Tid for te! Trenden er klar: Selv et av verdens mest kaffetørste folk har lyst på te! ­Spesielt­ når ritualet inkluderer flere spiselige godbiter spredt på et fat over tre etasjer. Ettermiddags­te som tradisjon hadde sin opp­rinnelse i England på 1840-tallet, med ­hertuginnen Anne av Bedford. Hun var nemlig lei av å føle seg slapp om ettermiddagen. Den gang var det vanlig bare å spise to måltider om dagen, frokost og middag. Løsningen for hertuginnen var å få servert te og et lett mellommåltid. Hun begynte deretter å invitere sine venninner til det som ble en tradisjon, og praksisen ble så populær at den raskt spredte seg rundt om i Storbritannia. Nesten 200 år senere har interessen for ettermiddags­te også tatt av her til lands, og stadig flere hoteller og restauranter inviterer på te­selskap. Vi viser vei til hvilke.

1.Britannia hotell, Trondheim
Tradisjonsrikt i Trondheim

Det var britiske lorder på laksefiske som først sjekket inn på Hotel Britannia for 150 år siden. 

Britannia har egen te fra Twinings. Foto: Will Lee-Wright

Det nyoppussede hotellet i hjertet av Trondheim har derfor en lang tradisjon med å by på «afternoon tea». Ettermiddagsteen serveres i Palmehaven og består av en særdeles smakfull meny med blant annet brioche med håndpillet krabbe fra Hitra, croissant med varmrøkt kveite og fingersandwich med skinke fra Røros. Britannia er også en av få som kan skryte av å ha egen signatur-te blendet av det Londonbaserte tehuset Twinings.

Mer info: Hver fredag, lørdag og søndag. Pris kr 525. Egen meny for barn. britannia.no 

Afternoon tea på Bristol er perfekt for å markere små og store hendelser i livet. Foto: Hotel Bristol

2. Hotel Bristol, Oslo
Luksus i hovedstaden

Saftige scones med britisk «clotted cream», smakfulle bakverk fra eget konditori, smørbrød med både røkelaks og mortadella og et utvalg av hotellets fineste te er hva som venter hvis du blir med på teselskap på Hotel Bristol i Oslo. I de vakre og historiske omgivelsene til Vinterhaven & Bibliotekbaren dekkes det opp til teselskap hver eneste dag, tonesatt av huspianisten Frank Sarközi. Vil man være ekstra staselig kan man også bestille Champagne til – da får man et glass «R de Ruinart Brut». På Hotel Bristol er det en fornemmelse av britisk luksus, midt i Norges hovedstad.

Mer info: Serveres hver dag. Kr 395 per pers. hotelbristol.no

En ettermiddag med venninnene er aldri feil. Foto: Café Rasmus

3. Café Rasmus, Kristiansand
Brunsj og te-cocktails

Lyst til å bli med på et annerledes teselskap? Da bør du dra til Café Rasmus i Kristiansand på en lørdag. Der blir teen byttet ut med «cocktail teas». Velg mellom spennende drinker som «Early Night», «Ginger Fresh» og «Minty Green». På menyen står sliders med kyllingconfit, landbrød med røkelaks og et spekefat med serranoskinke, trøffel­salami og sprøtt bakverk. Det er også mulig å få en mer klassisk variant av ettermiddags­te. Dette er også guidens rimeligste.

Mer info: Tipsy Tea koster kr 389, tradisjonell ettermiddagste kr 289.

LES OGSÅ: NORGES MEST SMAKFULLE OVERNATTINGER

Herskapelig «petit four» på landet. Foto: Losby Gods

4. Losby Gods, Finstadjordet utenfor Oslo
Landlig teselskap

Det herskapelige godset utenfor Oslo ble i 2019 kåret til Europas beste historiske hotell. Det danner fine rammer for ettermiddags­te. Hovedbygningen er 170 år gammel og dermed nesten like gammel som Afternoon Tea-tradisjonen selv. Lørdager dekkes det opp på tradisjonelt vis med hvite duker og staslig porselen. Menyen er også tradisjonell med fingersandwicher, «petit four», scones og småkaker bakt etter oppskrifter fra legendariske ­Gunvor Koldtad, kokka til det tidligere godseierparet.

Mer info: Mellom 14-16 hver lørdag fra 10.april. Må bookes fire dager i forveien. Kr 425. losbygods.no

Befinner du deg på Sørlandet, men lengter etter England er Boen Gård stedet for deg. Foto: Thomas Heimdal

5. Boen Gård, Tveit
Bærekraftig ettermiddagste

Boen gård ligger en halvtime utenfor Kristiansand, i landlige og herskapelige omgivelser med historie tilbake til 1500-tallet. I helgene blir finstua på gården dekket opp til ettermiddagste og på fatet bugner det av lekre, hjemmelagde godbiter som croissanter, lefser, kaker og gårdens eget syltetøy og honning. Alle råvarene som benyttes er produsert i en omkrets på under 90 minutters kjøring fra det historiske gårdshotellet. Teen som serveres er fra merket Perchs, ellers er det flere typer champagne på menyen.

Mer info: Ettermiddagsteen er hver lørdag frem til sommeren. Søndager i sommerferien. Kr 395. boengaard.no

Erkebritiske fingersandwicher servert i Drammen. Foto: Café Picasso

6. Café Picasso, Drammen
Britisk Kafé

Med den britiske kjøkkensjefen Kay Lever på kjøkkenet kan man forvente en erkebritisk ettermiddagste på Café Picasso i Drammen. Her er alt hjemmelaget; både fingersandwichene med pålegg som agurk og kremost, eggesalat og karse og røkelaks med pepperrotkrem. Og fruktscones med «clotted cream» og hjemmelagd syltetøy. Drikkemenyen består av et bredt utvalg av sprudlevann, inkludert bobler fra britiske Winston. Café Picasso er førøvrig også et utmerket sted for andre britiske spesialiteter som Fish & Chips og Sunday Roast.

Mer info: Kr 325, uten alkohol. cafepicasso.no

LES OGSÅ: MIDT-NORGES MATMEKKA

Annenhver lørdag kan du skeie ut i vakre omgivelser i Stavanger. Foto: Hotel Victoria

7. Hotel Victoria
Stilig i Stavanger

Etter en storstilt oppussing som varte i åtte måneder, åpnet det ærverdige hotellet midt i Stavanger sentrum sine dører i høst. Interiøret er inspirert av år 1900, da hotellet åpnet for første gang. Annenhver lørdag i måneden arrangeres Afternoon Tea, som inkluderer et tre etasjers kakefat med smørbrød, scones, pasjonsfruktkrem, et utvalg av lokale oster og hjemmelagde desserter. I koppen får man te, i glasset serveres Champagne.

Mer info: kr 325 uten alkohol, eller 425 med et glass Champagne. hotel-victoria.no

På søndager får du live jazz til ettermiddagsteen i Bergen. Foto: Opux XVI

8. Opux XVI, Bergen
Griegs fotspor

Også i hjertet av Bergen kan man nyte sin ettermiddagste. ­Hotellet Opus XVI drives av slektningene til Edvard Grieg, og har et klassisk design. I helgene dekkes det opp til Afternoon Tea, og på søndager får du til og med live jazz på kjøpet. Opus XVI er en av få som byr på både vegetariansk og vegansk ettermiddagste. Det finnes også barnemeny. For at opplevelsen skal være så ­autentisk som mulig, har hotellets ansatte vært i London og hentet­ treetasjes kakefat. Servise har de kjøpt på gjenbruksbutikker.

Mer info: Fra kr 545 uten alkohol, kr 645 med Champagne. opusxvi.no

På Myrkdalen kan du oppleve afternoon after ski. Foto: Sverre Hjørnevik

9. Myrkdalen, Vossestrand
Annerledes afterski

Vil du dra på en mer sofistikert afterski, er Myrkdalen stedet. Rett ved Vestlandets største skianlegg på Myrkdalen Hotel, arrangeres det Afternoon Tea hver lørdag frem til skisesongen slutter 24. april. Kokkene disker opp med hjemmelagde scones og tradisjonelle sandwicher med blant annet røkelaks fra hotellets eget røkeri. På fatet er det også masse søtsaker, som sitronterte med marengs og mørke sjokoladepraliner med salt karamell. Champagnen står også på kjøl, og skiklær er selvsagt godkjent bekledning.

Mer info: Kr 350 per pers. myrkdalen.no

På Grand Hotel serverer de tipsy tea i legendariske Palmen. Foto: Grand Hotel

10. Grand Hotel, Oslo
Livlig ettermiddagste på Grand

På ærverdige Grand Hotel i Oslo sentrum kan man bli med på to typer ettermiddagste. Den tradisjonelle versjonen med sandwicher, scones og te supplert av tehuset Palais des Thés, og den mer festlige kalt «Tipsy Tea» med teapot drinks, champagnecocktails, salte småretter og live musikk. Begge versjoner serveres i legendariske Palmen Restaurant, tidligere en møteplass for både Kristianiabohemen og Henrik Ibsen.

Mer info: Tradisjonell ettermiddagste serveres lørdager og søndager, kr 365. Kr 525 med Champagne. «Tipsy Tea» arrangeres på utvalgte datoer. grand.no

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN