Som et lite hobbithull ligger den der i hagen, en gammel vintønne med buet dør, hjerter i smijern og et vinkelformet tretak. Døra er liten, og det er akkurat plass til et par sko på gulvet foran en overraskende romslig dobbeltseng med gode madrasser og tykke dyner.

Koselig lite krypinn. Foto: Ronny Frimann

Naturlig aircondition

– Gjestene pleier å si at det er litt som å sove ute, men under tak. For det er jo litt friskt, sier innehaver Lill Gjestad Wollberg da hun lukker opp døra til vårt lille krypinn.

Utluftingen er i hvert fall ikke noe problem. For selv om tønna inntil 2014 lagret norsk rødvin for Vinmonopolet på Økern i Oslo, har treet tørket og skapt små sprekker mellom bordene.

Det dufter fortsatt svakt av gjær og druer.

Over taket bretter et blomstrende epletre sine beskyttende vinger over tønna, og fra senga kan vi skue utover hele den nydelige vingården. Gvarv er kjent som fruktbygda, og her dyrkes det store mengder solbær, rips, bringebær, epler, kirsebær – og nå også vindruer.

I vinland

– Vi har 27 forskjellige druesorter, forteller Lill og mannen Odd Eugene Wollberg mens de tar oss en tur gjennom gården.

Lill og Odd driver verdens nordligste vinhotell. Foto: Torild Moland

De lager både rødvin, rosevin og hvitvin. Druene tåler klimaet her i nord godt, og har eksotiske navn som Hasansky Sladki, Rondo Kuzminski og Gobolka. Noen har russisk eller georgisk opprinnelse. Men den som klarer seg aller best, er den tyske hvitvinsdruen Solaris.

Jobben som vinbonde ble en overraskende bonus. De tidligere eierne har gjort en stor jobb, og vunnet flere priser for vinene. Rosévinen vant førstepremie i norsk vinskue i 2018. Mormors hage og bringebær- og eplevinen Gulleple ble kåret til to av Norges beste fruktviner samme år.

Det var ingen selvfølge at Lill og Odd skulle bli vinbønder. Lill hadde alltid drømt om et småbruk, men da de fant vingården til salgs i 2018 falt de, som gjestene, for stemningen og freden.

Lerkekåsa vingård ligger midt i den frodige fruktbygda Gvarv. Foto: Ronny Frimann

Vinsmaking

Inne på låven får vi prøvesmake de edle dråpene, med romantiske navn som Aroma, Skumring og Sommereple.

– Plomme er min favoritt – den er perfekt til oster. Blåskimmelost, sterke oster, brie – alle oster smaker godt med denne plommevinen, mener Lill.

Det er ikke ofte man kan skåle med god, norsk vin. Foto: Torild Moland

I kjelleren ligger Odds «vinkjeller». Det er et trangt rom med fem-seks vinballonger i flettet kurv, et halvt dusin små ståltanker og et par tusen tomme glassflasker stablet opp langs veggen. Her nede produserer de 1000 flasker vin i året.

Det er ikke storindustri de driver med på Lerkekåsa. Men det er veldig koselig. Og kort vei til overnattingen.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN