Kysten er klar!

Etter to år hvor grensene har vært nærmest hermetisk lukket, har Vietnam igjen åpnet dørene for utenlandske turister. Det langstrakte landet i Sørøst-Asia er et svært spennende reisemål. Mens mange først og fremst reiser til denne delen av verden for å nyte sol og strand, har Vietnam så mye mer å by på.

Smak og behag

En rundreise i Vietnam handler om kontraster, og en reise fra nord til sør gir et godt blikk på både variasjonen i natur, historisk arv og kulinariske fristelser. Vi starter i Hanoi, den offisielle hovedstaden i nord.

STORBY: Både Hanoi og Saigon er hektiske storbyer, men det er alltid mulig å finne roen midt i kaoset. Her fra Hanoi. Foto: istock

Det bor nesten fire millioner mennesker i Hanoi, og noen ganger virker det som de fleste av dem er ute i trafikken samtidig. La deg forføre av lyder, lukter og vidunderlig vanvidd. I gamlebyen finner også du stille steder som Litteraturens Tempel ved Hoan Kiem Lake, Ho Chi Minhs mausoleum og museum – og alle de rolige oasene med takterrasser, i trygg avstand fra bølgen av motoriserte tohjulinger.

LES OGSÅ: VIETNAMS BESTE RUNDREISE

Til fjells

Grønne risterrasser, blå laguner og fargerike mennesker preger Sapa, lengst nordvest i landet. Byen ble etablert som fjellstasjon av franske kolonimakter i grenseområdet mot Kina for snart hundre år siden. Nå er det et yndet reisemål for turister som vil gå i fjellet – gjerne sammen med de guider fra lokale stammer som H´mong- og Dza-folket. Sapa er interessant både som kulturelt og aktivt reisemål, og det er fotturister som virkelig har satt fjellbyen på kartet. Med sitt alpelignende landskap og brede tilbud av fjellturer, skal du sette av minst et par dager for en skikkelig fottur – og overnatting hjemme hos lokale.

CRUISE: Bli med på båttur i forheksende vakkert landskap i Halong Bay. Foto: Istock

Naturperlen

Etter en aktiv avstikker mot nord passer det fint med ro og fred i Vietnams vakreste landskap. Halong Bay er et av landets største turistfavoritter, og du må regne med å dele skjønnheten med mange. Men det gjør ingenting. Det UNESCO-vernede området byr på spektakulære kalksteinklipper og øyer, og hit drar du på båttur fra fastlandet. Den imponerende skjærgården er hjem til rundt 2000 kalksteinøyer som på spektakulært vis reiser seg opp fra det smaragdgrønne havet i Tonkinbukta.

Mot sør

Det er ingen dårlig ide å mønstre på tog langs kysten. Jernbanen mellom Hanoi og Saigon er kjent som «The Reunification Express», og fra Hanoi kan du for eksempel nyte livet på skinner hele veien sørover mot Danang, hvorfra det er en times kjøretur til nydelige Hoi An. Den er kjent for sine skreddere, UNESCO-vernede arkitektur og livlige stemning. Hoi An er muligens et av landets mest fotogene steder. Pust ut, nyt – og sett av god tid til lange måltider i det som er en kulinarisk skattkiste.

BADEBY: Nha Trang er Vietnams mest kjente badeby, og et slags sørøstasiatisk Miami. Foto: Kjersti Vangerud

Strandliv

Høy bikinifaktor, skyskraperhotell, og paraplydrinker. I badebyen Nha Trang er det mye som minner om Miami. Her får du sju kilometer med strand, svære hotell og internasjonal stemning. Mui Ne noen timer sørover er vannsportentusiastenes favoritt, og særlig kitere trives her. Den langstrakte resortbyen fungerer også fint for den som bare vil slikke sol, og byr dessuten på spennende turer ut i ørkenen.

LES OGSÅ: SANNHETEN OM SAPA

TRADISJONER: Langs kysten står gamle fisketradisjoner fortsatt sterkt. Foto: Runar Larsen

Gatemat

Fra Mui Ne er det omtrent fire timers kjøring til Saigon – eller Ho Chi Minh-byen som den offisielt heter. For turister flest er de aller fleste attraksjoner og hotell samlet på et lite område, og steder som War Remnants Museum gir et tankevekkende innblikk i krigen som herjet landet fra 1954-1975.  Saigon er også en gryte av gode smaker, og det er her du skal finne en kyndig guide. XO Tours har spesialisert seg i gastronomiske turer, hvor du er passasjer på en scooter og skysses til det beste av gatematen. De fleste stedene er helt umulige å finne på egen hånd. En fenomenal opplevelse!

VANNVEIEN: Den mektige elva Mekong munner ut i et enormt delta sørvest i Vietnam. Dette er også et spennende reisemål. Foto: Runar Larsen

Elv og strand

Mekongdeltaet er neste punkt på programmet. Elva står i sentrum for landbruk og sosialisering, og en reise i det som spøkefullt kalles for «Vietnams risbolle» byr på utallige opplevelser med flytende markeder, rismarker og kulturelle inntrykk på land og vann. For et dypdykk i kultur og natur er det best å mønstre på en tredagers kombinert buss- og båttur helt inn til grensen av Kambodsja.
Om du har fått med halvparten av alt dette, trenger du ro og fred til å fordøye inntrykkene. Det er da du skal fly ut til Phu Quoc, Vietnams svar på Phuket i Thailand, og et førsteklasses reisemål for den som trives best med sol, strand og sjømat.
Selv om storstilt utvikling har endret øya fullstendig de siste årene, er miksen av svært gode strandresorter og fine strender god som gull for solsultne turister.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN