Vegetarrevolusjonen er allerede godt i gang. Mens butikkhyllene fylles opp med kjøttfrie alternativer som vegetarboller, pulled oumph og rødbetburgere, blir verdens restauranter stadig mer vegetarvennlige.

Vegetarrestauranter får utdelt Michelinstjerner, «Veganuary» og kjøttfrie mandager er i vinden, og et plantebasert kosthold blir mer og mer normalt, enten man kaller seg selv fleksitarianer, vegetarianer eller veganer.

LES OGSÅ: 10 TIPS TIL GRØNNE OSLO

Men der restaurantene og matbutikkene har vært gode, har hotellbransjen lenge hengt etter. Det er nå i ferd med å snu.

Cal Reiet på Mallorca er et holistisk retreat med fokus på helse, velvære og sunn mat. Foto: Cal Reiet Holistic Retreat

Flere overnattingssteder rundt omkring i verden satser nå på et plantebasert kosthold. Og ifølge en undersøkelse data-og analyseselskapet GlobalData nylig gjorde tror de at veganismens innflytelse på reisebransjen vil fortsette å vokse, særlig etter covid 19 da de tror mer fokuserte reiser vil være nøkkelen til suksess.

LES OGSÅ: NORGES BÆREKRAFTIGE REISEMÅL

Vegotel

Vegetarhoteller er fremtiden! Selv om hotellbransjen har vært trege, er det en stor interesse for veganske hoteller, sier Henk de Bree (51) som driver nettstedet vegotel.eu.

Finca Victoria er en superkoselig økologisk gård omgitt av kaktus og eksotiske trær, på den lille øya Vieques i Puerto Rico. Foto: Finca Victoria

For ett år siden gjorde han og kona om gården i Nederland til et vegetarhotell, og det resulterte i mange forespørsler fra andre som ville satse på lignende konsept.

LES OGSÅ: 10 SKJULTE SKATTER I NORGE

– Siden april i fjor har vi vokst fra å leie ut ett sted til å være en samleside med 20 såkalte Vegotel i flere land, sier nederlenderen som selv er veganer.

Restauranten til Cal Reiet serverer kun vegetar og har en spennende meny med retter som søtpotet-dumplings og blomkål «bisque». Foto: Cal Reiet

For å bli klassifisert som et Vegotel må overnattingsstedet oppfylle flere bærekraftige kriterier, i tillegg til å servere 100 % vegansk mat. Årsaken er er enkel: 

– Kjøtt-og meieriindustrien er den mest forurensende industrien i verden. Det eneste som løser problemet er å spise vegansk. Men det betyr ikke at man kun må spise grønnsaker. I dag finnes det til og med vegansk bacon, sier Henk som selv tilbyr gjestene sine en vegansk variant av engelsk frokost. 

Vegetarhoteller

Henk er ikke den eneste som har samlet veganske hoteller under en paraply. I dag finnes det flere bookingsider for overnattingssteder som serverer vegansk mat. Plotter du inn veggie-hotels.com i nettleseren, kan du søke blant hele 532 hoteller verden over, fra luksusretreats på Bali til små søte gjestehus i Peru. Vegan-welcome.com har funnet et utvalg vegetarvennlige overnattingssteder uten å sette et krav om at de må være hundre prosent plantebaserte, mens ecobnb.com fronter bærekraftige overnattingssteder, hvor flere er veganske.

LES OGSÅ: DETOX I THAILAND

Den veganske livsstilen frister stadig flere – og trenden er lik uansett verdensdel. En undersøkelse utført av Opinion for NOAH viser at over 400.000 nordmenn har gått fra å være negative til å spise mer vegetarisk til å bli positive, og over fire av ti ønsker å spise mindre kjøtt. I England avslørte en undersøkelse i 2018 at antall vegetarianere i landet har økt med 360 % de siste ti årene, og at over én million briter nå kaller seg veganer eller vegetarianer.

Storbritannias første

Å gå over til et plantebasert kosthold er altså en stor trend. I fjor fikk Storbritannia sitt første veganske hotell. Det ligger landlig til i vakre Perthshire i Skottland. I tillegg til å servere plantebaserte retter, har hotellet veganske dusjsåper samt dyner av plantematerialer.

Storbritannias første veganske hotell ligger landlig til i vakre Perthshire i Skottland og har i tillegg til å servere plantebaserte retter. Foto: Hotel Saorsa

– Hotellideen startet egentlig med min egen frustrasjon. De siste årene har det vært en stor økning av veganere og vegetarianere, men hotellbransjen har ikke fulgt etter, sier hotelldirektør Sandra McLaren-Stewart. 

LES OGSÅ: INNSIDERTIPS TIL SOGNEFJORDEN

Forbrukerne blir mer og mer bevisste på effektene av sitt eget forbruk. Konsekvensene kjøttproduksjon har for planeten vår er ubestridelig. Derfor er det viktig at verden går mot bærekraftige og etiske alternativer, også når vi velger hotell. Reisebransjen har frem til nå vært ekstremt dårlig på å ta gode valg, men de som vil overleve i fremtiden må tilpasse seg, mener Sandra.   

For både veganisme og vegetarianisme har kommet for å bli! 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN