Japan er kontrastenes land. Den ene dagen kan du befinne deg på en høyteknologisk robotrestaurant i moderne Tokyo, mens den andre kan du vandre side om side med geishaer blant templer og grønne bambusskoger i tradisjonelle Kyoto.

Metropolen Tokyo er en enorm by med mye fart, men det finnes også grønne lunger og fredelige bydeler. Foto: Mari Bareksten

Og det aller beste: Du kommer fra A til Å på null komma niks.

De japanske lyntogene «Shinkansen» har en fart på opptil 320 kilometer timen. 

LES OGSÅ: TULLETE TOKYO
De japanske lyntogene «Shinkansen» har en fart på opptil 320 kilometer timen. Foto: Mari Bareksten

Tokyos to ansikt

Verdens beste sushi i Japan. Foto: Mari Bareksten

Den japanske hovedstaden er også det naturlige startpunktet for en rundreise. Tokyo er en by hvor du kan være i mange måneder og stadig oppdage noe nytt, eller ha det skikkelig gøy i løpet av noen få dager.
På dagtid fremstår byen som ganske så seriøs: Menn og kvinner kler seg i dress og følger reglene til punkt og prikke – som å alltid stå på den rette siden i rulletrappa. Vær litt seriøs du også: Lær om byens historie på Edo-museet, besøk Meiji-helligdommen, gå over verdens mest trafikkerte fotgjengerfelt i Shibuya og spis verdens beste sushi.

LES OGSÅ: SOL, SYKKEL OG SUSHI I VANCOUVER

Etter arbeidstid derimot, bytter mange ut dressen med tegneserie-inspirert mote og tar frem barnet i seg. Ta på et kostyme, syng karaoke, spill gamle Nintendo-spill på Super Mario-bar, klapp katter på kattekafé eller dra på barhopping i virvaret av bittesmå barer i distriktet Golden Gai. Tokyo «by night» gir garantert både latterkrampe og minner for livet. 

En kveld med karaoke er obligatorisk underholdning for alle som er på storbyferie i Tokyo. Foto: Mari Bareksten

Fujifjellet og varme kilder 

Etter noen dager i en av verdens festligste hovedsteder føles det befriende å sette seg på toget mot Fujifjellet og den omkringliggende nasjonalparken Hakone. Fjellets hvitkledde topp er selve symbolet på Japan, og den sovende vulkanen bestiges av flere hundretusener i sommersesongen. Enda flere kommer for å se fjellet på avstand.

Vakre Mt Fuji. Foto: Istock

Mange går den siste strekningen om natten for å få med seg soloppgangen fra toppen, som ruver 3776 meter over havet. Mer avslappende, derimot, er det å betrakte fjellet fra en av områdets varme kilder. 

Varme kilder, såkalte onsen, har det spaglade landet mange av. For å besøke Japans onsenby nummer én tar du toget til den lille byen Kinosaki, nordvest for Kyoto. Hit kommer japanere så vel som turister for å nyte de mulige helsebringende effektene av det mineralrike vannet, gå i bomullskimono dagen lang, spise god sushi og drikke lokalt mikrobrygg og sake.

Spa i Japan. Foto: Istock

Tradisjonelle Kyoto

For å få et bedre innblikk i japansk kultur, er det ikke noe sted som Kyoto. Dette er byen for de historiske templene, de vakre geishaene, de fargerike helligdommene og de grønne parkene.

Den berømte bambusstien i Arashiyama-distriktet. Foto: Mari Bareksten

Den billedskjønne storbyen ble grunnlagt i 794, og var landets hovedstad frem til 1868. I løpet av den over tusen år lange perioden vokste Kyoto frem og ble landets kulturelle hovedsete. Det er den fortsatt. Et av de aller mest besøkte stedene er Kinkaku-ji, bedre kjent som Den gylne paviljong. Det forgylte zen-tempelet ligger vakkert til ved en liten innsjø, og refleksjonen skaper et inntrykk av at tempelet flyter på vannet.  

Den gylne paviljong. Foto: Mari Bareksten

Et annet høydepunkt er den berømte bambusstien i Arashiyama-distriktet. 

Det er helt magisk her. Det er som å tre inn i en grønn og frodig eventyrverden, sier Enuki Ayamo, iført en fargerik kimono.  Venninnen Yudi Modiyama nikker bekreftende. 

De høye grønne bambustrærne lener seg mot hverandre og skaper en naturlig tunell de to japanske damene vandrer gjennom. Bildet er som tatt ut av en film.

Moderne Osaka 

En halvtime med tog fra Kyoto ligger den matglade byen Osaka, som er fødestedet til både hurtignudler og verdens første beltesushirestaurant.

– Vi blir kalt «nasjonens kjøkken», sier Fusayas restaurantsjef Akihiro Fuesa og serverer en okonomiyaki – en lokal delikatesse som kan minne om en omelett.

LES OGSÅ: NORGES MEST SMAKFULLE OVERNATTINGSSTEDER

– Det var hit all ris og annen mat kom før det ble distribuert videre i landet, fortsetter Akihiro. 

Matbyen Osaka. Foto: Mari Bareksten

Osaka ble råvarenes knutepunkt og dermed et økonomisk senter. Men byen har ikke bare hatt oppturer. Nesten en tredjedel av bebyggelsen ble ødelagt under andre verdenskrig. I dag er Osaka derfor en svært moderne by og huser store messer og konferanser. Dette passer godt, for innbyggerne liker at ting skjer i et raskt tempo. Og kanskje det var nettopp derfor at hurtignudlene, det vi i Norge assosierer med Mr. Lee, ble oppfunnet akkurat her.

LES OGSÅ: DEN ULTIMATE SOMMERDRIKKEN

I tillegg til fattigmannskost og hurtigmat, ligger også flere av landets beste restauranter i Osaka. Byen har hele 99 restauranter med en eller flere stjerner i Michelinguiden.

Det er heller ikke langt til Kobe, hvor det som regnes for å være verdens beste biff produseres. 

I Kobe får du verdens beste biff. Foto: Mari Bareksten

Fred i Hiroshima 

Halvannen time fra Kobe stopper toget i Hiroshima. Byen har som kjent en tragisk historie, men det er også en by med et stort ønske om fred. Noe historien om lille Sadako er et godt eksempel på. 

På historisk vandring i Hiroshima. Foto: Mari Bareksten

– Sadako var to år gammel da amerikanerne slapp atombomben over Hiroshima kvart over åtte om morgenen 6. august i 1945, forteller guiden Jasmine Nakai og peker mot statuen av en jente som løfter opp en gulltrane mot himmelen. Monumentet står i byens fredspark, og rett ved siden av ser vi tusener av fargerike origami-traner som barn fra hele verden har brettet. På andre siden av elven som deler byen, ligger atombombekuppelen – den eneste bygningen som ikke ble jevnet med jorden den skjebnesvangre dagen for snart 72 år siden. 

På en brøkdel av et sekund var den japanske byen tilintetgjort sammen med nesten halvparten av dens innbyggere. Men den lille jenta overlevde. 

– Årene gikk, men en dag besvimte hun. Undersøkelser påviste leukemi som hun hadde fått etter den massive strålingen hun ble utsatt for, sier guiden mens vi vandrer mot Hiroshima Peace Memorial Museum. 

– En venn besøkte henne på sykehuset og fortalte om en legende som sier at hvis man bretter tusen origamitraner, vil man få et ønske oppfylt, forteller hun.  

Et besøk til Hiroshima er en sterk opplevelse. Foto: Mari Bareksten

Men Sadako rakk bare å brette 644 før hun døde 12 år gammel. Skolekameratene hennes brettet resten. Hennes siste ønske var ikke å bli frisk, men et ønske om fred. Den dag i dag fortsetter barn fra hele verden å brette traner, med samme ønske. Et rørende syn.

Nara og dens ville hjorter. Foto: Mari Bareksten

Fra Hiroshima er alternativene like mange som landets mange fasetter. Hva med å gå i samuraienes fotspor fra de gamle landsbyene Magome til Tsumago? Eller stå på ski i OL-byen Nagano? Besøke de ville hjortene utenfor Naras templer?

Eller ta flyet til Okinawa-øyene – også kalt Japans Hawaii? 

Det er jo ikke rart at landet fascinerer oss!

Okinawa er Japans svar på Hawaii. Her fra øya Ishigaki. Foto: Mari Bareksten
LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ VAGABOND REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN