Oslo var Europeisk miljøhovedstad i 2019. Det ga grobunn for en grønnere storby. Her er ti tips til miljøvennlige opplevelser i Tigerstaden.
10 PÅ TOPP: Grønne Oslo
Oslo var Europeisk miljøhovedstad i 2019. Det ga grobunn for en grønnere storby, en trend som fortsetter inn i 2021. Her er ti tips til miljøvennlige opplevelser i Tigerstaden.
Foto: Prindsen Hage
59.9138688, 10.75224541. Gourmet av restemat
Matsvinn er et stort problem for miljøet, og et viktig tema både globalt og lokalt. FN har anslått at 1/3 av all mat som produseres i verden blir kastet eller ødelagt. Så hva er vel bedre enn å spise på en restaurant som baserer seg på å lage fantastiske retter av restemat, som ellers ville bli kastet? Restauranten Rest, med kjøkkensjef Jimmy Øien i spissen, har mottatt strålende anmeldelser siden de åpnet dørene i Kirkegata i 2018. Og tidligere i år fikk de utdelt det nye miljømerket til Michelinguiden. Den nytenkende restauranten er kun åpen om kvelden og serverer en smaksmeny på rundt 20 smakfulle retter, lagd av «uønskede» råvarer og restemat. Her tas skeive gulrøtter, imperfekte tomater og upopulært kjekjøtt imot med åpne armer!
MER INFO:
Ingen ala carte, kun smaksmeny til kr 1550. restaurantrest.com
Foto: Restaurant Rest
59.9091625, 10.74222092. Prindsen hage
Den 4000 kvm store bakgården i Storgata er en grønn oase, med matvogner, containerbarer, hengekøyer, solstoler, utendørskino og hagespill. Det arrangeres jevnlige urbane grøntmarkeder, et slags bondens marked med nytenkende matproduksjon, økologiske grønnsaker og zero-wasteprodukter. De har i tillegg et drivhus hvor det holdes ulike planteskoler, i alt fra tomatplanting til chilidyrking. Klesbyttedagene som holdes her er også svært populære. Ta med noen plagg som du er lei av, og gå hjem med noen nye. Dette er et utested hvor man kan senke skuldrene og slappe av når sola skinner.
MER INFO:
Prindsen hage er gjemt bak en smijernsport i Storgata 36, i Oslo sentrum. prindsenhage.no
Foto: Prinsens Hage
59.91478199999999, 10.75765883. Miljøvennlig mote
Oslo har blitt et eldorado for vintageshopping. Å handle brukte klær er bra for miljøet og – i de fleste tilfeller – for lommeboka. I tillegg kan du finne helt unike plagg, og skape din egen særegne stil. Hippe Grünerløkka er et bra sted å starte vintageskattejakten, med butikker som Velouria Vintage, Ny York (to butikker), Frøken Dianias salonger og Robot. Skulle shoppingen gjøre deg kaffetørst bør du stoppe innom Retrolykke kaffebar som i tillegg til å servere kaffe og kaker også selger brukte klær, kopper og kar og interiørperler. Fretex har også flere fine butikker i Oslo, blant annet på Grünerløkka og i Universitetsgata. Uff Vintage Heaven har et stort utvalg av trendy bruktklær og ligger et steinkast fra den nedre enden av Karl Johansgate. Om sommeren er det også verdt å ta en tur til bruktmarkedene på Birkelunden og Vestkanttorvet.
MER INFO:
Oslo har vintagebutikker i alle prisklasser. Sjekk ut velouriavintage.no, nyyork.no, frokendianassalonger.no, uffnorge.org og fretex.no.
Foto: Frøken Dianas Salonger
59.92612859999999, 10.775744. Bybonden på Losæter
Urbant landbruk er en stor trend i flere storbyer, også i Oslo. Stadig flere har et ønske om å dyrke sin egen mat, enten det er noen urter i vinduskarmen eller en liten grønnsakshage på terrassen. Oslo kommune oppfordrer innbyggerne sine til å drive urbant jordbruk, og arrangerer både dyrkekurs og parsellhager til leie. Bor du i bydel Sagene kan du til og med søke om å få adoptere en egen dyrkingskasse. Det dyrkes grønnsaker på tak, i kolonihager, og på andelsgårder. I 2011 fikk Oslo også sin første «bybondegård», midt i asfaltjungelen i Bjørvika. Losæter startet som et kunstprosjekt, men vokser seg stadig større. I dag består seteren av åkre med urkorn, grønnsaksbed, sansehager, parselkollektiv og et offentlig bakehus. Og den urbane bygården er åpen for alle som vil komme på besøk!
MER INFO:
loseter.no
Foto: Monica Lovdahl
59.90284800000001, 10.75843775. Skogsbading i Ekebergparken
For kun noen få år siden hadde de færreste hørt om skogsbading, men i dag er aktiviteten tilgjengelig over hele landet i organisert form – inkludert Oslo. Skogsbading, eller Shinrin-Yoku som det heter på japansk, betyr å «bade i skogens atmosfære» og er en japansk terapiform utviklet på 80-tallet for å roe ned stressede japanere. Skogsbadingsguiden Silje Michaela Kvalheim tilbyr jevnlige skogsbad i Ekebergparken i Oslo, gjennom airbnb.no. Aktiviteten varer i rundt to timer og man går sjeldent mer enn 200-300 meter i radius. Det handler ikke om å gå langt eller høyt, men om å skape en relasjon til naturen og senke skuldrene.Skogsbadingen avsluttes med en tradisjonell teseremoni, som en liten hommage til japanerne.
MER INFO:
Silje Michaela Kvalheim driver nettsiden skogsbad.no og arrangerer skogsbadingsturer i Ekebergparken. Kan bookes via airbnb.no. To timers vandring med te og snacks koster kr 500.
Foto: Mari Bareksten
59.8995816, 10.76115786. Sove ute
Man trenger ikke dra langt ut av byen for å kjenne på villmarksfølelsen. Oslo er omringet av vakker natur og skogkledde åser, så her kan man lett bytte ut en natt på hotell med en natt under stjernene. Pakk tursekken, ta med telt eller hengekøye og utforsk den vakre Oslomarka. Innenfor bygrensene ligger både Nordmarka, Lillomarka og Østmarka, kun en t-banetur fra sentrum. Det finnes flere steder du kan sette opp camp med vakker utsikt over byens glitrende «skyline», som for eksempel Skaugumåsen, Gyrihaugen, Grefsenkollen, Vettakollen og Glassberget. Og vil du bytte ut telt eller hengekøye med hyttekos, har DNT Oslo og Omegn mange koselige hytter å velge mellom. Fuglemyrshytta er en av de nyeste, designet av Snøhetta. Ut på tur, aldri sur!
MER INFO:
Finn hytter og turforslag på ut.no og dnt.no.
Foto: Ronny Frimann
59.9529519, 10.80126517. Øyhopping
Hvem trenger Middelhavet når også Oslofjorden er som skapt for øyhopping? På dørstokken til hovedstaden venter mange idylliske øyperler som kan oppdages enten med ruteferge, elektrisk båt eller kajakk. Med en vanlig Ruter-billett kommer du deg fra Aker Brygge til både Hovedøya, Lindøya, Nakholmen, Gressholmen og Langøyene. Fyll piknikkurven med pledd, leskende drikke, reker og jordbær og du har oppskriften på en perfekt sommerdag. Øyene er bare noen minutter med ferge unna byen. Vil du dra på øyhopping i ditt eget tempo, kan du leie en av båtene til GreenBoats på Aker Brygge. De finner kasserte båter, pusser dem opp og setter inn elektriske motorer som gjør øyhoppingen svært miljøvennlig. Aktiv øyhopping? Da kan man ta padleåren fatt og bli med Oslo Kayak Tours til sjøs. De har kajakkturer fra Sjølyst marina hele sommeren.
MER INFO:
Sjekk ruter.no for ferger til øyene. Greenboats.no leier ut elektriske båter, én time kr 800, én dag kr 3500. oslokayaktours.no har 2-timers turer til kr 750.
Foto: VISITOSLO/Sabine Zoller
59.89468420000001, 10.73761198. Badstuebonanza
Flytende badstuer har tatt Oslo med storm de siste årene. Rett ved siden av Operaen ligger Sørengas badstue- og helårsanstalt, et tilbud som gjør det mulig for alle å bade i Oslofjorden både når det er varmt – og bitende kaldt. Her er det fire forskjellige badstuer å velge mellom. Måken er den originale. Denne ble i sin tid bygget av drivved fra Oslofjorden. Gjenbruk på sitt beste! I år åpnet også badstuelandsbyen Bademachinen.På andre siden av havnebassenget har KOK et lignende konsept, mens SALT kan by på Oslos største badstue med plass til 100 personer. Aker Brygge har også hengt seg på trenden, med badstuene til GreenBoats. Oslofjordens nyeste badstue ligger i Kongen Marina og ligner på en iglo. Ta med hele familien eller vennegjengen, dra på drop-in eller lei dere inn for en romantisk aften for to – moro og hett blir det uansett.
MER INFO:
De fleste badstuene tilbyr både drop-in og privat leie. Drop-in fra kr 150, leie fra kr 1000. Sjekk ut: oslofjordsauna.com, kokoslo.no, salted.no, greenboats.no og kongenmarina.no.
Foto: Mari Bareksten
59.90617709999999, 10.75207669. Botanisk ettermiddag
Interessert i planteriket? Da bør du kombinere et besøk til Oslo botaniske hage med botaniske drinker omgitt av frodige klatreplanter og eget herbarium på Oslos grønneste bar. Botanisk hage er en grønn lunge på Tøyen og inneholder over 5000 planteslag fra hele verden. Besøk veksthusene Palmehuset og Victoriahuset, og spis lunsj på Handwerk Botaniske, som serverer kortreist økologisk mat. Et kvarter unna til fots ligger den grønne baren Torggata Botaniske. Dette et friskt innslag til hovedstadens blomstrende cocktailscene. På menyen står cocktails med ferske og lokalproduserte råvarer, med fristende navn som Miss Basil, epleslang og botanisk salsa. De har også et stort utvalg alkoholfrie alternativ.
MER INFO:
Adgang til Botanisk hage er gratis. For mer info om Torggata Botaniske sjekk deres Facebook-side.
Foto: VISITOslo/Mae & Many
59.9173325, 10.770228710. Grønn transport
Oslo er Norges minst bilavhengige by; to av tre reiser skjer kollektivt, med sykkel eller til fots. Kollektivtilbudet er veldig bra, enten du velger å ta t-bane, trikk, buss eller båt. Med en enkeltbillett kan du komme deg både til Holmenkollen, på fottur i Oslomarka, til skulpturene i Vigelandsparken eller på øyhopping i Oslofjorden. Oslo blir også stadig mer sykkelvennlig, og det er enkelt å leie en bysykkel, gjennom oslobysykkel.no. Dagspass koster kun kr 49. Det har tillegg blitt populært med elektriske scootere, og Voi, Tier og Lime er de største aktørene i Oslo. Turstien langs Akerselva er et godt tips både til fots og på to hjul, start ved Maridalsvannet og gå helt ned til Vaterland i Oslo sentrum – eller motsatt.
MER INFO:
Sjekk ruter.no for kollektivtransport og oslobysykkel.no for bysykkel.
Foto: VISITOSLO/Sabine Zoller
59.92612859999999, 10.77574LES OGSÅ:
– NORGES BESTE STRENDER
– 10 NORSKE TURKLASSIKERE
– SOMMER I STAVANGER
– 10 TIPS TIL BILLIG SOMMERFERIE
Foto: Mari Bareksten
60.47202399999999, 8.468946Relaterte artikler
Ny utgave i salg!
Ny utgave av Vagabond Reiselyst er i trykken! Bli med til Laos, Mallorca, Polen, Maldivene, fjell-Norge, Marokko – og mye mer!
Mjøsa rundt på to hjul
Norges største innsjø er ikke større enn at man kan sykle hele veien rundt på en langhelg.
Aurlandsdalen for latsabber
Forfatter Marie Aubert oppdaget fjellturens glede først i voksen alder. Hun anbefaler både late og spreke å gå Aurlandsdalen i Vestland, som hun kaller en «skikkelig indrefilet av en tur».
Skål for verdensarven!
Østersjøens hansabyer er fulle av interessant historie. Men fødestedet til det mektige handelslaget er også sjarmerende, levende og trendy.
Norges vakreste sted
Persfjorden ytterst på Varangerhalvøya er kanskje ikke Norges mest kjente reisemål. Men for forfatter Reidar Müller var det en åpenbaring.
Sjø og sjarm i Geneve
Den er kåret til en av Europas beste destinasjoner, og er på New York Times sin liste over 52 steder man må besøke i 2024. Her får du innsidernes tips til Genève!