Se og gjøre

14 Stotele. Foto: Narmin Aliyeva

Litauens nest største by er relativt ukjent for nordmenn flest. – Kaunas har mye å tilby og jeg vil at flere skal få oppleve byens rike historie, levede kultur, vakre arkitektur og fantastiske natur, sier Narmin ivrig. Kaunas er kjent for sin pulserende kulturscene bestående av festivaler, konserter og utstillinger som finner sted året rundt. Byen har også en interessant blanding av arkitektoniske stiler, alt fra gotikk og barokk til art deco og modernisme. 

Gågaten Laisvės alėja strekker seg hele 1,6 kilometer og er den lengste av sitt slag i Øst-Europa. Kabelbanene Žaliakalnis med sine gule vogner og Aleksotas med røde, ser ut som små hus som beveger seg oppover åssiden. Žaliakalnis er landets eldste kabelbane og har vært i drift siden 1931. På toppen får man vakker panoramautsikt over byen og muligheten til å besøke Christ’s Resurrection Church.

FÅ INNSIDERTIPS TIL LISBOA HER 

Besøk Kaunas Castle, et av de første steinslottene i Litauen. På 1500-tallet ble slottet brukt som fengsel og ifølge legenden hjemsøkes bygningen den dag i dag. Hjertet av Kaunas sies å være Santaka park, like ved siden av slottet. Her forenes elvene Nemunas og Neris. Ta turen til utendørsgalleriet Yard gallery i det tidligere jødiske kvartalet for imponerende gatekunst og et dystert innblikk i landets historie. Her er kunst og historie forent, og man får gratis inngang hele året. Besøk også The Ninth Fort for historiske tilbakeblikk fra sovjetiske og nazistiske grusomheter. 

Aleksotas. Foto: Istock

Shopping

URMAS Trade Town er et enormt bygningskompleks med over 2000 ulike butikker og markeder med lokale utsalg. Her får man tak i alt fra kåper til møbler. Hopp på trolleybuss nummer 15 eller 16 fra sentrum. Det populære kjøpesenteret Akropolis ligger i sentrum i en tidligere fabrikkbygning. Litt lenger unna bykjernen ligger Mega, et større senter hvor du finner varer fra både litauske designere og internasjonale merkevarer – og et stort akvarium. 

Kaunas har mye å tilby og jeg vil at flere skal få oppleve byens rike historie

Boheme house. Foto: Narmin Aliyeva

Mat og drikke

Spis frokost på Holy Donut som serverer alt fra salater til donuts. Sjekk også ut det hyggelige bakeriet Motiejaus Kepyklėlė i gamlebyen. 

Stå i kø med lokalbefolkningen for å sikre deg en donut hos Spurgine i gågaten Laisvės alėja. Interiør og ansatte har ikke endret seg på 40 år. Ta turen til Bernelių Užeiga for tradisjonell mat og drikke – og servitører i nasjonale drakter. Arbatine serverer tradisjonell litauisk mat – bare vegansk. Vegetarianere og veganere bør også ta turen til Chaika for smørbrød, desserter og en hyggelig atmosfære. 

Ta turen til 14 Stotele, et unikt spisested litt utenfor sentrum, satt sammen av tre gamle busser fra Tsjekkoslovakia. Spis pizza på Ipanema med utsikt over den nærliggende elven. Barene O kodel ne, Godo, YZYbar, Genys og Kultura sikrer gode drinker og enda bedre stemning. Bocmanas byr på engelsk quiz og på Kamanė Beach Bar et stykke utenfor sentrumskjernen kan man hygge seg i naturskjønne omgivelser. Besøkende bør også teste gira, en alkoholfri og fermentert drikke med sur-søt ettersmak.

LES OGSÅ INNISDERTIPSET OM LIVERPOOL

Moxy Hotel. Foto: Narmin Aliyeva

Sov søtt

Byens nye hotell ligger i hjertet av Kaunas. Moxy Kaunas Center er moderne, koselig, energisk og rosa! Her får du døgnåpent treningssenter, livlig cocktailbar og alt av severdigheter i umiddelbar nærhet. Boheme House byr på unike leiligheter med innslag av kunst og arkitektur. Spis frokost på terrassen med panoramautsikt over gamlebyen. Litt utenfor sentrumskjernen ligger Very bad hotel. Til tross for navnet, er dette et stilig og fargerikt hotell som kan passe for skrekkfilmelskere. Monte Pacis tilbyr både rom og leiligheter i klassisk barokkstil. Den majestetiske bygningen huser også Pažaislis Monastery, et marmordekorert kloster i barokkstil fra 1600-tallet. Eiendommen ligger få minutters gange fra stranden. Restauranten tilbyr frokost, lunsj og middag basert på lokale råvarer. Dobbeltrom på samtlige av disse hotellene koster fra kr 700-1300 kr.

Les mer

visit.kaunas.lt

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN