Selv om det er ­fristende å sette seg i solen ute på en av Madrids store plazaer og nyte både mat og drikke, så er det faktisk innendørs det skjer. Siden ­supermarkedene i større grad overtar som arena for hver­dagslige innkjøp, blir det stadig færre boder med fersk fisk og kjøtt. Mange av de tradisjonelle nabolags­markedene sliter, men nå har unge krefter funnet nye måter for å blåse liv i markedshallene. 

Holder koken

Jeg var i Madrid rett før pandemien, og tilbake nå nylig i anledning den årlige matkonfera­n­­sen Madrid Fusion. Det var gledelig å se at matmarkedene og deres serveringssteder fremdeles holder koken, og trenden hvor de blir sentrum for mat og drikke ser ut til å nå nye ­høyder. Vallehermoso ­Mercado er et av stedene der man aktivt har leid ut boder til serverings­steder og små nisje­butikker. Når plastduken blir lagt over fersk fisk og eieren går til lunsj, skrus musikken opp og stekeosen står i taket. Da settes bord ut mellom bodene og folk strømmer til. Det er for det meste lokale som kommer hit, men en og annen turist med stjerner i øynene finner også veien. 

SMAKEN AV MADRID. Det bugner av fristelser på Madrids matmarkeder. Foto: Helle Valebrokk

Selv om det er ­fristende å sette seg i solen ute på en av Madrids store plazaer og nyte både mat og drikke, så er det faktisk innendørs det skjer

Det er her du finner ­legendariske Kitchen 154. Deres superhotte koreanske pork ribs servert med kimchi er en av spesialitetene. Om det er fullt ved bardisken eller ved bordene, blir du henvist til naboen. Det er praktisk nok en ølbar, hvor du kan kjøpe drikke og spise ­«medbragt» fra Kitchen 154. 

LES OGSÅ: MARINERA – DEN MEST KJENTE TAPASEN I MURCIA

Smak av verden

Utvalget av spisesteder er stort i denne lille mathallen. Tripea har Bib Gourmand-utmerkelse fra Michelin, og på menyen står peruanske retter i verdensklasse signert Roberto Martínez Foronda. Kokken har tidligere jobbet på den kjente trestjernersrestauranten El Celler de Can Roca i Girona. Er du på jakt etter god kaffe kan jeg anbefale Randall Coffee Roasters. Tørst? Stikk innom La Virgen Cerveza Pura, som selger lokalt håndverksøl.

Det er for det meste lokale som kommer hit, men en og annen turist med stjerner i øynene finner også veien

FRISTELSER. Gå deg vill i de mange matmarkedene Madrid har å by på. Foto: Helle Valebrokk

Det skjer også mye spennende i hipsterbydelen Lavapiés. Nabolagsmarked San Fernando er kanskje det kuleste stedet du kan dra når matbodene pakker ned for dagen. Barene stenger dessverre klokka 23 i helgene (enda ­kortere åpningstid ellers i uka), så når du helst vil fortsette festen utover natta, må du videre. På markedet kan du klippe håret, få sydd klær, spise deg rundt hele verden og drikke vin. Du finner faktisk en av Madrids beste naturvinbarer her. Ivan, som har jobbet i Bendito i et år, forteller at markedet ville dødd hadde det ikke vært for de nye utestedene som har tatt over flere av de stengte bodene. Vinbaren fungerer også som vinbutikk, og de serverer i tillegg et kresent utvalg av ost, spekemat og vin på glass og flaske.

Trendy vin

Ikke langt unna ligger Anton Martin-markedet. Her er det også liv på dagtid mens de mange markedsbodene er i aktivitet. Det er kanskje det nabolagsmarkedet som har flest butikker av det gamle slaget. Av serverings­steder vil jeg nevne en av mine favoritter, kjent fra Barcelona. Garage Bar har åpnet en filial i Madrid, og selv om baren er mindre her så er utvalget ­fantastisk. Det samme er servicen. Naturvin er i vinden i Spania, og det var nok ikke tilfeldig at akkurat dette var et av de store temaene på Madrid Fusion. Den spanske hoved­staden har ikke vært den største på dette feltet, og Barcelona slår uansett de aller fleste rett ned i støvlene når det gjelder naturvin. Men interessen øker også i Madrid.

For en mer eksotisk opplevelse i den kulinariske løypa, anbefales en tur til Mercado de Maravillas i ­bydelen Tetuán. Dette er et av Madrids aller største ­matmarkeder. Et stort antall søramerikanske spisesteder, og det bugner av friske grønnsaker, kjøtt og fisk. 

MER SOM DETTE: VIN OG VELVÆRE PÅ RHINEN

Turistfavoritt

GOD STEMNING. Det er for det meste lokale som kommer hit. Foto: Helle Valebrokk

Et av de mer kjente og populære markedene er Mercado de San Miguel. Men ikke la deg skremme av turistene! Du finner mange fristende serveringssteder, med småretter som sprellfersk sjømat fra Galicia og pinchos (tapas på spyd), iskrem og kaker. Legg aperitivoen til La Hora del Vermut. De serverer et imponerende stort utvalg av sangria og vermut, samt «gildas» – spyd med syltede grønnsaker og gjerne sardiner – det perfekte tilbehøret til et glass. I samme slengen kan jeg anbefale å spise is hos Rocambolesc, isbutikken fra dessert-trollmannen Jordi Roca (El Celler de Can Roca). De har flere avdelinger i byen. Gå ikke glipp av den varme iskremsandwichen. Ja, du leste riktig: Varm sandwich med iskald kjerne. Kun en magiker kan få til det. 

LES OGSÅ: MIDT I MATFATET PÅ MAURITIUS

Omelett

Casa Dani inne i el ­Mercado de la Paz i det trendy handlestrøket i byen er en annen klassiker. Her serveres det som offisielt er kåret til Spanias aller beste tortilla. Det lages 500 av disse omelettene hver eneste dag, og det går med 4800 egg, 1000 kilo poteter og 200 kilo løk i produksjonen. Men det som gjør dette til Spanias beste tortilla er gode råvarer, tålmodighet og kjærlighet til det man gjør, røper Dani jr. bak disken. Konsistensen er nesten flytende i midten, men den holder akkurat formen. Hver bit er en nytelse. 

Er det et marked du trygt kan styre unna i Madrid, så er det Mercado Sant Antón i Chueca. Personlig synes jeg dette markedet var alt for polert og striglete og fullstendig uten sjarm. Men dette må du selv avgjøre.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN