Men det er noe med Måtinden, toppen som klamrer seg til klippene på utsiden av Andøya, 408 meter over havet der nede. Den dramatiske ­utsikten. Turen opp dit. Tilgjengeligheten. Stjernestatusen. 

Så da ender vi som de fleste andre, med å parkere bilen ved parkerings­plassen på Bauktuva i Melladalen på innsiden av toppen, hvorfra det skal være en enkel tur på halvannen time å traske opp og ut til Vesterålens store stjerne. 

Den hvite slangen

Den første biten er den bratteste, der det går rett oppover i åssiden fra parkerings­plassen. Etter et kvarter har vi allerede en fantastisk utsikt over Melladalen og fjellene bakover. Vel opp på platået flater det ut, og stien går nesten flat ut mot havet. 

Turen opp til magiske Måtind er mye lettere enn man skulle tro, og godt merket. Regn med tre timer tur-retur. Foto: Torild Moland og Ronny Frimann

Etter en drøy kilometer åpner utsikten seg mot nord, der Bleikstranda kveiler seg som en slange oppover kysten og ender i et hode av bråbratte klipper ved Kleivodden. I sørenden av stranda kan vi skimte trehusbebyggelsen i Bleik, som har pub og landhandel og Vesterålens mest berømte ­campingplass. 

En liten kneik til, og så er vi omtrent på høyeste punkt og et kryss der stien deler seg som et trehodet troll; en rute nordover mot Bleik, en sørover til Stave og en rett vest – 1 km til Måtind. 

Mer fra Vesterålen?
Trend og tradisjon i Nyksund
Den nye storstua Ringstad Resort
Sortland- den blå byen
Revestreker

Populær tur

Koronasommeren 2020 var det ny rekord med 20.000 besøkende på toppen. 

Det plasserer Måtind langt bak de mest populære toppene i Norge – til sammenligning er det over 300.000 besøkende på Preikestolen hvert år – men det er mye i nordnorsk sammenheng. 

Fra toppen ­ramler fjellet nesten loddrett ned i vannet

Men det skal sies – til å være ­Vesterålens desidert mest kjente topptur, er det lenger mellom andre folk enn vi hadde trodd. Totalt kan vi knapt se mer enn 20-30 mennesker på hele turen. 

Og så er vi der, plutselig. Måtind. 406 meter over havet. Fra toppen ramler fjellet nesten loddrett ned i vannet, som fråder og dunker mot sylskarpe klippekanter. Mot syd er det utsikt over vakre Høyvika, også kjent som «Apple Beach» fordi Stian Klos bilde av Høyvika ble brukt da Apple lanserte to av sine nye produkter i ­september 2015.

Klassikeren. Dramatiske klipper som ramler ned i en gyllen sandstrand og turkist storhav – mer enn noe annet sted er utsikten fra Måtind blitt selve symbolet på Vesterålens ville og vakre natur. Foto: Torild Moland

Skjellsettende natur

Men det er mot vest den mest dramatiske utsikten venter – der det velkjente bildet av et nes med bratte klipper kryper ut i havet, mot fuglereservatet Bleiksøya, kjent for store bestander med lundefugl, lomvi, skarv, fiskemåke, svartbak og havørn. Bølgene slår mot den halvmåneformede stranden i Rekvika på sydsiden av klippene, og vinden rusker i kropp og sjel. 

Her kan du bli litt, og kjenne på hvor bitte liten du egentlig er.

Mer info: Det er flere stier til Måtind – du kan starte enten i Bleik i nord, Stave i sør eller ved parkeringsplassen i Melladalen. Derfra er det bare 3,8 kilometer til toppen. Regn med 3 timer t/r. Og husk at været kan endre seg fort her i nord, ta alltid med litt ekstra tøy, allværsjakke, mat og drikke. Husk å signere turboka før du tar fatt på returen. 

Mer fra Vesterålen?
Trend og tradisjon i Nyksund
Den nye storstua Ringstad Resort
Sortland- den blå byen
Revestreker

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN