Det er en kort spasertur for et menneske, men symbolet på en lang reise for gjengen bak Aurora Destilleri.

Foto: Runar Larsen

– Tanken er at gjestene kan hygge seg med et glass mens de nyter utsikten, også når det er rufsete vær, forklarer Tor Petter Christensen – gründer og direktør for det ferske destilleriet i nord – som nå også er
blitt overnattingssted.

69 grader nord

Sammen med en smak av Lyngen i glasset, gir utsikten mot regionens dramatiske natur gjennom de svære panoramavinduene en følelse av å være i ett med fjord og fjell.

Foto: Runar Larsen

Whiskyeventyret i Lyngen begynte med en reise til Skottland. 

– En kompis hadde vært på ferie i Skottland og besøkt flere whiskydestilleri. Vel tilbake i Troms nevnte han at vi burde etablere noe sånt her. Jeg syntes det hørtes helt tullete ut, minnes Tor Petter Christensen.

Tiden gikk. Da Christensen et par år senere sto ved et veiskille i yrkeslivet, begynte plutselig tanken som var lansert av kameraten Hans Olav Eriksen om destilleri på 69 grader nord å virke forlokkende. 

– Reiselivet var på full fart opp, det samme var det utenlandske whiskymarkedet. Men det var ingen produsenter av lokale, sterke drikkevarer her oppe. Vi er ikke idealister; alkohol ble rett og slett en pragmatisk vei videre, forklarer han.

LES OGSÅ: NORGES MEST SMAKFULLE OVERNATTINGER

Arctic whisky village

Etter en lang kamp for å sikre kapital og nødvendige godkjenninger, ble destilleriet bygget opp tidlig i 2016. Høsten samme år var første «batch» med Bivrost whisky på fat, lagret i bomberommet i det som tidligere var et forsvarsanlegg. Siden det tar minst tre år før de edle dråpene er klare, produserer gjengen bak Aurora Destillery også både vodka, gin og akevitt. Lokale urter skaper karakteristisk aroma. 

Foto: Runar Larsen

Spennende smaker i storslåtte omgivelser et stykke utenfor allfarvei vekket begeistring. Et mer helhetlig reiselivstilbud inkludert overnattingsmuligheter var derfor en helt naturlig vei videre.

– Hele området skal ha et norrønt whisky­tema, etter hvert som «Arctic Whisky Village», sier Christensen.

Skål for Lyngen

Enn så lenge serveres det kun lokale smaker i flytende form, men siden hyttene har egen kjøkkenkrok er det en fin base for et smakfullt opphold i Lyngen. Her er sjøen rett utenfor stuevinduet og fjellene en kort spasertur bak. Med boblebad, badstue og verdens nordligste whiskydestilleri på dørstokken, er det på sin plass å skåle for Lyngens nye whiskyland.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN