Hvor er det mest smitte?

Skal du ut og reise, så handler det jo først og fremst om å velge en destinasjon som har lite smitte. Det betyr ikke at du har lov til å reise dit akkurat nå, men det kan være nyttig å følge med i planleggingen av reiser i fremtiden. Covid episenteret har per nå flyttet seg fra Europa til Amerika, både sør og nord, og her endrer jo bildet seg fortløpende. Enda viktigere er det å se på enkeltland – bare tenkt på forskjellen mellom Norge og Sverige. Du finner mye informasjon på Folkehelseinstituttets sider og European Centre for Disease Prevention and Control som blant annet har gode og lett forståelige smittekart over Europa og hele verden.

Smittekart per 09.07.20 fra European Centre for Disease Prevention and Control. Foto: Skjermbilde ecdc.europa.eu

Hvor kan nordmenn reise?

Det er ikke forbudt å reise til utlandet utenfor Norden eller EU, men dersom man velger å reise til et land som ikke er på den offisielle godkjent-listen må man ikke bare i karantene når man kommer hjem, men det er også lite sannsynlig at man får noen støtte underveis dersom man blir covid-syk på reisen. Liste over godkjente land og destinasjoner oppdateres løpende på Folkehelseinstituttets sider.

LES OGSÅ: HIT KAN DU FLY NÅ

Hva er åpent i andre land?

For de fleste av oss har det for eksempel blitt ganske så naturlig å sprite hendene før vi går inn steder hvor offentligheten ferdes, som serveringssteder og butikker. Skal du på ferie, er det det likevel essensielt å sjekke hvordan situasjonen er akkurat der du skal. Og hva er du egentlig ute etter på din ferie? Det kan høres ut som en abstrakt problemstilling, men nå er det faktisk elementært å finne ut om det i det hele tatt er mulig å drive med det du har lyst til. Restauranter er åpne de fleste steder vi nordmenn har lov til å reise, og selv om fornøyelsesparker, museer og andre turistrelevante severdigheter i stor grad åpner igjen også, vil de ha en del restriksjoner. Dette kan for eksempel bety begrensning på antall besøkende, eller redusert utvalg av attraksjoner. Derfor er planlegging ekstra viktig, og det gjelder alt fra fornøyelsesparker og badeland til teater og konsertarenaer.

Reisen til destinasjonen

Hvordan vil du komme deg til ditt mål? Går det direkterute, så flyr du jo hovedsakelig med andre nordmenn. Det gir trygghet for mange. Hva med tog, der har man god plass mellom setene. Eller kanskje du kan kjøre – det tar bare en halv dag å kjøre til Tyskland, eller to dager til Middelhavet. Da kan man jo gjøre reisen til en opplevelsesferie i seg selv. Hovedtyngden av de første turistene i Europa etter at mange land åpnet i juni/juli, var kortreisende i bil fra nabolandene.

Tog er et god reisealternativ i sommer. Foto: Runar Larsen
SLIK ER DET Å FLY IGJEN

Reiseforsikring

Det har aldri vært viktigere å sjekke reiseforsikringen enn i disse dager. Det gjelder ikke bare for eventuell sykdom eller uhell, men også hva du har krav på dersom hotell og transport påvirkes av den ekstraordinære situasjonen verden fortsatt befinner seg i. Innholdet i mange reiseforsikringer vil påvirkes av myndighetenes offisielle reiseråd. Som hovedregel er du dekket i de landene UD ikke har offisielle reiseråd mot, og flere selskap inkludert Gjensidige og Fremtind har også sagt at den ordinære delen av forsikringen gjelder ved reiser i Europa nå, men at covid-relaterte tilfeller ikke dekkes. Det betyr at dersom du blir frastjålet mobilen får du det dekket, men ikke om de havner på sykehus som følge av covid. Dog vil du være dekket av Europeisk Helsetrygdekort, som gir deg rett til behandling på offentlige sykehus og helsestasjoner i landet du oppholder deg i på samme vilkår som landets egne innbyggere.

DETTE DEKKER REISEFORSIKRINGENE

Hvor skal du bo?

For mange er hotellet et sted hvor de sover ut mellom øktene på stranda. I den nye – og forhåpentligvis midlertidige reisehverdagen – er det smart å tenke seg ekstra godt om ved valg av overnattingssted. Kanskje er det verdt å betale mer for en leilighet med egen balkong, eller leie et helt hus denne gangen? Da har du i alle fall mer boltreplass unna andre mennesker, og muligheten for å trekke frisk luft dersom det plutselig innføres restriksjoner på hvor og når det er lov til å oppholde seg utendørs.

Cruise

Cruiseskipentusiaster må smøre seg med tålmodighet. Foreløpig har alle de store rederiene parkert sine cruiseskip, med mål om å komme i gang igjen til høsten. Men dette er kun midlertidige datoer. På grunn av det store antallet mennesker om bord på en begrenset plass, er cruiseindustrien ekstra hardt rammet av smittefaren. Enkelte cruiseskip av mindre størrelse – som Hurtigruten og SeaDream – har imidlertid gjenopptatt mye av sin virksomhet på lokalt nivå i Norge.

Dette er ikke året for cruiseferie – enn så lenge. Men de minste skipene har startet å seile så smått igjen. Foto: Ida Anett Danielsen
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN