01. Masuria
Det ukjente Polen

Sum: 2780 kroner

Jakter du det gode liv, bør du legge turen til Nord-Polen hvor herskapelige slott, mektige innsjøer og langsomme båtturer venter. 

Masuria i Polen. Foto: Runar Larsen

Masuria er en relativt ukjent, men meget vakker region nordøst i Polen. Med over tusen innsjøer, elver og kanaler er­ ­destinasjonen et eldorado for padling og andre ­vannaktiviteter. Selv om National Geographic lanserte Masuria som en av verdens ­hotteste og fremadstormende regioner for noen år tilbake, er det langt mellom turistene. På grunn av manglende ­infrastruktur har det aldri vært storstilt industri her, og fraværet av store byer skaper en tidløs stemning. Likevel er det overraskende godt lagt til rette for turisme. Med rullende åser, vakre innsjøer og historiske småbyer er det et sted hvor alt er lagt til rette for landlig lykke. Hit kommer du for å finne roen, nyte vakker natur og spise kortreist mat.

Transport: Direkte med Wizz Air fra Oslo Sandefjord Torp til Gdansk fra kr 238 t/r. Masuria/Varmia er en forholdsvis stor region, så lei bil og kjør rundt på egen hånd. Leiebil fra kr 350 per dag.
Overnatting: Bo på unike Hotel Krasicki i Lidzbark Warminski for 1278 kr for dobbelt­rom. Zamek Ryn ligger midt mellom Olow og Rynskie-sjøene og er litt mindre striglet, men hakket mer historisk, fra kr 1364.
Sum: Fire dager og tre netter i Masuria inkludert leiebil får en prislapp på 2780 kroner.
Mer info: polen.travel
Prisnivå: 39

02. Romania
Romania på hjul

Sum: 3273 kroner

Legg ut på en biltur i Romania du sent vil glemme.

Romania er romantisk! Foto: Istock

Start eventyret i București før du setter kursen mot Brasov i Transilvania. Middelalderbyen byr på fargerike hus, vakker gamleby, frodig grønt landskap og flott utsikt fra Tampa-fjellet. Borgen Bran, bedre kjent som Draculaslottet, er en populær turistattraksjon i området. Kjør videre til småbyen Sibiu, en vakker perle med historisk gamleby og brosteinsbelagte gater. Avslutt turen på en av verdens vakreste veier, Transfăgărășan Highway, kjent for sine hårnålssvinger, fantastiske fossefall og praktfulle innsjøer.

Transport: Direkterute med WizzAir fra Oslo Sande­fjord Torp til București fra kr 1048 t/r. Videre kan du leie bil fra kr 350 per dag, rentalcars.com.
Overnatting: Sov søtt på Antler Boutique i Brasov for 752 kr for dobbeltrom. Bo på vakre Boutique Damiani i Sibiu for 550 kr.
Sum: Fire dager og tre netter i Romania ­inkludert leiebil får en prislapp på 3273 kroner. 
Mer info: romaniatourism.com
Prisnivå: 40

Bytorget i Brno byr på god stemning. Foto: Torild Moland

03. Tsjekkia
Gourmet i Brno

Sum: 2931 kroner

Bytt ut velkjente Praha med mindre kjente Brno for rik historie, fascinerende kultur, vakker arkitektur og ikke minst gastronomiske gleder. 

Brno er en super destinasjon og et godt alternativ til hovedstaden Praha. Tsjekkias nest største by er et viktig kulturelt og vitenskapelig sentrum hvor du får alt fra fancy Michelin-restauranter til deilige ingredienser på Farmers Market. Vandre langs smale gater og gamle bygninger mens du stopper for å spise lokale råvarer på livlige kafeer. Få med deg unike Villa Tagendhat som med sitt funksjonalistiske design er oppført på UNESCOs verdensarvliste. Besøk også gamlebyen, Špilberk-slottet, Masarykova-gaten, Petrov-katedralen og Mahen-teateret.

Transport: Direkterute med Norwegian fra Oslo lufthavn til Praha fra kr 1575 t/r. Ta deretter tog til Brno.
Overnatting: Bo på unike Kalina Apartments i hjertet av Brno for 906 kr natten. Eventuelt vakre Hotel Europa for 904 kr natten.
Sum: Fire dager og tre netter i Brno får en prislapp på 2931 kroner.
Mer info: ticbrno.cz
Prisnivå: 49

VISSTE DU AT NORD-MAKEDONIA ER ET AV EUROPAS BILLIGSTE LAND? LES OM FERIE VED OHRID-SJØEN HER

04. Budapest
Historisk byferie

Sum: 2728 kroner

Med sin rike historie og vakre arkitektur er Ungarns hovedstad et populært reisemål til en billig penge. 

Når været ute er det bare å ta turen til Gellert. Foto: Mari Bareksten

Elven Donau renner gjennom hjertet av byen og forbinder vestsiden Buda med østsiden Pest. Bli med på en gratis vandretur for å se mange av byens severdigheter, samt utforske alt fra gatekunst til kommunistisk historie. Turen i seg selv er gratis, men husk likevel å tipse guiden. Etter gåturen kan du nyte en helsebringende dukkert på Gellért termiske bad for å myke opp både kropp og sinn. Hotellet ble bygget i Art Nouveau-stil i 1918. Her kan du betrakte fargerik mosaikk, romerske søyler, løvehoder i stein og vakkert glasstak mens du plasker rundt i en av de fremste varmekildene i Budapest. Når sulten melder seg kan du sette kursen mot byens største matmarked, Great Market Hall, hvor du får alt fra tradisjonelle folkedrakter (!) til lokal vin.

Transport: Direkterute med Norwegian fra Oslo til Budapest fra kr 1387 t/r.
Overnatting: Sjekk inn på Corvin Plaza Apartments & Suites for 447894 kr for dobbeltrom på Pest-siden av byen.
Sum: Fire dager og tre netter i Budapest får en prislapp på 2728 kroner.
Mer info: budapestinfo.hu
Prisnivå: 48

05. Estland
Ut i naturen

Sum: under 2000 kroner

Lahemaa National Park er en naturskjønn perle i det nordlige Estland. 

Eventyrlig stemning i Lahemaa i Estland. Foto: Visit Estonia / Bog Jaan Roose

Lahemaa i Nord-Estland er et av Europas viktigste skogvernområder. Nasjonalparken ble grunnlagt i 1971 for å bevare det biologiske mangfoldet, landskapet, den nasjonale kulturarven og naturvernet i regionen. I Estland kan du bevege deg fritt i naturen akkurat som i Norge, så det er også muig å campe. Naturopplevelsene kan også kombineres med noen dager i hovedstaden Tallin dersom lommeboka tillater det.

Transport: Direkte med Norwegian fra Oslo lufthavn til Tallin fra kr 952 t/r. Deretter tog eller buss til Lahemaa.
Overnatting: Her kan man gjøre det billig med telting og kollektivtransport, eller man kan leie bil og overnatte i nærområdet. Laheema Glamping (booking.com) i Viinistu sikrer en lukseriøs og minneverdig opplevelse i naturen for 676 kr per telt. 
Sum: Fire dager og tre netter i Lahemaa får en prislapp på i underkant av 2000 kroner. Prisen blir naturligvis dyrere om noen av dagene blir brukt i hovedstaden Tallin.
Mer info: visitestonia.com
Prisnivå: 54

LES OGSÅ: STORE GLEDER I LILLE KAUNAS

06. Spania
Smakfulle Alicante 

Sum: 3111 kroner

Sett kursen mot Alicante for ­smakfull mat, fine fotturer og en vakker kombinasjon av både ­storbyliv og strandferie.  

Nam, nam i Alicante. Foto: Mari Bareksten

Havnebyen Alicante har hatt et noe ufortjent rykte, men i dag er Costa Blanca på god vei til å gjennomgå den samme forandringen som Las Palmas og Mallorca har lyktes med. Dra på tapastur, ta et kokkekurs, opplev en vakker vingård eller besøk La Vall de Laguar, en samlebetegnelse på de tre sjarmerende landsbyene Campell, Fleix og Benimaurell.

Transport: Direkterute med Norwegian fra Oslo til Alicante fra kr 1836 t/r.
Overnatting: Overnatt sentralt på Eurostars Centrum Alicante til 1300 kr for dobbeltrom. Alternativt Hotel Albahia i nærheten av Playa del Postiguet for kroner 850 per natt.
Sum: Fire dager og tre netter i Alicante får en prislapp på 3111 kroner. Husk at euroen er høy så totalen blir mer enn østover i Europa.
Mer info: costablanca.org, ­alicanteturismo.com
Prisnivå: 61

07. Sverige
Tett på naturen

Sum: 2940 kroner

Sverige lokker med skjærgårdsidyll, fine strender, velsmakende sjømat og camping av beste kvalitet.   

Idyllisk ved badstua til Kolarhytta. Foto: Ida Anett Danielsen

Utforsk Sverige på fire hjul og nyt en primitiv ferie i de svenske skoger. Hva med en tur til Sveriges mest primitive vandrerhjem? På Kolarbyn Eco-Lodge i de dype skogene i Skinnskatteberg midt mellom Stockholm og Karlstad er litt av eventyret at man skal klare seg selv, med utendørs bålmat og oppvask i bekken. Stedet startet opp i 2004 som et prosjekt for å bevare tradisjonen med brenning av trekull i såkalte kolmiler, en metode som har blitt brukt i området i over 400 år. Overnattingshyttene, eller kolarkoiene, er laget på akkurat samme måte som de «kolarmennene» bodde i før i tiden. Her kan besøkende fiske, padle kano, nyte en flytende badstue eller dra på elg- og beversafari for å oppleve skogens ville dyr.

Transport: Kolarbyn Eco-Lodge ligger fire kilometer fra Skinnskatteberg, fem timers kjøring fra Oslo og to timer fra Stockholm. Man kan også ta tog til Skinnskatteberg eller Köping og deretter buss til Kolarbyn. 
Overnatting: Nyt en natt tett på naturen på Kolarbyn Eco-Lodge for kr 1960 natten for hele hytta.
SUM: Fire dager og tre netter i Sverige får en prislapp på 2940 kroner.
Mer info: opplevsverige.no
Prisnivå: 79

08. Riga
Historisk storbyferie

Sum: 2043 kroner
UESCO-vernede Riga. Foto: Gjermund Glesnes

Arkitektoniske perler, gastronomiske gleder, historisk gamleby og livlig natteliv. Latvias hovedstad er en drøm – selv på budsjett. 

La deg forføre av gamlebyen og dens staselige bygninger. Slå deg ned på en av de koselige uteserveringene og nyt god lakalmat til pene priser mens du betrakter den historiske arkitekturen og de sjarmerende brosteinsgatene. Europas største marked, Riga Central Market, er å finne på UNESCOs verdensarvliste. Her kan du shoppe second hand og smake lokale delikatesser i gamle hangarer fra første verdenskrig. En halvtimes togtur fra sentrum ligger Jurmala hvor du kan nyte hvite sandstrender og deilige temperaturer.

Transport: Direkterute med Norwegian fra Oslo til Riga fra kr 897 t/r.
Overnatting: Bo på stilrike Hotel Valdemars Riga for 814 kr for dobbeltrom. Eventuelt sjarmerende Stabu Sēta Residence for 766 kr.
Sum: Fire dager og tre netter i Riga får en prislapp på 2043 kroner, ekskludert mat, aktiviteter og shopping.
Mer info: latvia.travel/en
Prisnivå: 45

09. Klaipeda og Palanga
Bad i Østersjøen

Sum: 1719 kroner

Lange sandstrender, vakre parker og livlig natteliv. Kysten av Litauen er absolutt verdt et besøk. 

Solnedgang over havna i Klaipeda. Foto: Istock

Badeferie og sydenstemning. I Palanga får du valuta for pengene. Likevel er denne populære badebyen forholdsvis ukjent for nordmenn. Her kan du spise god mat, sove søtt på flotte hoteller og nyte den nesten 30 kilometer lange stranden. Besøk Ravmuseet, Tiskeviciai-palasset, botanisk hage, Santa Maria-kirken, paradegaten Basanavičiaus og ta en tur til toppen av åssiden Biruten for panoramautsikt over rav-kysten. Ta turen til nabobyen Klaipeda for vakker arkitektur og gastronomiske gleder.

Transport: Direkterute med Norwegian fra Oslo lufthavn til Palanga fra kr 825 t/r. 
Overnatting: Bo i naturskjønne omgivelser på sjarmerende Vila Domino for 596 kr for dobbeltrom. Vil du slå på stortromma, er spahotellet Gabija Hotel Palanga ypperlig for 1044 kr natten.
Sum: Fire dager og tre netter i Palanga får en prislapp på 1719 kroner.
Mer info: lithuania.travel
Prisnivå: 44

10. Tyskland
Liv og røre i Berlin

Sum: 3380 kroner

Berlin er en dynamisk og levende storby som preges av sin unike historie. Ta et dypdykk og opplev alt hva Tysklands hovedstad har å by på. 

Bystranda i berlin! Foto: Visit Berlin

I Berlin kan du leve godt på budsjett! Byen huser spennende kulturskatter, fancy vintagebutikker, koselige kafeer og en blomstrende kulturscene. Hva med en matvandring gjennom byen eller en guidet båttur på de mange elver og kanaler? Få med deg de historiske restene av Berlinmuren, grenseovergangen Checkpoint Charlie, Holocaust-monumentet og triumfbuen Brandenburger Tor. Sett kursen mot tv-tårnet ved Alexanderplatz for praktfull panoramautsikt over byen. Ta turen til det imponerende barokkslottet Schloss Charlottenburg og stress ned i den kunstnerisk anlagte hagen like utenfor. 

Transport: Direkterute med Norwegian fra Oslo til Berlin fra kr 1190 t/r.
Overnatting: Bo på Hotel AMO by AMANO i hjertet av Berlin for 1460 kroner natten for dobbeltrom.
SUM: Fire dager og tre netter i Berlin får en prislapp på 3380 kroner.
MER INFO: visitberlin.de
PRISNIVÅ: 77

NB – Våre priser ble hentet inn for juni 2023 og er ment som eksempler da prisene endrer seg hele tiden. Men det er mulig å få tilsvarende tilbud også i august og utover høsten.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN