Tid: Dagstur
Vanskelighetsgrad: Krevende

Dag Terje Klarp Solvang (49) er generalsekretær i Den Norske Turistforening, men har også jobbet som både hyttevert og budeie. Gift med helseminister Bent Høie. 

Jeg pleier alltid å svare at min favoritt fjelltur er den siste turen jeg har gått. Men om jeg må velge, så vil jeg trekke frem en tur jeg gikk i fjor, fra Hallingskeid til Osa i Hardanger. Dette er en historisk vandrerute der du kan se spor fra en svunnen tid, du opplever vakker natur og storslagen utsikt. Men ikke minst får du skikkelig respekt for livet i gamledager.

Hallingskeid til Osa i Hardanger er en historisk vandrerute der du kan se spor fra en svunnen tid. Foto: André Marton Pedersen

– Jeg synes det tilfører turen noe ekstra når jeg kan vandre og samtidig lære mer. Dessuten er dette en rute som ikke er så mye gått.

LES OGSÅ: SLIK REISER DU MER ØKOVENNLIG

Turen i detalj

Selv startet jeg turen fra Finse og gikk ned til Hallingskeid, men du kan også starte turen på selve Hallingskeid. Der ligger det en flott selvbetjent DNT-hytte, og du kan ta toget rett til hyttedøren. Sjekk vy.no for rutetabell og forsikre deg om at toget stopper på Hallingskeid stasjon.

SOMMERTILBUD PÅ VAGABOND REISELYST – 2 UTGAVER FOR 79,-

Turen mellom Hallingskeid og Osa er en flott «utsiktsrute». Den er 19 km lang og tar ca. 6-8 timer litt avhengig av hvor lange pauser du trenger. Det er en delvis krevende og bratt rute, særlig når det ligger snø i de høyeste partiene tidlig på sommeren. Da kan også vardene i det høyeste partiet være dekket av snø over lange strekninger, så husk kart og kompass!

Det er ekstra viktig med godt fottøy på denne turen, og prøv å ha en lett sekk med regntøy og godt med mat. Foto: André Marton Pedersen

Fra Hallingskeid går man et kort stykke sørover langs Rallarvegen til T-merket sti tar av ned til Moldåni og over elva på sommerbro. Opp Buadalen og forbi stidelet til Rembesdalseter. Videre mot vest går du langs bekken og over Buadalsbrotet. Her har du flott utsyn mot Hardangerjøkulen og Nedre Grøndalen. Fortsett sørvest langs foten av Osaskavlen til Gunnulven, en svær steinblokk som ligner på et ulveansikt. Derfra går veien videre i samme retning ca. én km og så opp til skaret Sverreshogg med imponerende utsikt mot fjorden.

LES OGSÅ: TURSØSTRENES FAVORITT – BLEFJELLMASSIVET

Videre er stien meget bratt ned til Osa. Først nedover mot «Revnane» med flere eiendommelige sprekker i fjellgrunnen, lange og dype som på en bre. Gå varsomt her om du tar turen på snødekke. Så ned til Ossete og så på meget bratt kløvsti på østsida av Nordøla til Osa, denne delen av stien er restaurert av sherpaer fra Nepal og sto ferdig i 2019.

Elva krysses to ganger på helårsbruer på flatene før man kommer til bebyggelsen. Om det ligger snø tar det lengre tid enn angitt. Det er ekstra viktig med godt fottøy på denne turen, og prøv å ha en lett sekk med regntøy og godt med mat. Det er mange steder å fylle på vann underveis, men ingen tilgang på ekstra proviant før du er nede ved fjorden. 

NY BOK – 110 UNIKE OVERNATTINGER I NORGE

Høydepunkt på veien

Å ta et par ekstra netter på Hallingskeid, eller å kombinere turen med Finse, kan virkelig anbefales. Begge steder er det flotte hytter, og du kan velge mellom betjent og selvbetjent.

I 2020 sesongen renoverte vi Finsehytta – så sommeren 2021 kommer man til nyoppusset hytte. Brebua på Finse er også veldig fin, og helt ny! Du kan komme deg dit med Bergensbanen som stopper rett utenfor.

Turen mellom Hallingskeid og Osa er en flott «utsiktsrute». Foto: André Marton Pedersen

Det er gode muligheter for både fiske, bading, lange og korte turer i området til badevann og små topper og fine sykkelturer. Hele området nær hytten er godt egnet for barnefamilier både sommer og vinter. Det er ikke for bratt, og man kan velge distanse ut fra værforhold, evne og lyst. Det er også godt mulig å oppholde seg noen dager på Hallingskeid, selv om det i enkelte helger om høsten kan være mange gjester på hytten. Og husk at du i år må bestille plass på forhånd på alle DNT-hytter. Det gjør du på ut.no.

Når du kommer ned til Osa går du inn i et kulturlandskap med store kontraster. Den første bygda du kommer til nede ved fjorden er Ulvik, og her har de en flott siderrute innom tre gårder, den anbefales virkelig å teste ut. Legg inn en natt i Ulvik og smak deg gjennom området!

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER! 
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN