Det har nærmest vært umulig for turister flest å reise til Japan, men fra 11. oktober avsluttet myndighetene omsider de strengeste koronarestriksjonene for individuelle turister.

Japan har hatt svært strenge regler for innreiser gjennom hele pandemien, og for vanlige turister har landet vært helt utenfor rekkevidde.

Nå gjeninnføres visumfritak for blant annet norske turister, og de eneste restriksjonene nordmenn må forholde seg til er kravet om negativ smittetest (senest 72 timer før avreise) eller at man har fulgt vaksineprogrammet (tre doser).

Tokyo. Foto: Mari Bareksten

Japan oppdaterer også grensepolitikken og vil ikke lenger begrense besøkstallene samt tillate individuelle reiser (ikke bare i gruppe).

LES OGSÅ: SPA PÅ JAPANSK

– Disse tiltakene er etterlengtede nyheter for turister over hele verden som har gledet seg til å besøke Japan. Etter å ha håndtert pandemien og 2,5 års ventetid, er jeg utrolig glad for å endelig kunne ønske individuelle reisende velkommen tilbake, sier Satoshi Seino, president for Japans nasjonale turistkontor.

Likevel er det alltid noen ting å tenke på før avreise til denne fantastiske landet.

Maid Cafe, Tokyo. Foto: Mari Bareksten

1. Må jeg pakke med maske?

Mange land har løftet på reiserestriksjonene, men har likevel beholdt krav om maske på for eksempel offentlige steder, særlig i Asia hvor det å gå med maske jo også var mer vanlig før pandemien enn her hjemme. Så svaret er JA, ta med maske. Dette var normen i Japan allerede før pandemien, og mange går med maske for å beskytte lungene mot dårlig luft. Og selv om det ikke er et offisielt krav fra myndighetene, vil mange butikker, restauranter og private selskap kreve at besøkende går med maske innendørs. Og skulle du glemme å pakke en, er de lett tilgjengelig over alt for salg.

LES OGSÅ: JAPAN PÅ TOG

2. Har du sjekket hvilke farge du er?

Japan har et fargekode-system for ankomstregler. Her spiller det en rolle både hva slags pass du har, og hvilket land du ankommer Japan fra. Reisende fra «Blå» land, som inkluderer Norge (samt USA, Mexico, Australia, Storbritannia og en rekke andre land), trenger ikke å være i karantene, og kan ankomme enten som fullvaksinerte eller med en negativ PCR-test. Besøkende fra gule og røde land må oppfylle visse krav før de kommer inn i landet. Du kan sjekke listen her.

Strand på øya Ishigaki i Japan. Foto: Mari Bareksten

3. Har du lastet ned MySOS-appen? 

Dette er en app for smart-telefon som brukes til å holde styr på hvilke vaksiner du har hatt, PCR-tester og alle helserelaterte dokumenter du trenger for å komme inn i Japan. Den kan hjelpe deg å komme gjennom sikkerhetskontrollen raskere, siden du har alle dokumenter samlet på ett sted. Altså er det ikke en app du MÅ ha, men den kan være nyttig.  

LES OGSÅ: TULLETE TOKYO

4. Må du ha visum?

11.oktober gjeninnførte Japan visum-frie reiser for besøkende fra 68 land, inkludert Norge. Så svaret er NEI, du trenger ikke visum for å komme inn i Japan dersom reisen varer i mindre enn 90 dager.

KILDE: Lonely Planet

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN