En av de aller største konsekvensene av koronaviruset, er at flytrafikken globalt har mer eller mindre stanset helt opp. Men nå åpnes stadig flere ruter, også fra Norge. Så hvordan er det å gå ombord i et fly i disse dager?

Klare for avreise. Foto: Torild Moland

Det første som møter oss, er stillheten. Det er midt i juli, og vanligvis ville det vært 80-90 000 passasjerer ut fra landets hovedflyplass på en hektisk feriedag.

Men ikke i dag.

Det er god plass på parkeringen ute, og svært god plass inne i avgangshallen. Ingen kø ved innsjekkingsmaskinene, og nesten ikke et menneske bortsett fra et par ansatte bak skranken i innsjekkingsdiskene.

LES OGSÅ: DETTE MÅ DU TENKE PÅ FØR DU REISER

Velkommen til innsjekk!

Vi nordmenn er allerede vant til å sjekke inn selv, og nå er det blitt enda viktigere. Vi fikk en link på e-post 24 timer før flyavgang, med beskjed om at alle må sjekke inn online før ankomst Gardermoen. Så det har vi gjort, og det er bare å gå til en av innsjekkingsmaskinene og hente ut boardingpass og bagasjelapper. Bagasjen droppes som før på et selvbetjent bånd.

Det samme gjelder sikkerhetssjekken, der det meste foregår som før med unntak av at folk er flinke til å holde avstand i køen. Og at køen er veldig mye kortere og hele prosessen rask og effektiv.

Men vel inne i avgangshallen er det ikke helt som før. Med en brøkdel av passasjerantallet er det mange butikker som fortsatt holder stengt, med gitter foran vinduene. Heldigvis er flere av kafeene og kioskene åpne, så vi får kjøpt både baguetter og drikke til å ha med ombord i flyet. Der er det nemlig ingen servering lenger. Vi, som de fleste andre, spiser frokosten før vi kommer om bord, så vi slipper å ta av maskene på flyet.

Og snart er det klart for boarding!

Det var svært stille på Oslo Lufthavn, med lite folk og få åpne butikker og serveringssteder. Foto: Torild Moland

Boarding uten overføring av papirer

Først – på med masker. Det er nå påbudt på de fleste flyvninger.

– Velkommen ombord SAS sin flight 038 til Split. Vi begynner boardingen med de bakerste radene, rad 15-30.

Boardingen begynner med de bakerst i flyet, og alle venter tålmodig på sin tur mens de holder god avstand til andre passasjerer. Alt er veldig organisert og mindre kaotisk enn før.

Altså er det slutt på knuffing og sniking i køen for å komme først om bord. Bra!

Ved innsjekk gjør du mest mulig selv – boardingpasset scanner du selv og passet viser du bare fram. Det er ingen fysisk overføring av dokumenter, det er kun du som tar på dine egne.

Vel ombord møtes vi av en flyvert og en flyvertinne som ønsker velkommen om bord, også de med maske, og deler ut et sett med pent innpakkede våtservietter. De fleste av passasjerene har nok med egen antibac, men det er en fin gest av SAS og sikrer at alle har.

Og flyet, det er prikkfritt og rent. Ikke at SAS-fly noen gang var skitne, men du kan nesten kjenne hvor rent og desinfisert flyet er.

Selv om det ikke var noe problem å fly nå heller, gleder vi oss til det blir som normalt igjen, uten masker og med servering. Foto: Ronny Frimann

Og så var det flyvningen, da. Tre timer i en flykropp med andre passasjerer.

HIT KAN DU FLY NÅ

Er det trygt inne i flyet?

Det å skulle sitte i et avgrenset rom i mange timer kan virke som en fare, men svært mange flyeksperter hevder at luften i utgangspunktet er så ren at smittefaren ikke er større enn ved å sitte på restaurant eller tog og buss.

En rekke undersøkelser har vist at smittefaren er begrenset til radene foran og bak ditt eget sete, omtrent det samme som i en restaurant. For luften i seg selv, den er ren. Moderne fly er designet sånn at de er veldig rene, fordi luften inne i kabinen konstant mikses med luften fra utenfor flyet.

– Hvert 2-3 minutt, matematisk, er all luften inne i flyet fornyet, forklarer Airbus sin hovedingeniør Jan-Brice Dumont til BBC.

Det betyr at 20-30 ganger i timen er all luften rundt deg helt ny.

Så hovedgrunnen til at det påbudt å fly med maske, er for å hindre spredning av smitte dersom noen av passasjerene er syke.

Flyet i dag er dessuten ikke mer enn kvartfullt, så det er mye bedre avstand til de andre passasjeren her enn på en trikk eller buss hjemme i Oslo. Det føles absolutt veldig trygt, og vi alle sovner som barn. Også det som normalt.

Registrering av helseinformasjon

Før ankomst må alle om bord fylle ut et helseskjema som cabinpersonalet samler inn. Informasjonen går mest på hvem man reiser sammen med og registrering av kontaktinformasjon. Dette er for å kunne spore eventuell smitte, og gi beskjed dersom man har vært i nærheten av en smittet person.

Før ankomst må vi fylle ut et helseskjema. Foto: Ronny Frimann

Vel fremme i Split er flyplassopplevelsen omtrent den samme, få mennesker og god avstand. Her er ingen temperaturmåling eller spesielle tiltak som man har lest om at vil innføres i enkelte land.

Hele flyopplevelsen var overraskende positiv, og føltes både trygg og behagelig. Det mest positive er at det er slutt på stressingen og alle holder god køkultur og sosial avstand.

NB: Denne reisen ble startet før reiserådene kom, for at vi skulle kunne være i forkant. Da vi reiste hadde store deler av EU og EØS, inkludert Danmark, åpnet for Kroatia, og vi var sikre på at Kroatia ville havne på grønn liste også i Norge. Nå havnet Kroatia på rød, og det blir ti dagers karantene ved hjemkomst. Men flyopplevelsen er den samme, uansett om du skal til Hellas, Kroatia eller Spania.

Vel fremme i vårt eget feriehus. Foto: Torild Moland

Husk:

  • Det er påbudt å fly med maske på de aller fleste selskap. Du må selv medbringe maske, og risikerer å ikke få komme ombord dersom du ikke har.
  • Det er ingen matservering eller servering av drikke om bord. Det er lov til å ta med medbragt, men de fleste velger å spise på forhånd og kun drikke det mest nødvendige fordi man da må delvis ta av masken.
  • For å hindre smitte må du selv gjøre mest mulig av innsjekking, både i avgangshallen og ved boarding av flyet. Det er ingen fysisk overlevering av dokumenter, du scanner dem selv.
  • Du må sjekke inn online før ankomst Gardermoen. 24 timer før avgang får man beskjed på epost om at innsjekkingen er åpen.
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN