Lavt skydekke og tykke snøfnugg gir en monokrom stemning. Det er helt hvitt og grått, og foruten lyden av kram snø under­ skoene våre er det fullstendig stille. Så nærmer de seg. En etter en, snart flere dusin sammen. Nysgjerrige, vennlige, ikoniske. Reinflokken til Johan Isak Turi Oskal vet hva som er i emninga. 

Et drønn fra motoren på en snøscooter gjør at enda flere kommer strømmende til. 

– Sett deg baklengs, så skal du se at du får noen tøffe bilder når reinen kommer løpende etter, hoier 37-åringen gjennom larmen fra snøscooteren.

MER VINTERINSPIRASJON? SJEKK UT DENNE NYE BOKA!

Et autentisk møte med reindrift og ekte samekultur hos Tromsø Arctic Reindeer er en spennende utflukt fra Tromsø. Foto: Runar Larsen 

En dag på jobben

Så fyker vi over et snødekt jorde, helt ned mot fjorden, hvor Johan Isak fyller opp en matstasjon med pellets. Snart kommer flokken stormende etter. Drektige simler, kalver og bukker kommer ilende mot matfatet. Ville av natur, vennlige av gemytt. Det er ikke et bugnende bord med suvenirer som lokker turister til gammen ved fjorden. Johan Isak er svært tydelig på hva han tilbyr, og hvorfor han ønsker besøkende velkommen til stedet hvor reinflokken er på vinterbeite. 

LES OGSÅ : AKTISK SEILAS

Ekte vare

– Det har hendt at turopera­tører spør om vi kan holde rein her om sommeren. Men det er ikke rett. Reinen skal være ute på vidda da, det er naturen som bestemmer når jeg kan åpne, forklarer han.

MER VINTERINSPIRASJON? SJEKK UT DENNE NYE BOKA!

Når kalenderen viser midten av november er det vanligvis tid for å ta flokken ned fra fjellet. Da holder reinsamen flere hundre dyr i et stort område ved fjorden, hvor han altså har laget et besøkssenter for turister med flere gammer, matservering og muligheten for sledeturer etter rein i firsprang.

Foto: runar Larsen

– Dermed kan vi kombinere reindrift og turisme. Den som kommer på besøk, er med på foringa. Vi tar alltid med gjestene ut til reinen først, så får de et inntrykk av hva det handler om – før vi snakker om kultur og historie, forklarer han.

LES OGSÅ: NATURBANT I NORD

Kulturformidling

Vi går inn i gammen. Johan Isak koker kaffe på ildstedet, stirrer rolig inn i glørne og forteller om gleden med kulturformidling til skuelystne fra hele verden, et tema som også inkluderer alt fra rovdyrpolitikkens utfordringer til kulina­riske høydepunkt. Spennet er vidt, dette er ekte vare. Sånt fungerer. Av og til blir det en øyeåpner som endrer holdninger på tvers av landegrenser. 

– Mange er kanskje selv minoriteter i eget land, eller har minoritetsgrupper rundt seg. Så begynner tankene å svirre, sier Johan Isak. 

Med andre ord: Det er ikke et spesial­konstruert show for turister. Dette er et ­autentisk innblikk i en kultur som lever i beste velgående.  

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN