foto: Turistrådet for Kanariøyene

6. Gå en klassisk fottur

Området rundt Tejeda midt på øya er et paradis for stifinnere, og gå ikke glipp av turen til ikoniske Roque Bentayga som i sin tid ble brukt som fort av guanchene. Bentayga er et arkeologisk sted som inneholder forskjellige huler, vegger, inskripsjoner og hulemalerier, og her er en unik energi som gjør at mange kommer hit for å praktisere yoga eller bare nyte energien. Sammen med enda mer kjente Roque Nublo ble de to ikonene brukt som astonomiske målemerker. Roque Nublo er en 80 meter høy basaltmonolitt på en klippe som ofte ser ut til å sveve over skyene, og den korte men fine turen opp hit er et obligatorisk stopp på rundturen på Gran Canaria. Når du befinner deg midt oppe i fjellheimen er det lett å glemme at du er bare en kort biltur unna badestrendene i sør. Turen tar bare en drøy time og man må ikke være i spesielt god form. Belønningen er Gran Canarias beste utsikt. gran-canariainfo.com

Badelykke! På nordvestkysten av øya danner gamle lavastømmer naturlige saltvannsbasseng. Foto: Ronny Frimann

7. Forfriskende saltvannsbasseng

Veiene snirkler seg over daler og fjell. Det er ikke mange kilometer i luftlinje fra Artenara i fjellene til kystbyen Agaete, men svingene på GC220 gjør at kjøreturen føles som en hommage til Trollstigen. Vel nede er det tid for å skylle svetten av kroppen i de naturlige svømmebassengene i Agaete, der Atlanterhavet i all sin styrke dundrer inn mot hardføre lavavegger og vi kan sitte trygt på innsiden og le av kreftene. De tre naturlige saltvannsbassengene er som et fort av lava, som henger sammen via undersjøiske tuneller.

I bedre tider og stillere vær er havna inne i Agate fylt til randen av turister som nyter sjømat og lokal vin på en av de mange uteserveringene. welcomecanaryislands.com

Finn roen: Landhotellet Redondo de Guayedra er en oase i fjellene nordøst på Gran Canaria. Foto: Runar Larsen

8. Bo landlig og luksuriøst

Landhotell, grønn oase eller rustikk idyll. Kall det hva du vil: Redondo de Guayedra er uansett et perfekt fristed fra Gran Canarias travle strandresorter.

For inntil bare noen få år siden var Redondo de Guayedra et privat feriehus. Den sveitsiske eieren bestemte seg for å oppgradere hele eiendommen, og høsten 2016 sto et splitter nytt økohotell klart, som et synlig bevis på at en forfallen gård kan gjøres om til et vakkert feriested.

Frokostsalen har himmelen som tak. Vi spiser egg fra landhotellets egen hønsegård. Grønnsakene er høstet et steinkast unna, og selv kaffen kommer fra egen hage. Til dessert mesker vi oss med kaktusfiken og appelsiner, oppvokst fra den karrige jorda her oppe. Det er litt som å bo på en luksuriøs bondegård, hvor du for ordens skyld ikke behøver å jobbe. Men samtidig kan det være litt moro å delta: Plukk egg, bli med på innhøsting av bananer og kaffebønner – og nyt måltidene med helt grei utsikt over både himmel og hav. Stedet ligger midt i smørøyet for både fotturer og bading, og en fin strand med sort lavasand er i gangavstand fra hotellet. Litt isolert, men det er også en del av poenget – og likevel bare en halvtimes kjøring fra storbyen Las Palmas.
redondodeguayedra.com

Best i verden: Jane Fosser fra Sjømannskirken serverer et hjerte med rørt jordbærsyltetøy. Foto: Runar Larsen

9. Spis verdens beste vafler

Sulten på sol og søtsaker? Rett ved den flotte stranda i Arguineguin serveres verdens beste vafler. I skarp konkurranse med de øvrige 30 norske sjømannskirkene rundt omkring i verden, har den populære avdelingen på Gran Canaria nok en gang stukket av med seieren.

Sjømannskirken har nydelig beliggenhet på en høyde med utsikt over både havn og strand. Det vet både fastboende nordmenn og turister å sette pris på: På de travleste dagene er opp mot tusen gjester innom kirkens kafé. Da er det ikke rart jernet går varmt.

I suksessoppskriften er det spennende ingredienser som kanel, kardemomme og kullsyreholdig eplejuice. Den norske sjømannskirken i Arguineguin har kaffe- og vaffelservering hver dag i vintersesongen, med lokaler både ute og inne. Lørdager er det dessuten muligheter for å kjøpe grøt. Kirken har alt fra vielser til gudstjenester, samt håndverksklubber og kor. I november vant de Sjømannskirkens internkonkurranse om beste vaffel, i konkurranse med 30 norske kirker verden rundt.
www.sjomannskirken.no

Bo i en bananlund! Herskapelige Hacienda del buen Suceso er et lekker landhotell i kolonistil. Foto: Runar Larsen

10. Bo herskapelig i bananlunden

Hacienda del buen Suceso er utvilsomt det mest avslappende hotellet på hele øya. Landhuset midt i bananplantasjen utenfor Arucas ble bygget så tidlig som i 1572, og har senere tilhørt Markien av Arucas. På slutten av 90-tallet var herskapshuset gjenstand for en skikkelig renovering, og i dag framstår La Hacienda som et lekkert landhotell i skjønn kolonistil, i rolige omgivelser. Med gangavstand til Arucas og bare en drøy mil til Las Palmas er stedet et godt utgangspunkt for en avslappende ferie. www.haciendabuensuceso.com

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN