Foto: Mari Bareksten

01. Eksotisk charter

Direkte til Mexico, Thailand og Kapp Verde.

Det føles kanskje som en fjern drøm, men for bare et par år siden gikk det altså direktefly fra Oslo lufthavn til flere svært så ­eksotiske reisemål rundt omkring i verden. Nå bygges det igjen luftbroer over til spennende steder med høy faktor av sol og palmesus. Charterselskapet TUI setter opp direkteflyvninger til Mexico i vinter, hvor Yucatan-halvøya frister med både historiske severdigheter, livlige strandbyer og avslappende øyperler. Den spennende regionen lengst øst i Mexico har noe for de aller ­fleste, med alt fra aktive opplevelser til rolige dager i solsenga. Også herlige ­Thailand er tilbake på rutekartet til charterarrangøren etter at «Smilets land» lettet på innreiserestriksjonene for vaksinerte turister, med reiser både til Krabi og Phuket. I tillegg gjenåpner TUI sine pakketurer til Kapp Verde-øyene, et solsikkert reisemål først og fremst kjent for fine strender og komfortable hotellresorter et par timer sør for Kanariøyene. Nyåpnede Riu Palace Santa Maria på øya Sal er siste skudd på stammen av nye resorter.

LES OM GJENÅPNINGEN AV THAILAND

Foto: Apollo/Istock

02. Rett til Madeira

Fotturfavoritten

Apollo lanserer charterturer til Madeira i vinter. Den ­portugisiske øya er mest kjent for sin eventyrlige natur, og er et svært populært reisemål for den som vil gå i fjellet. I tillegg er det gode forhold for sykkelturer, surfing og ­klatring, men det er også et reisemålet som behager livsnytere. Hovedstaden Funchal har for eksempel blitt en livlig storby med rikt kulturtilbud og trendy restauranter, og selv om Madeira kanskje ikke kan skilte med de lengste og beste strendene, så er det gode muligheter for badeliv også her. Apollo skal ha ukentlige­ ­avganger til Madeira fram til begynnelsen av mars, hvor de tilbyr alt fra sports­hotellet ­Vidamar Resorts Madeira til det ­eksklusive spa­hotellet Quinta da Casa Branca i Funchal. Flytid fra Oslo til ­Madeira er cirka fem timer.

Foto: Istock

3. Bedre flytilbud

Lettere å reise

Aktiviteten på norske flyplasser har tatt seg betraktelig opp den siste tiden. Mange populære flyruter ble satt på vent da ­pandemien førte til svært strenge reiserestriksjoner verden over, men særlig flytilbudet til byer og populære reisemål i Europa er i ferd med å nå gamle høyder. Nye aktører som Flyr gjør i tillegg til blant annet Norwegian, Ryanair, SAS og WizzAir at storbyferien og strandfavorittene igjen er innenfor rekkevidde, uten kompliserte reiseruter og til en grei pris. Nye ruter relanseres omtrent hver uke, så for den som liker å sette sammen sin egen ferie med fly, er det igjen gode tider. I tillegg til «kortreiste» flyselskap, er det verdt å merke seg at verden for øvrig er lett tilgjengelig med for eksempel Turkish Airlines, Emirates, Lufthansa og Qatar Airways – som betyr at store ­deler av ­verdens land kan nås med én mellomlanding fra Oslo.

LES OGSÅ: 10 ULTIMATE DRØMMEREISER

Foto: Istock

4. På sporet av historien

Eksperter som reiseledere

Ferien får gjerne en ekstra dimensjon dersom turen ledes av en dyktig reiseleder. Dette har en rekke norske turarrangører skjønt, og Escape inviterer blant annet til spennende reise på sporet av historien i den britiske øygruppen Hebridene, med forfatter Kirsti Macdonald Jareg som veiviser. Hun har skrevet boka «Øyene i vest», og kjenner både historien og naturen svært godt, og noe deltagerne på sommerturen vil dra nytte av. Escape har dessuten elvecruise på Mekong med forfatter og asiaekspert Torbjørn Færøvik, vinreise til Spania med vinkjenner Ingvild Tennfjord, og ikke minst reise til vinens vugge i Georgia med Geir Salvesen. Også Fotefar Temareiser har ­mange reiser hvor fagfolk guider og foreleser, for eksempel turer til Russland ledet av Hans-Wilhelm Steinfeld.

Foto: Runar Larsen

5. Aktiv på balkan

Yoga og fottur i Montenegro

Oliven Reiser legger opp til en lang rekke aktive turer. Blant de mest spennende nyhetene for 2022 er kombinert yoga og vandretur i Montenegro med Kotor­kysten og i Lovcen nasjonalpark på sensommeren. Dagene begynner som seg hør og bør med en yogaøkt, før turen går til fots ut i kulturlandskapet og ­sjarmerende landsbyer, hvor produksjon av honning, olivenolje og ost betyr smakfulle severdigheter. Oliven Reiser har flere godbiter fra Balkan i sitt turtilbud, deriblant en ny sykkel­tur til Bulgaria. Dette er et land de fleste forbinder med strandferie, men det er selvsagt bare en liten del av Bulgaria – og turen går mellom Sofia og Plovdiv, hvor gode måltider på familiedrevne hotell og lokal vinproduksjon er behagelige stopp mellom øktene på sykkelsetet. Historiske Plovdiv er en av de mest spennende storbyene på hele Balkan, og var Europeisk Kulturhovedstad i 2019.

LES OGSÅ: BALKAN I VINDEN

Foto: Runar Larsen

6. Pakketur til Svalbard

Opplev Arktis!

Reisearrangøren Ving lokker med mer enn sol- og strandferie. Nå lanserer de 3-netters pakkereiser til Svalbard. Reisene til Arktis går med rutefly til Longyearbyen, hvor det er et stort utvalg av vinteraktiviteter, som nordlysjakt og scooterturer. Den arktiske øygruppen er et svært så eksotisk reisemål, og takket være direkteruter fra fastlands-Norge er det overraskende fort gjort å komme seg opp til 78 grader nord, hvor – foruten Longyearbyens urbane oase – det meste framstår som urørt villmark. Dette er en eventyrlig opplevelse, og kanskje det ­nærmeste du kommer polarheltenes ekspedisjoner – men med komfort og luksus.

LES OGSÅ: 10 GRUNNER TIL Å REISE TIL SVALBARD

Foto: Ronny Frimann

7. Damer på tur

Iskalde bad og lune seilturer

Den entusiastiske gjengen i Jomfrureiser er klare for å vise vei ut i verden igjen, og turprogrammet for 2022 er ­spekket med nyheter både i inn- og utland. De har blant annet merket seg at isbading er blitt en skikkelig trend, og ­inviterer på reise med isbading, badstue, meditasjon og yoga ved Gaustatoppen. Her blir det fokus på pust og mindfulness, før iskalde bad i en kald kulp fortsetter med en økt i badstua like ved ­vannet. Senere på året legger de opp til et gresk eventyr med vind i seilene. Også turen til Poros i Hellas skal inkludere velvære, yoga og indre ro, men det blir også vind i håret når gruppen tar en tur ut på seiltur, og tar sjøveien mot deilige badesteder og meditasjon på bøljan blå.

Foto: Ronny Frimann

LES OGSÅ: 10 ULTIMATE DRØMMEREISER

8. Norge i skuddet

Borte bra, hjemme best

Det er ingen tvil om at norgesferier fortsatt vil være en vinner også i 2022. For det skjer svært mye spennende også her på berget, med alt fra unike overnattings­steder med glamping ved fjord og fjell og generelt større fokus på kvalitetsopplevelser. I Oslo har flere nyåpnede kulturelle flaggskip vekket entusiasme også ute i verden, mens en bølge av kulinarisk stolthet skyller over både land og bygd, noe som betyr at du får førsteklasses måltider omtrent uansett hvor du reiser. Lonely Planet kåret Norge til verdens nest heteste reisemål for 2022 (etter Cook-øyene i Stillehavet), og mener kombinasjonen av naturlig skjønnhet, solid infrastruktur og gode smaker gjør landet til en reiselivsvinner. Det gjelder også for oss, og pandemi­restriksjoner eller ei – norgesferie har kommet for å bli.

Foto: Apollo

9. Treningshotell

Kom i form på ferien

Trenden med aktive ferier blir bare sterkere og sterkere. Nå forsterker reisearrangøren Apollo sin satsning på trenings­reiser, og lanserer ytterligere ett konsepthotell under varemerket Powered by Playitas, denne gangen med Levante på Rhodos. Her er det kort vei til både strand og byliv, og gode forhold for trening. Også Ving har treningsreiser i sitt turtilbud, med både treningskonsepter ledet av kjendiser og «Boot Camps». Felles for mange av treningshotellene og –reisene er at de har noe for både toppidrettsutøvere og den som vil hal lett trim, og kombinerer deilige dager under sola med treningsøkter i alt fra sykkel og tennis til yoga og svømming. Først yte, så nyte!

Foto: Ving

10. Hotell for voksne

Barnefri ferie

Noen ganger kan det bli for mye skrik og skrål. Men det finnes heldigvis hotellkonsepter som tar høyde for at ikke alle ønsker å feriere med småbarnsfamilier. I 2022 åpner Ving et nytt ­«voksenhotell» på Mallorca, det 14. i samme sjanger for ­turarrangøren. Sunprime Pollensa Bay åpner etter en ­storstilt renovering i april, og lover lekker og moderne design, kortreist mat, muligheter for enkeltrom for den som ferierer alene, gode treningsfasiliteter og fin beliggenhet for å utforske ­nordkysten av den spanske ferieøya i Middelhavet.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN