Det er lett å like gatemat i Ho Chi Minh! Foto: Runar Larsen

For å få den første smaken på Vietnam passer det perfekt å starte i Ho Chi Minh-byen.

– Er du sulten, spør Ngyen Minh Thu.

Hun er guide for XO Tours som har spesialisert seg på gastronomiske turer på scooter. Dette er nemlig gatematens hovedstad, som byr på smakfulle inntrykk fra hele Vietnam.

I tillegg er det et ideelt sted å friske opp den forholdsvis nære og dramatiske historien til landet. Selv om vi for lengst har begynt å forbinde Vietnam med hyggeligere aspekter enn krig og kommunisme, bør vi som turister ha et innblikk i hvilke spor Vietnamkrigen har satt. Besøk f.eks. tankevekkende War Remnants Museum og tunellene i Cu Chi utenfor byen.

LES MER: VINTERENS 17 BESTE PAKKEREISER

Fly og buss

Du vil neppe angre om du tar flyturen ut til paradisøya Phu Quoc for noen drømmedager på pudderstranda, før du tilbake i Ho Chi Minh-byen setter kursen østover til kysten, og deretter nordover. Mellom de populære destinasjonene går det både fly og busser. (Sjekk vietnamairlines.com, vietjetair.com og jetstar.com for fly. For buss se vietnambustickets.com.)

Sol og aktiviteter

Mens mange nå vil sette kursen mot Nha Trang, landets mest utbygde destinasjon for sol- og badeferie, vil vi heller stoppe i litt roligere Mui Ne – som også har det som trengs for deilige dager på stranda.

Fristende strender på øya Phu Quoc. Foto: La Veranda Beach

Når batteriene er ladet går turen innover i landet til Dalat-området, som er landets aktivitetsmekka med fotturer, juving, klatring og sykling i det frodige høylandet.

Derfra er landets kulinariske sentrum Hoi An bare en flytur unna (fly til nabobyen Da Nang). Her er det nemlig et titalls kokkeskoler, hundrevis av spisesteder – og selvfølgelig mange muligheter for å bli med på matlagingskurs (se f.eks. greeenbamboo-hoian.com). Men den Unesco-vernede byen er også kjent for vakker arkitektur, smale brosteingater og et mylder av skreddere, spennende småbutikker og gallerier.

På vei nordover, så hopp heller ikke over Hue, som i 150 år fram til 1945 var landets hovedstad. Den store samlingen av templer og pagoder er nå i ferd med å pusses opp eller gjenreises, etter at byen led voldsomt under Vietnamkrigen.

SANNHETEN OM SAPA

Vietnam er en skattekiste som faller i smak hos den som prøver. Foto: Runar Larsen

Ytterpunkt

Reisen avsluttes i nord, med hovedstaden Hanoi før fottur i Sapa blant grønne risterrasser, forbi blå laguner og hjem til fargerike, lokale stammer (se sapatrekkingtour.com).

Og så: Reis ut til kysten og vakre Halong Bay, hvor 2000 kalksteinøyer reiser seg i det smaragdgrønne havet. Alternativet er den mindre kjente og roligere nabobukten Bay Tu Long Bay. Etter denne turen er du mett av både god mat og inntrykk.

LES MER OM VIETNAM
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN