Skal den være myk og glatt eller skal den ha synlige og lettkokte biter av grønnsaker for å skape en mer spennende tekstur? I dette tilfellet er det ingen tvil om at smaken er som baken. 

Foto: Helle Øder ValebrokK

Denne berømte tapasretten er så populær at det ­arrangeres egne mesterskap med kjente kokker for å konkurrere i hvem som lager den beste varianten. Og man skulle tro at det var lett å lage en standard for retten når man har en offisiell oppskrift, men sånn er det ikke. Det forteller litt om hvor ­personlig matlaging er i forhold til oppfattelse og preferanser når det kommer til konsistens og smak.

Retten vi snakker om er Marinera. Det betyr fisker. Og for å gjøre forvirringen total finnes det en variant som heter Marinero (fiskerkone) og sist, men ikke minst: Bicicleta, som betyr sykkel. Så hva har fisker, fiskerkone og sykkel til felles?

De er en og samme tapas, men med hver sin twist.

LES OGSÅ: PÅ KJØKKENET MED EN EKTE ITALIENSK NONNA

Brødpinne med salat

I hele Spania får du en majonesbasert salat som heter Ensaladilla Rusa. Den består av potet, tunfisk, erter, gulrot, egg og majones. Den serveres på fat med brødpinner stikkende ut av salaten. 

Dette er også basen for Murcias kjente tapasrett.

Foto: Helle Øder ValebrokK

På Plaza de Las Flores i ­Murcia ligger tapasbarene tett. Alle serverer sin versjon av Marinera og det er også det folk bestiller. På torget kan du se folk kose seg med tapasretter som man spiser med fingrene. 

Så hvordan servers ­Marinera?

Først av alt trenger du en brødpinne som heter ­Rosquilla. Den ser ut som et ovalt hjul med sprekk i midten. Salaten skal legges perfekt på toppen. Og der kommer ­konsistens inn i bildet. Salaten skal være såpass fast at den ikke renner ned i sprekken. Man skal rett og slett kunne spise denne tapasen med fingrene uten å søle. 

Foto: Helle Øder Valebrokk

På toppen av salaten ligger en spelet ansjos. Den er delt i tre-fire biter for lett å kunne spise den med fingrene. 

Dette er en Marinera. 

Fisker, fiskerkone eller sykkel

Byttes den spekete ansjosen ut med en boqueron (syltet ansjos) skifter tapasen navn til Marinero. Og dropper man helt ansjosen heter den Bicicleta. Så der får du hemmeligheten bak de tre navnene på tapasen.

Får du ikke tak i Rosquilla kan du trygt benytte en kjeks. Den gjør samme nytten. Det var faktisk flere steder som serverte tapasen slik for å skille seg ut. Finn en tynn kjeks som ikke har masse smak.

LES OGSÅ: PULSEN PÅ PARIS

Som du skjønner er det helt opp til deg hvor små biter du vil ha av grønnsakene og hvor mye du koker potetene. Jeg liker at poteten smelter inn i majonesen, så jeg velger melete poteter som jeg koker møre, men fremdeles med litt konsistens, ikke mos. 

Hvordan nyter man en Marinera?

Med en duggfrisk caña (liten øl) eller et glass lokal hvitvin fra Murcia, selvsagt.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN