LAND: SAUDI ARABIA
LENGDE: 2 UKER
BEST FOR: KULTUR OG INNSIKT. LES DERE OPP PÅ POLITIKK FØR AVREISE

Jeddah byr blant annet på kunst på galleriet Athr Art. Foto: iStock

Saudi-Arabia er for tiden kanskje verdens mest ambivalente reisemål: Det er gode nyheter at regimet har åpnet for vestlige turister og slakket av på en del kvinneundertrykkende regler.

I fjor sommer fikk kvinner tillatelse til å kjøre bil, få pass og reise til utlandet uten tillatelse av et mannlig familiemedlem.

Samtidig lider kvinner fortsatt under en rekke undertrykkende regler, og regimet har en jernhånd over folket og holder kritiske bloggere og journalister fengslet uten dom. Så om man velger å benytte seg av den ferske muligheten å reise hit som turist, er det med dette som politisk bakteppe. 

Vel fremme venter dog et overraskende variert land! 

LES OGSÅ: EN EVENTYRLIG TOGREISE

En ny tid

Start gjerne turen i Jedda, landets mest progressive by og arena for et blomstrende kunstliv. Gå en tur langs The Golden Mile, Jeddahs Champs Elysee, og besøk selvfølgelig den historiske gamlebyen, et av fem UNESCO-steder i Saudi Arabia.  

Derfra bør turen gå nordover til Mada´in Saleh, det største bevarte stedet for nabateer-sivilisasjonen sør for Petra. Ikke langt unna, i Hail-regionen, venter nok et UNESCO-listet område med over 10.000 år gamle tegninger av mennesker, kameler og andre dyr hugget inn i stein.

Den som er interessert i natur og dyreliv, bør også sette av en dag til Al Khanafah Wildlife Sanctuary. 

Så kan det være godt med noen late dager på stranda. Området Umluj kalles også Saudi Arabias Maldivene, mest på grunn av det turkise vannet som omkranser de vakre øyene rett utenfor kysten. Dykkingen er fenomenal.

Ørken og hovedstad

Nå er det tid for å være litt aktiv, og syd for Jeddah ligger de vakre Asir-fjellene og en av landets høyeste topper – Jabal Sawda på nesten 3000 meter. Det tar omtrent en dag å følge stien til topps og ned igjen.

De grønne, dramatiske omgivelsene står i sterkt kontrast til neste stopp, nemlig Rub´ al Khali – også kjent som The Empty Quarter – verdens største sammenhengende ørken. 

Arabisk mat er smakfull og fersk, og du kan lære dine egne triks på Riydah Blend Culinary School. Stikk innom berømte Kingdom Centre, se det vakre Masmak-fortet og sjekk ut Al-Faisaliah, den første skyskraperen i Saudi Arabia, bygget av Bin Laden i år 2000.

Nasjonalmuseet er et av de største i Midtøsten og landets mest besøkte severdighet. Om det er tid til overs, anbefales det å kjøre over til østkysten og den UNESCO-vernede oasen Al-Ahsa, en av de viktigste på hele den arabiske halvøy.

SE FLERE DRØMMEREISER:

1. BHUTAN – LUKKET OG LYKKELIG
2. SEYCHELLENE – PARADISØYENE
3. PERU – EVENTYRLIG KLASSIKER
4. ANTARKTIS – PINGVINPARADISET
5. DEN TRANSSIBIRSKE JERNBANE – PÅ SKINNER TIL SIBIR
6. SAUDI ARABIA – ET ARABISK EVENTYR?
7. FRANSK POLYNESIA – POLYNESISKE PARADISØYER
8. BOTSWANA – SAFARIENS ROLLS ROYCE
9. USA – ROADTRIP
10. AUSTRALIA – EVENTYRLIG «DOWN UNDER»
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN