Lustrafjorden

Lustrafjorden er den magiske turkise fjordarmen innerst i Sognefjorden. Veien over Sognefjellet er unik, og når du kommer ned over fjellet mot Skjolden er det rett og slett en fantastisk opplevelse. Skjolden Hotell har den fineste fjordutsikten du kan tenke deg. Samtidig er det en kulinarisk opplevelse, hvor sesongens råvarer levert av lokale produsenter i Skjolden og Luster legger grunnlaget for menyen, hvor kveldens fireretters er hovedattraksjonen.

LES OGSÅ: ROADTRIP PÅ VESTLANDET
Basseng med utsikt? Foto: Skjolden Hotel


Skjolden er også et fint utgangspunkt for aktive dager i fjellet så vel som på fjorden. Turen opp til den nyrestaurerte fjellgården Fuglesteg (ut.no) anbefales. Her får du fin utsikt over Fortunsdalen og Skjolden. Det er også fint å dra ut med RIB-båt, kajakk eller padlebrett på fjorden. Adventure Tours (skjolden.com) har båtturer, samt utleie av brett og kajakk.

Kajakk på Lustrafjorden. Foto: Terje Rakke / Nordic Life AS

Jostedalen

Herfra vil jeg anbefale å kjøre inn mot Jostedalen og Nigardsbreen for å bli med på brevandring på Austdalsbreen, eller padle kajakk på Styggevatnet 1200 meter over havet, hvor isen kan ligge helt fram til juli. Dette er Norges svar på Patagonia, med mektige breer og blått smeltevann. Aktiviteter tilrettelegges av Ice Troll (icetroll.com).
På vei tilbake mot Sognefjorden venter en god natts søvn hos Lindis på BesteBakken (bestebakken.no) på Hafslo. Der får du tildelt rom etter at vertinna har møtt deg, og ute på tunet kan du hilse på alpakkaene. Her er for øvrig matserveringen i seg selv en spennende opplevelse.

Nidgardsbreen i sommer?

Solvorn

Et annet must på enhver ferd Sognefjorden rundt er topptur til Molden, omtalt som det fineste utsiktspunktet i hele Luster. Sett av en dag til den spektakulære og populære fotturen, som starter på parkeringsplassen på kaia i Marifjøra, eller fra Krossen et stykke opp i fjellet. Fra toppen på 1116 moh. er det 360-graders panorama over hele regionen, fra fjordene mot vest til Jotunheimens høyfjell.
Fjordbygda Solvorn, med Walaker Hotel (walaker.com) og hyggelige spisesteder som splitter nye Kvitabui Matnaust og Galleri (kvitabui.no) samt nabokafeen Nesten Heime (se Facebook) er andre høydepunkt ved Sognefjorden. Ta gjerne ferjen over til Urnes og spaser den korte veien til stavkirken.

LES OGSÅ: DNT SJEFENS FAVORITT
Et must på enhver ferd Sognefjorden rundt er topptur til Molden. Foto: Vegard Aasen

Flåm

Sognefjorden er dessuten et godt alternativ for grønne reiser. Det er fullt mulig å ferie uten bil, selv om du bor i en av landets to største byer. Ta toget fra Bergen eller Oslo til Myrdal, og fortsett derfra til Flåm med vakre Flåmsbana. Her er det mange gode overnattings- og aktivitetsmuligheter. Ta elbåten inn til Gudvangen i Nærøyfjorden for et møte med vikingene i Njardarheimr (vikingvalley.no), og benytt eventuelt skyttelbussen tilbake til Flåm igjen. Eller hva med fjordsafari kombinert med stølsbesøk på Leim, hvor Skjerdal Stølsysteri og Kafe (skjerdal.com) byr på tradisjonell stølskost i praktfulle omgivelser – og nasjonalromantisk idyll 400 meter over Aurlandsfjorden? De lager både ost og spekemat, og tilbyr blant annet «smaksplanke» med spekemat og oster. 25-30 min tur opp en bratt traktorvei.

LES OGSÅ: NORGES BESTE SYKKELTURER
Flåmsbana – en av verdens vakreste togturer. Foto: Sverre Hjørnevik

Ægir Bryggeri (aegirbryggeri.no) er kjent som et av de beste håndverksbryggeriene i Norge, og på Ægir Bryggeripub på Flåmsbrygga (flamsbrygga.no) er det daglige ølsmaking. Mat og øl går dessuten hånd i hånd, noe Ægir Vikingplanke er et kulinarisk bevis på. 

Klar for nye fjellturer? Prest (1363 moh.) er et nydelig turmål fra Flåm. På veien opp mot starten på turen bør du stoppe ved utsiktspunktet Stegastein – en del av Nasjonal Turistveg Aurlandsfjellet.
Ta rutebåten fra Flåm til Balestrand med Norled (norled.no). Dette er mer enn en transportetappe, for her cruiser du på vannveien mellom mektige fjellområder og nydelig kulturlandskap. Det er som å seile forbi en kavalkade av «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu». Overfarten tar ca. to timer. 

Balestrand

Vel framme i Balestrand kan du for eksempel sjekke inn på historiske Kviknes Hotel (kviknes.no). Fjordlyset er magisk i Balestrand. Derfor har det gjennom tidene vært mange kunstnere som kom hit for å male. Både Hans F. Gude, Johannes Flintoe og Hans Dahl lot seg inspirerer av bygda mellom fjord og fjell, og inne på Kviknes Hotel er den en stor samling av originalkunst signert malere som hadde et forhold til Balestrand.

Vakre Kviknes

Den storslåtte naturen var kilden til kunstnerisk inspirasjon, men den innbyr også til herlige turmuligheter. Gå opp til «byfjellet» Raudmelen (972 moh.), eller Keipen (1427 moh.), kjent som Sognefjordens svar på Trolltunga. 
Tilbake i kunstnerbygda ved fjorden er det et must å dra innom Ciderhuset (ciderhuset.no). De er entusiastiske formidlere av ciderglede, og kan blant annet by på cidersmaking – inkludert lunsjplanke tilpasset de ulike variantene.

LES OGSÅ: SOMMERENS REISETRENDER
Sidersmaking – Norges var på Champagne? Foto: Ciderhuset

Reiselivsmuseet (reiselivsmuseum.no), klesbutikken Abby (abbyboutique.no) er andre «must» i Balestrand. 
Den som har lyst til en urban avslutning på ferien langs Sognefjorden, kan alltids fortsette til Bergen, med ferjeforbindelse fra Balestrand – helt ut mot storhavet og inn til byen mellom de sju fjell. Ta ettermiddagsbåten, så får du solnedgangen i havet.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN