Det myldrer av folk i hjertet av gamlebyen i Marrakech. Medinaen er en putrende potpurri av nordafrikansk musikk, handel og gastronomi – tilsynelatende urørt av moderne utvikling.

En vandring inn i konglomeratet av smale gater og åpne plasser er som en reise tilbake i tid, og som kontinentets første «African Capital of Culture» er Marrakech også en katalysator for framtiden.

KULTURHOVEDSTAD: Som første «African Capital of culture» i 2020 skal Marrakech vise vei for andre afrikanske storbyer. Foto: Runar Larsen

Først ut

Som en del av forrige Africities i 2018, hvor representanter fra 53 afrikanske land deltok i det som regnes som den viktigste demokratiske møteplassen i Afrika, ble det vedtatt at Marrakech skal være den første «African Capital of Culture». Formålet er å fremheve afrikanske storbyer som kulturelle metropoler.

SPENNENDE STORBY: Historiske riader fungerer som rolige oaser og hotell. Foto: Riad Kniza
LES OGSÅ: VELVÆRE PÅ HJUL

– Dette er ikke en dum ide, og det blir spennende å se hvordan det går videre, sier Morten Bøås, seniorforsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.
Afrika-eksperten mener det er smart å starte med Marrakech, en by med solid infrastruktur og tydelige kulturelle attraksjoner, i det som åpenbart er et forsøk på å kopiere en suksessformel fra Europa.

SHOPPING: Handelsgatene i Marrakech er et eldorado for alle som er glad i shopping! Foto: Runar Larsen

«European Capital of Culture» har ført til svært positive endringer i en rekke byer siden konseptet ble lansert i 1985, og bare oppmerksomheten rundt utmerkelsen (som kan telle tre byer årlig) har enorm verdi. 

LES OGSÅ: 10 HISTORISKE HØYDEPUNKT PÅ MALTA

Turisme til Afrika handler i stor grad om eksotiske reiser, representert med strandliv og safariopplevelser. Morten Bøås tror mange afrikanske land er opptatt av å vise at det kan være så mye mer.

– Tanken er å cashe inn på et økende globalt turistmarked. Med fokus på kulturhovedsteder søker de flere bein å stå på, påpeker han.

MEDINA. Medinaen er en putrende potpurri! Foto: Runar Larsen

Stolt ambassadør

Lamia Radi, Marokkos ambassadør til Norge, er svært stolt over at Marrakech går inn i 2020 som første offisielle afrikanske kulturhovedstad.
Dette er en stor ære for Marokko. Samtidig er dette en anerkjennelse av våre afrikanske brødre og motparter i en felles bevaring av kulturelle verdier, sier hun.

LES OGSÅ: KULTURKRIGERNE

Ambassadøren mener økt fokus på den kulturelle arven kan bidra til å styrke identiteten, samt forbedre kommunikasjon i en stor og kompleks region.

HISTORISK PLASS: Djema el-Fnaa var opprinnelig en plass for offentlige henrettelser, i dag er den preget av underholdning, salg og servering. Foto: Runar Larsen

– Afrika skal ikke bare være en konsument av globalisert utenlandsk kultur. Dette kontinentet bør bli en reell bidragsyter og produsent av kultur, i likhet med øvrige regioner i verden, mener hun. 

Sirkus Marrakech

I livlige Marrakech har miksen av tradisjonell arkitektur, kulturelle innslag og moderne kunstinstallasjoner begeistret turister i flere tiår. Valget av den historiske byen ved foten av Atlasfjellene som første kulturhovedstad er i så måte både trygt og fornuftig.

MAGISK: Kunne du tenke deg å bo her? Marrakech kryr av vakre riader. Foto: Angasana riad
MAGISK: Kunne du tenke deg å bo her? Marrakech kryr av vakre riader. Foto: Angasana riad

Her er det mye spennende å se, nytt som gammelt. Djemaa el-Fnaa representerer historien. Dette var opprinnelig en plass for offentlige henrettelser. Navnet er arabisk for «De dødes samlingspunkt», og for tusen år siden samlet store folkemasser seg her for å se kjeltringer bøte med livet. Senere ble det auksjonsplass.

LES OGSÅ: 10 BESTE MATOPPLEVELSER I KØBENHAVN

I dag er den preget av underholdning, salg og servering og minner om en helt annen tidsalder. Var du på besøk i byen for 20 år siden, vil du neppe registrere store endringer inne i medinaen. Det syder av liv på de dødes plass.

Nettopp derfor står Djemaa el-Fnaa oppført på UNESCOs verdensarvliste, og selv om det kan oppfattes litt masete når gjøglere, musikere og dansere ber om penger for å underholde, er dette inntekter som bidrar til å holde en flere hundre år gammel kultur i live.

Nytt og gammelt

Mens Djema el-Fnaa representerer historien, er moderne Gueliz en kort spasertur utenfor bymuren det moderne alibiet.

LES OGSÅ: KROATIAS 10 BESTE ØYER

Her er nydelige Jardin Majorelle – den kunstferdige botaniske hagen etablert av kunstneren Jacques Majorelle på midten av 1900-tallet, den viktigste severdigheten. I 2017 åpnet dessuten det nye museet dedisert designeren Yves Saint-Laurent som hadde et nært forhold til byen.

Mat er også kultur! Foto: Runar Larsen

I februar 2020 åpnes 1-54 Contemporary African Art Fair internasjonal utstilling av samtidskunst. Så selv om det hersker en del usikkerhet rundt det offisielle programmet for det kommende kulturåret mangler det ikke på høydepunkt.

Veien videre

Det er påfallende lite informasjon om veien videre for «African capital of culture» generelt.

LES OGSÅ: LILLE MARRAKECH

– Så blir spørsmålet om det hele faller sammen som et korthus eller om det får en reell effekt, sier forskeren og legger til at tålmodighet blir et viktig stikkord.

LUKSUS: Riad Kniza ligger på innsiden av Marrakech´medina og har en anerkjent gourmetrestaurant, vakkert basseng og stilfult interiør. Foto: Riad Kniza
LES OGSÅ: INNSIDERTIPSET: WILLIAMSBURG

På grunn av mye intern uro og pågående konflikter, er utgangspunktet naturlig nok veldig ulikt det tilsvarende konseptet i Europa – som også trengte tid før det ble en etablert institusjon.
– Dessuten er det viktig at stedene som velges ut har et uforløst potensial, påpeker han.  
Hvilken by som etterfølger Marrakech er uklart, men den norske Afrika-eksperten synes det finnes mange gode kandidater.

Vakre gater i Afrikas første kulturhovedstad. Foto: Runar Larsen

– Asmara i Eritrea har fantastisk og godt bevart art deco arkitektur. Dakar i Senegal har fostret mange artister som er blitt store også internasjonalt. I Burkina Faso i Ouagadougou er filmfestivalen et annet eksempel. Det er ingen tvil om at det er en del ting å trykke på; Afrika har utvilsomt interessant historie og oppegående kultur, sier Morten Bøås.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN