I det vi tar av mot Hurdalssjøen humper både bil og henger over ei ferist. Et par kyr ligger i veikanten og soler seg, mens en saueflokk gresser på jordet. Vi svinger inn en smal grusvei og parkerer ved en nydelig badestrand – også kjent som Romerikes «Copacabana».

Eierne av hyggeutleie.com Renate og Carl-Jerker Wikstrøm holder oss med selskap. Foto: Mari Bareksten

Dog er ikke vårt mål å brette ut strandhåndkleet, men å etablere et midlertidig «villmarksspa» helt nede ved strandkanten.

Åsanden strand er en utmerket plass å sette både badstue og badestamp. Her er det nok av ferskvann å fylle stampen med, og det er kort vei til et avkjølende bad etter å ha svettet i badstua.

LES OGSÅ: HER FÅR DU MEST FOR PENGENE I 2020

Leier ut hygge

For en halvtime siden sto vi i oppkjørselen til ekteparet Renate (34) og Carl-Jerker Wikstrøm (38) i Nannestad og koblet både badstue og badestamp på hvert sitt hengerfeste. De har nemlig kapret Norges koseligste domene: Hyggeutleie.no

– Tanken bak våre mobile badestamper og badstue er at du kan ta kosen dit du vil, sier Carl-Jerker, som har blitt med til Hurdalssjøen som assistent. 

Kos rundt bålpanna, deilig ørret, varm badstue og en vakker innsjø – verdens beste dag på jobb? Foto: Ronny Frimann

Det gjør han ikke vanligvis. Da gir han en kort introduksjon og kundene får med seg en ryddig perm med bruksanvisning. Oppskriften er enkel og grei. 

Den deilige idéen startet som en drøm i hagen for ti år siden, da han snekret sin første badestamp med utsikt mot en åker. Bading og badstue har han vokst opp med.

Lokale oster, spekemat, bær og appelsinkompott fungerer utmerket som forrett. Foto: Mari Bareksten

– Jeg inviterte venner, og alle elsket det! Så der, i en vedfyrt badestamp, grodde ideen om å bringe badehyggen til folket og i 2015 startet vi Hyggeutleie.no, sier han. 

– Å leie ut hygge er jo en drømmejobb, sier Renate. 

Forberedelser

Vår lille redaksjon leste om det geniale konseptet i våres og kom på at både julebord og sommerfest hadde kokt bort i deadlines. Så vi bestemte oss for å slå sammen begge – og flyttet kontoret ut for å teste en annerledes spaopplevelse i det fri.

Markedssjef Ronny Frimann rygger hengeren så nærme vannet han kan, mens Carl-Jerker plasserer badstuen et steinkast unna. Når begge står i vater kobles de av bilene og resten av gjengen kan begynne å forberede.

Designer Ida Holøien starter den bensindrevne vannpumpen, Mari Bareksten holder slangen, Runar Larsen finner frem fiskeutstyret og redaktør Torild Moland tar bilder.

Og så ivrige er vi, at Ida Anett Danielsen fyrer i vedovnen før Mari har fått vannslangen oppi badestampen. 

Det er kort vei til et avkjølende bad etter å ha svettet i badstua. Foto: Torild Moland

Det tar en halvtime å fylle opp badestampen, så Torild spretter champagnen, mens Ronny henter morgenkåpene. 

Hvorfor sjekke inn på et dyrt spahotell når vi kan lage vårt eget?

Mobilt spa

Det er ikke bare ved vakre innsjøer man kan lage spaavdeling.

Det blir tid til badstue mens vi venter på at maten skal bli ferdig. Foto: Mari Bareksten

– Folk har plassert badestampen alle mulige steder: i hagen, på hytta, på bryllupet sitt, på Åråsen fotballstadion og langs ei elv. Vi har hatt skigrupper som har leid den for å varme seg etter skituren, men også guttegjenger som har den med på den årlige elgjakta eller fisketuren. Og i 2017 var en av stampene med på «Jakten på kjærligheten», sier den badeglade gründeren. 

Ekteparet fra Nannestad har også fått et par stamkunder igjennom årene, blant annet en saunaglad finne som leier den tønneformede badstuen hver gang hun skal på hytta i Norge. 

Den tar en kort time å varme opp, mens badestampen trenger tre-fire timer. Vi starter derfor spaseansen i badstuen. 

– Carl-Jerker tipset om at hvis vi tømmer litt øl på de glødene steinene dufter det nybakt brød, sier journalist Runar og får badstuen til å fylles med damp av en søt maltaroma. 

Etter ti minutter med hetetokter er det første mann ut i den avkjølende innsjøen.

Deilig ørret stekt på bålpanne, agurksalat og poteter – middagen er servert! Foto: Mari Bareksten
NESTE ÅRS HOTTESTE REISEMÅL

Bålkos

Mens vi venter på at badestampen blir varm tar journalist Ida ansvaret for å fyre opp bålpanna. Runar har allerede vært ute på fisketur i to omganger på det oppblåsbare padlebrettet sitt, uten å få fangst på kroken.

Flaks at vi har to store ørret som nødfisk i kjølebagen.

Mens fisken ligger og godgjør seg på bålpanna tar Mari ansvaret for å dandere forretten på en trefjøl. Lokale oster, spekemat, bær og appelsinkompott blir servert med nybakt brød og grove kjeks. Forretten blir enda mer komplett med litt rødvin i glasset. 

– Dere traff jo godt i tiden med navnet på bedriften deres. Hygge har jo blitt et trendord det nå. Også i utlandet, sier Torild Moland. 

Bålkos med god mat og rødvin før nok en tur i badestampen venter. Foto: Torild Moland

Etter at Oxford Dictionaries inkluderte ordet inn i ordboken i 2016 har ordet «hygge» blitt definisjonen på kos i Skandinavia. 

– Ja, vi hadde flaks der, sier Carl-Jerker.  

Og mer hygge skal det bli! 

FLERE NORGESSAKER

I solnedgang

– Badestampen er klar!

Badevannet måler 39 grader og fra badestampen har vi god utsikt over Hurdalssjøen og solnedgangen. Foto: Ronny Frimann

Termometeret viser 39 grader, som ifølge bademester Carl-Jerker er en ideell temperatur. 

Designer Ida Holøien og journalist Mari Bareksten på vei inn i den tønneformede badstuen, som står integrert på hengeren og har god plass. Deilige badstuearomaer følger også med! Foto: Torild Moland

Fra den varme badestampen har vi orkesterplass til solnedgangen og åsene rundt Hurdalssjøen. Fuglene kvitrer, og nysgjerrige øyenstikkere svermer rundt oss. Eimen fra den vedfyrte badestampen ligger som et behagelig lag i luften, og det ryker fra det varme vannet. Vi blir i stampen til fingrene er akkurat passe skrukkete og den oransje solen forsvinner bak furutrærne. 

Ifølge ordboka er hygge «en tilstand av velvære, avslappethet og god stemning». Men det kan også være utekontor, bålkos og mobilt velvære!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN