Egentlig er hele Vesterålen er ett eneste perfekt turområde, med variert og vakker arktisk natur som spenner fra lyngkledde åser til spisse fjelltopper og dramatiske fjorder. På yttersiden av øyriket slår Norskehavets voldsomme kraft inn mot gylne strender og turkise bukter, de hamrer løs på dramatiske klipper og forræderske undervannsskjær. 

Naturen står aldri stille her oppe – den blåser, puster og lever, i alle kriker og kroker, topper og daler.

Turen opp til Skårvågsfjellet er godt merket, og har noen fine avstikkere. Foto: Torild Moland

ANDRE LESER OGSÅ: GÅ NORGE PÅ LANGS

Fotturparadiset

Totalt er det langt over 200 kilometer med merka turløyper i Vesterålen, alle med fantastisk utsikt over fjord og fjell og dramatisk nordnorsk natur. 

Godt selskap er viktig på turen, enten man er Lars Monsen eller en sliten journalist. utsikt mot storhavet på vei opp til Skårvågsfjellet. Foto: Torild Moland

Likevel er det kommunen Bø i sydvest som er blitt kjent som selve fotturparadiset. Ikke minst takket være sakte-tv og en vandreglad Lars Monsen. Fem dager brukte hardhausen på først å gå Dronningruta i Øksnes, og deretter Breitinden ved Gulvåg og Lynghaugtinden i Bø. Underveis ble han møtt av lokale entusiaster, noen slo følge, andre sang en trall. Alt vist direkte på NRK minutt for minutt sommeren 2018.  

De seks steinreglene. Foto: Torild Moland

LES OGSÅ: STJERNETOPPEN

Gresskledde åser

Jeg mangler skjegg. Og lusekofte. Og en bråte med følgere. Men det er like greit – ingen av delene er nødvendig for å nyte livet dit vi skal i dag. For jeg har med bikkja. Sola skinner. Og foran oss går det en sti opp mot en gresskledd topp, en vei som skal ta oss til et av de beste utkikkspunktene i hele Bø. 

Turen opp mot Skårvågsfjellet er verken lang, bratt eller vanskelig. Men belønningen er like fullt fantastisk. Den første timen tripper vi lett som Elisa i Sound of Music opp de gresskledde engene. Etter hvert blir gresset borte og bare gråstein ligger igjen. Og så, før den andre timen er omme, flater landskapet ut og stopper brått i en loddrett klippe som stuper ned i et frådende Norskehav. Og langt der nede – en solgyllen strand med turkist badevann. Fin utsikt, kaldt vann. Klassisk Vesterålen.

Mer info: Totalt er turen under 10 ­kilometer og tar tre timer t/r. ­Toppen ligger på 408 moh. 

Rett før toppen ta en liten avstikker til Dørhollet – et hull i fjellet under en kampestein. Opp og ned samme vei. 

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN