Det er lite som er mer irriterende enn å bli avvist i døra. Det kan imidlertid bli realiteten dersom du skal på roadtrip i USA i sommer og plutselig bestemmer deg for å svinge innom en av USAs populære nasjonalparker – uten å ha bestilt inngangsbillett.

10 PÅ TOPP I CALIFORNIA: DETTE MÅ DU FÅ MED DEG!

I kjølvannet av reiserestriksjonene som ble innført under koronapandemien, ble kortreiste eventyr i amerikanske nasjonalparker så populære at flere av dem har blitt nødt til å innføre tak på antallet besøkende, melder nettstedet Afar.com. Dette er tiltak for å verne naturen og bekjempe utfordringer med «overturisme» skapt både lokale og internasjonale besøkende. Som turist bør du snarest sjekke om det er nødvendig med forhåndsbestilling til konkrete fotturer eller nasjonalparker generelt.

Arches National Park, Utah. Foto: istock


Krever planlegging


Mens populære nasjonalparker som Grand Canyon og Great Smokey Mountains ikke krever plassreservasjon, må alle som planlegger besøk til for eksempel Yosemite National Park i California i sommer sikre seg billett i god tid.

Åtte av USAs nasjonalparker har innført krav om forhåndsbestilling av inngangsbillett. Enkelte har begrenset antall adgangsbilletter i helger utenom høysesong og hver dag mellom juli og august (som i Yosemite og Rocky Mountains), mens andre parker har en løsning hvor konkrete veier og/eller områder krever forhåndsbestilling. Flere av nasjonalparkene har for ordens skyld hatt lignende løsninger i flere år.

Rocky Mountain National Park I Colorado er godt egnet for spreke turer til fots. Foto: istock.


Åtte med restriksjoner


Sjekk nettsiden recreation.gov samt nasjonalparkenes egne nettsider for mer info om de ulike reglene, og når de adgangsbillettene legges ut. Her er det første mann til mølla, så det gjelder å følge med. Dette er nasjonalparkene som har en eller annen form for restriksjoner på antall besøkende i sommer:

FINN DITT USA! LES MER HER.


– Arches National Park i Utah.
Arches er kjent for sine røde steinformasjoner og golde natur. Populært for fotturer og fotografering. Nødvendig med forhåndsbestilt billett fra april til oktober. Det legges også ut et begrenset antall billetter dagen før.
– Acadia National Park i Maine (kun for Cadillac Summit Road)
Nasjonalpark ved Atlanterhavskysten hvor fjellene stiger rett opp for havet. Restriksjonene gjelder for Cadillac Summit Road, en asfaltert bilvei opp til Cadillac Mountain (466 moh.)
– Haleakalā National Park i Hawaii 
Den høyeste toppen på øya Maui er Puʻu ʻUlaʻula (3055 moh.) og den sovende vulkanen er et populært sted for soloppgang. Forhåndsbestilling kreves for alle biler som skal inn i parken mellom 3 og 7 om morgenen.
– Glacier National Park i Montana (for de mest populære veiene)
Innsjøer med iskaldt brevann, over 1000 kilometer med merkede turstier og spektakulær villmark gjør dette til et majestetisk sted. Den som vil kjøre den ikoniske Going-to-the-Sun Road bør sørge for å ordne tillatelse i god tid, eller sikre  billettene som legges ut et par dager i forkant. Det er ikke nødvendig med reservasjon dersom du skal utforske parken til fots, eller har bestilt en aktivitet som guidet tur til fots, i båt, med buss eller på hesteryggen – eller har bekreftet overnatting i nasjonalparken.
– Rocky Mountains National Park i Colorado
Et skikkelig eldorado av utendørsopplevelser, hvor bilturen opp til Bear Lake er noe helt for seg selv. Krav om forhåndsbestilling fra slutten av mai til oktober. Billettene legges ut i starten av måneden før. Det er også et begrenset antall billetter som vil gjøres tilgjengelig dagen før gjennom hele sommeren.
– Shenandoah National Park i Virginia (for fotturer til Old Rag Mountain)
Dagstur fra Washington DC, hvor fotturen til Old Rag Mountain (1001 moh.) har restriksjoner på antall daglige besøkende mellom mars og november.
 – Yosemite National Park i California
Klipper, daler, innsjøer og fossefall gjør Yosemite til et allsidig sted – og et obligatorisk innslag på enhver roadtrip vest i USA. I juli og brorparten av august er det krav om å bestille inngang på forhånd, mens det samme gjelder helgene fra mars til oktober. Reservasjoner for hele året er lagt ut, mens flere billetter legges ut en uke før aktuell besøksdato. Om du er med på organisert tur, har bestilt overnatting/camping i parken eller er på gjennomreise med offentlig transport er det derimot ingen behov for billett.
– Zion National Park i Utah (for fotturer på Angels Landing Trail).
Stien opp til nasjonalparken ikoniske fjellformasjon Angels Landing (454 moh.) er underlagt restriksjoner. Billettene legges ut forløpende på recreation.gov, mens det også her vil være mulig å sikre billetter dagen før, siden en liten kvote settes av til «siste liten»-bestillinger.
Kilde: Afar.com

Nydelig natur i Yosemite National Park, California. Foto: istockFINN MER INSPIRASJON TIL ÅRETS DRØMMEREISER HER!