De lærde strides om hvorvidt Taroudant er lillebror, storesøster eller bestemor til Marrakech.

Det er en kunst å stille ut krydder for salg. Foto: Runar Larsen

Det er en kunst å stille ut krydder for salg. Foto: Runar Larsen

Men slektskapet er udiskutabelt, og fellesnevnerne er mange: Taroudant har en av de best bevarte bymurene i hele Marokko.

Den strekker seg over ei halv mil rundt byen et virvar av gater, markedsplasser og moskeer – med de majestetiske Atlasfjellene I bakgrunnen.

Inne i souken er krydder dandert i pyramideform, daddelkassen bugner over av ferske varer fra dalene innenfor fjellene, og olivenhaugen glinser i solstrålene som slipper gjennom taket.

Utenfor hviner eslene forbi, skopusserne jakter på skittent lær, mens en høyrøstet baker lokker med alle arabiske måltiders hovedingrediens: brød.

Her finner du alt om reise til Marokko

Handelssentrum

Reiser du rundt i den sørlige delen av Marokko, kommer du garantert innom Taroudant til slutt.

Med beliggenhet mellom fjell og sjø har et vært et viktig handelssentrum i århundrer, og er for mange turister stoppestedet på vei inn til fjellene eller ut til kysten.

På 1500-tallet var byen hovedstad i det mektige Saadian-dynastiet, og byens solide bymur sto ferdig i 1528.

Det tar et par timer å spasere rundt den 7,5 km lange muren. Foto: Runar Larsen

Det tar et par timer å spasere rundt den 7,5 km lange muren. Foto: Runar Larsen

Selve Taroudant var en strategisk base for å lede angrep mot portugiserne ved kysten, men saadianerne endte opp med å velge en annen by som sin hovedstad. Den er i dag kjent som Marrakech.

Les om Marokkos solkyst

Langsomt

Det kunne altså vært Marrakech, men forskjellen er likevel stor – og Taroudant er i beste fall en miniatyrutgave av Marokkos største kjendis.

Byen er heller ikke på masseturismens radar, så her finner du aldri store horder med fotograferende utlendinger. Det kan forklare det lave stressnivået og fraværende pekefinger om du selv drar fram fotoapparatet.

Livet går sin vante gang, men tempoet er lavt. På berbermarkedet er prisnivået dessuten et par hakk lavere enn i souken inne hos storesøster lenger nord.

Eller var det hos bestemor?

Alle paralleller til tross: Taroudant er best som seg selv.

Tilbake til hovedsiden