Landene vi lenge forbandt med krig og uroligheter er nå i ferd med å bli det nye «hotte». Stadig flere retter blikket mot den tidligere «turbulente kroken» av Europa og land som Slovenia, Albania, Montenegro og Serbia er nå i økende grad attraktive feriedestinasjoner. Et stigende antall reisearrangører tilbyr turer til Sørøst-Europa og flere direkte flyforbindelser har gjort det lettere for turister å ta seg hit. 

Serbia populært

Et av landene som har opplevd en økt turistflom de siste årene er Serbia. Det er nå snart 20 år siden krigen på Balkan var over, og omsider ser nordmenn ut til å ha glemt urolighetene. De siste fem årene har strømmen av nordmenn økt jevn.
– Nordmenn besøker Serbia og Beograd hovedsakelig fordi det er en ny destinasjon, tror markedssjef Predrag Rolovic ved Det serbiske turistkontoret.

– Men når de først kommer, så oppdager de at det er en spennende destinasjon, full av kultur, gode vibber, mye varmere vær og veldig gode priser.

Nytt reisemål

– Det er ubetinget en økning i antall nordmenn som reiser hit, forteller Arne Sundt-Bjerck, daglig leder i ASB Consult som jobber med mange av de internasjonale turistkontorene. Ikke bare nordmenn: De siste fem årene har det totale antall turister økt med 25 prosent og rundt 810 000 besøkte Serbia på ferie i fjor. Og grunnene til det mener han er mange.

Les mer: Hvar – Kroatias partyparadis

– For det første, tar det tid før folk flest oppdager «nye» land, og Serbia er nærmest å oppfatte som et «nytt» reisemål, etter at det tidligere Jugoslavia ble splittet opp på begynnelsen av 90-tallet. Nyhetsbilder av bomber, folkemord og kommunistiske regimer var lenge printet inn på folks netthinner, men med mer kjennskap og kunnskap om landet og regionen, er ting nå i ferd med å forandre seg. Mange har fått et nytt syn på landet og er nå nysgjerrige på å oppleve mangfoldet av mennesker, kulturer og historie man finner her.
– I tillegg oppdager mange at Serbia kan tilby en spennende matkultur og at de etter hvert produserer mye god vin, sier Sundt-Bjerck.

De siste årene har mange oppdaget at Serbia kan tilby en spennende matkultur og at landt i tillegg produserer mye god vin. Foto: Begorads Turistkontor

De siste årene har mange oppdaget at Serbia kan tilby en spennende matkultur og at landt i tillegg produserer mye god vin. Foto: Begorads Turistkontor

Balkans Barcelona

I stedet for å dra til klassikere som London, Berlin og Roma, tenker nå mange nytt når de planlegger storbyferien. Serbias hovedstad Beograd er med sine 1,2 millioner innbyggere den største og mest vibrerende av hovedstedene på Balkan. Serbias turbulente fortid har satt sitt preg på byen og det er riktignok ikke hovedstadens ytre som er byens største trekkplaster. Arkitektonisk er det et sammensurium av flere århundrer med grandiose bygninger og slitte sovjetiske betongblokker. Fortsatt finnes det falleferdige bygninger fra krigen, og Forsvarsdepartement som ble bombet av NATO i 1999, står fortsatt urørt. Men så er det nettopp kombinasjonen av historiens nærvær, samt den urbane og vibrerende stemning, som gjør byen så spesiell. Beograd er kjent som byen som aldri sover. Lonely Planet har pekt ut Beograd som Europas «ledende partyby» og om sommeren koker det på de mange døgnåpne barene og restaurantene rundt om
i byen. Utvalget er stort, prisene behagelige og menneskene levende og vennlige. Verdt å utforske, ifølge stadig flere nordmenn.

TIL HOVEDSIDEN