LAND: PERU
LENGDE: 3 UKER
BEST FOR: FJELLTURER, KULTUR OG MAT

Peru er både variert og vennlig, og byr på alt fra ørken, høyfjell og jungel til storbyliv, et vennlig folk og strandliv. For ikke å snakke om all den gode maten! Foto: Runar Larsen

De fleste som vurderer å legge ferien til Peru har én eneste målsetting: De vil oppleve den hellige inkabyen Machu Picchu. Akkurat det er lett å skjønne: Å overse Machu Picchu fullstendig på en rundreise i Peru er litt som å reise til Maldivene uten å finne tid til strandliv.

Da den amerikanske arkeologen Hiram Bingham oppdaget stedet i 1911 hadde det trolig vært forlatt siden spanjolenes invasjon på 1500-tallet.

Nå er turiststrømmen til stedet voldsom og kritikerne hevder at det er i ferd med å bli elsket til døde.

Men fortsatt er det helt magisk å skue over den hellige byen med den usedvanlig attraktive beliggenheten. 

Gode alternativer

Brorparten av turister ankommer Machu Picchu med tog fra Cuzco. For å få mer ut av turen anbefales det å gå den sagnomsuste inkastien – eller enda bedre – alternative ruter i mer variert terreng.

Utgangspunktet er i alle tilfeller Cuzco. Det samme gjelder alternative inkabyer. Hvis du syns Machu Picchu er for full av turister, er Choquequirao stedet for deg.

I Peru er det lett å komme tett på de lokale. Foto: Runar Larsen

For å komme til Choquequirao må du gå til fots – en fire dagers vandring tur/retur. 

Til sjøs

På grunn av snøsmelting har denne delen av Andesfjellene også fått en helt ny attraksjon.

Nyansene av sand og stein i Vinicunca gir en fornemmelse av regnbuefarger, og sosiale medier har mye av æren for at Rainbow Mountain er blitt et selvklart stopp for selfieturister – tilgjengelig på en lang dagstur fra Cuzco.

Neste stopp bør være Titicacasjøen, 3820 meter over havets overflate. De flytende øyene Uros en kort båttur fra Puno er noe helt for seg selv.

Tilbring natten på en flytende øy og lytt til livshistorien fra folket som kommer herfra, og du får en god opplevelse og noe mer enn de typiske turistturene som skummer overflaten av den spennende kulturen.

Selv om naturen kanskje er det som trekker folk flest til Peru, får man også smaken på trivelig storbyliv. Foto: Runar Larsen

Trendy mat

Hovedstaden Lima er naturlig inngangsport for alle rundreiser i Peru. Men ikke reis videre før du har  dykket ned i byens utømmelige kilde av kulinariske godbiter.

Nasjonalretten ceviche har tatt verden med storm, men med kreative kokker i førersetet skjer det alltid noe i denne moderne og morsomme byen – som før øvrig kan skilte med egen surfestrand ut mot Stillehavet.

Det er også verdt å reise sørover langs kysten fra Lima for å se de underfundige Nazca-linjene fra fugleperspektiv, eller finne roen i Sør-Amerikas mest idylliske ørkenoase Huacachina.

SE FLERE DRØMMEREISER:

1. BHUTAN – LUKKET OG LYKKELIG
2. SEYCHELLENE – PARADISØYENE
3. PERU – EVENTYRLIG KLASSIKER
4. ANTARKTIS – PINGVINPARADISET
5. DEN TRANSSIBIRSKE JERNBANE – PÅ SKINNER TIL SIBIR
6. SAUDI ARABIA – ET ARABISK EVENTYR?
7. FRANSK POLYNESIA – POLYNESISKE PARADISØYER
8. BOTSWANA – SAFARIENS ROLLS ROYCE
9. USA – ROADTRIP
10. AUSTRALIA – EVENTYRLIG «DOWN UNDER»
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN