Det er ikke mer enn et steinkast fra den kjente og folksomme Monastiraki-plassen, men da vi går inn i bakgården til kulturhuben Six d.o.g.s er det som å entre en helt annen verden.

Klokka har såvidt slått 12 på dagen, men på kulturhuben Six d.o.g.s er bartenderne allerede i full sving. Foto: Ida Anett Danielsen

Omringet av grønne planter og trær, flagrende lyslenker og fargerike puter, føles det hele som et friskt pust fra den ellers så hektiske storbyen.

I baren disker bartenderne opp med fargerike drinker og ut av høyttalerne bølger loungetoner som tatt ut av en karibisk drøm. Midt i Athens hipsterhjerte er det fort gjort å glemme både Akropolis og kjente filosofer.

LES OGSÅ: HIPSTERGUIDE TIL LOS ANGELES

Turistboom

– Dette er byens kuleste sted å henge for tiden. Man kan si at det er utelivets svar på Akropolis, ler Volgia Giamits (28). 

Klokka har knapt slått 12 på dagen, men i bakgården kryr det allerede av folk. Hit kommer du for å chille på dagtid, gå på konsert eller feste til langt på natt til toner av internasjonale DJ-er. 

– Mye har endret seg etter den økonomiske krisen. For fem år siden var stemningen helt annen, men nå er prisene mer overkommelig og folk har startet å gå ut igjen. Ofte er det fullt liv til klokken åtte om morgenen, forteller Volgia. 

Med andre ord; Athen har våknet til live igjen. 

Bakgården til kulturhuben Six d.o.g.s er en av Athens hippeste steder for tiden, med både restaurant og bar og kulturelle arrangementer som utstillinger og konserter. Foto: Ida Anett Danielsen

Og det er ikke bare athenerne selv som har oppdaget storbyen på ny. Bare siden 2013 har antall ankomster til Athen flyplass økt fra 2 millioner til over 5 millioner i fjor.

Og ifølge byens borgermester har andelen som velger å bli i Athen eksplodert og økte med hele 600 prosent i samme periode. Tall fra Greek Travel Pages (GTP) viser det samme – bare i løpet av fjorårets ni første måneder økte antall storbyturister med 35 prosent i forhold til året før.

Monastiraki-plassen er et naturlig knutepunkt i byen. Et steinkast unna ligger det vibrerende nabolaget Psiri. Foto: iStock

Altså er det ren turistboom i Athen. Og de kommer ikke bare for å se historiske høydepunkt. 

Historisk

Tilbake på Monastiraki-plassen møter jeg guide Vasiliki Stergiopoulou (26), som skal ta meg med på en rundtur gjennom Athens hippeste nabolag. Men som så mange andre steder i den historiske metropolen er vi også omringet av fortiden. 

– Nå er vi i hjertet av byen. Faktisk er dette det eneste stedet i byen man kan se spor fra så mange ulike århundre på én gang, forklarer Vasiliki, og peker rundt seg; Akropolis fra 400-tallet f. Kr., Hadrian’s bibliotek fra år 132 e.Kr., Pantanassa-kirken fra 900-tallet, Tzistarakis-moskeen bygget i 1759, og t-banestasjonen som sto ferdig på slutten av 1800-tallet. Omtrent hele Athens historie på en 360 graders snurr. 

Men det er mer som har satt sine spor i Athen. I 2010 traff gjeldskrisen Hellas, i etterkant av finanskrisen i Europa. Grekerne var blant dem som ble rammet aller hardest, med blant annet et doblet underskudd på statsbudsjettet. 

Det kryr av kule, små gater i Athen, med både gatekunst og små butikkperler. Foto: Ida Anett Danielsen

– Hverdagen ble vanskeligere for folk flest. Selv i dag må mange av oss ha flere ulike jobber, sier Vasiliki. 

Athen er ikke byen hvor befolkingen går stille i dørene i utfordrende tider.

Guide Vasiliki Stergiopoulou (26) mener det er et must å smake på sesambrødet koulouri som av de lokale spises til frokost eller som en rask snack. Foto: Ida Anett Danielsen

– Det er spesielt tydelig dit vi skal nå. Der bugner det av gatekunst som forteller mye om hvordan vi hadde det under krisen. Men samtidig kryr det av kreativitet og optimisme, fortsetter hun og viser vei inn i nabolaget Psiri.

24 TIMER I NAPOLI

Kule Psiri

Det ligger vegg i vegg med Monastiraki, men igjen endrer atmosfæren seg betraktelig. Stemningen er vibrerende, det finnes knapt en vegg uten fargerik graffiti. Hippe boutiquebutikker ligger side om side med barberersjapper og tradisjonelle tavernaer.

På en liten fortausbar sitter en tatovert og skjeggete hipster med sneipen i munnviken og på vinbaren Zampanó spiller et livlig jazzband. 

– Dette var tidligere et arbeidernabolag, og et av stedene krisen ble tydeligst. Alle som bodde her reiste vekk fordi det ble for dyrt. Nå er det blitt det hippeste og mest trendy nabolaget vi har i byen. Det er hit vi lokale går om vi skal gå ut, sier Vasiliki.

Psiri er et av byens hippeste nabolag, og de lokales favoritt. Foto: Ida Anett Danielsen

Fugl Føniks

Psiri preges av mer enn 1500 forlatte bygninger. Men stadig dukker det opp nye barer og Airbnb-leiligheter i de gamle lokalene.

I de gamle lokalene til en avis som gikk konkurs i 2007 er i dag et okkupert teater, mens verdenskjente gatekunstnere som Paparazzi har sammen med lokale artister dekorert byen med både satire og politiske beskjeder. «Cut the debt», og ord som «jeg sliter» og «tortur» preger vegger overalt i byen.

I Psiri finnes det knapt en vegg uten gatekunst og graffiti. Foto: Ida Anett Danielsen

– Vi liker å si at Athen har reist seg som en fugl føniks. Det tar tid å få ting bedre. Men vi har trua, sier Vasiliki da vi setter oss ned på restauranten Oineas for en obligatorisk raki. 

– Vi kaller det balsam, det kan fikse alt!

Bohemer og rebeller

Og kanskje er en styrketår lurt før vi fortsetter vår vandring utenfor turistløypa i bohemske Athen. Snart står nemlig Exarchia for tur, et nabolag kjent for voldsomme demonstrasjoner, anarki og småkriminalitet. Men det kan like gjerne assosieres med kule kunstgallerier, kreative studenter og livlige kaféer og barer. 

– Men legg bort kamera, oppfordrer Vasiliki.

– Ikke alle her er så glade i fotograferende turister.

Kule Bel Ray Bar i bydelen Koukaki tilbyr alt fra frokost til cocktails. Foto: Ida Anett Danielsen

Det er synd, for også her er fargerik gatekunst med på å gi et innblikk i byens politiske og økonomiske situasjon, og i Navarino Park, som pleide å være en forlatt parkeringsplass, har folk på dugnad laget et flott og fargerikt område til glede for nabolaget.   

Musikerne avbildet på graffitiveggen kan ofte ses spillende på vinbaren Zampanó i Psiri. Foto: Ida Anett Danielsen

– Jeg liker «vibben» her, og hvordan ting endrer seg hele tiden. Det er det som er så fint med Athen. 

INNSIDERTIPSET: WILLIAMSBURG

Nye vibber

Og det er kanskje nettopp det som gjør Athen så tiltrekkende. Med kreative og optimistiske sjeler dukker det stadig opp nye barer, restauranter og butikker rundt om i den blomstrende byen.

Blant annet har initiativ som POLIS², som støtter små bedrifter og kreative foreninger, hjulpet med å gjenopplive forlatte bygninger og gitt plass til nye initiativer. Athen ble også utnevnt som Europeisk hovedstad for innovasjon i 2018, en pris finansiert av EU, der premiepengene ble brukt til å oppgradere lokale innovasjonsaktiviteter og øke samarbeidet med andre byer. 

– Athen har forandret seg mye de siste årene, både som by og shoppingdestinasjon. Spesielt her i nabolaget Koukaki har det skjedd en boom, sier Annousa Mela. 

Stylist og influencer Annousa Mela (36) på Anamesa Concept Store er opptatt av å vise frem lokalt design i butikken sin. Foto: Ida Anett Danielsen

Den 36-år gamle stylisten, gründeren og influenceren driver en av byens hippeste klesbutikker, Anamesa Concept Store. Annousa mener at athenerne har blitt mer bevisste på kvalitet. Selv fokuserer hun på både lokalt og europeisk design, og servering av god kaffe i butikkens egne, lille kafé. 

– Her får du mote og kvalitetskaffe i ett – de to beste tingene i livet! 

FLERE SAKER FRA HELLAS

Athens beste

Med en miks av eklektiske kaféer, lokalt mikrobrygg, høy hipsterfaktor og fargerik gatekunst er det lett å forstå at Athen har fått kallenavn som «Det nye Berlin» og «The hipstorical city».

Her er det fortsatt mye å utforske etter å ha krysset av Akropolis på bucket-listen, enten du vil shoppe lokalt design, gå fra bar til bar eller utforske området rundt Parthenon – kjent som det historiske triangel – som av Vogue har blitt omtalt som et slags «Brooklyn by the sea».

Athen har den perfekte blanding av historie og hipsterfaktor. Foto: Ida Anett Danielsen

Men aller først bør turen gå til nabolaget Psiri og en av de koselige barene rundt torget Plateia Iroon.

Sett deg ned og se på folkelivet, nipp til et glass vin, lytt til jazzmusikerne og bli med i dansen.  

For det er det som er Athens virkelige høydepunkt.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN