I en krok av byen
lever stillheten
for å få tak i stillheten
må du finne kroken

Lars Saabye Christensens stillferdige ord er malt med sort skrift på en lyseblå vegg, midt i Sortland sentrum. Rundt omkring i byen er det mange lignende små og store sitater, alle på hus i forskjellige blåfarger. 

Både fargen og ordene var en del av kunstverket Blåbyen, som ble ­startet av den lokale kunstneren Bjørn Elvenes i 1999 i forbindelse med år­tusenskiftet. 

Blått er kult. Mange av Sortlands bygninger er malt i forskjellige blåtoner, i et elsket og hatet prosjekt som ble startet rundt millenniumskiftet. Nå ønsker sortland å blåse liv i prosjektet på nytt. Foto: Torild Moland

Nytt blåbyprosjekt

Byen ­sponset maling, og befolkningen bidro. På sørsida av kommunehuset i sentrum henger fargepaletten til kunstneren som et gigantisk smykke på veggen. Så det går en rød, eller rettere sagt blå, tråd gjennom hele prosjektet. 

Til å begynne med var det stor ­entusiasme. Siden dabbet interessen av, og det oppsto uenighet om den kunstneriske retningen og hvem som skulle eie prosjektet. Så stilnet det helt.  

Foto: Torild Moland

– Selv om prosjektet har vært stille nå i 10 år, opplever vi at det fortsatt er en stor del av Sortlands identitet, sier Tone Toften, direktør ved Kulturfabrikken Sortland.

Hun har tatt over stafettpinnen nå, og vurderer å blåse liv i det gamle blåbyprosjektet.  

– Det arbeidet Lars gjorde da han bodde her, det var fantastisk. Nå jobber vi for å få en ny versjon av det opp igjen. Det er jo vanskelig å toppe Lars sine tekster, så vi har tenkt kanskje noe med tekst av ungdommer, forteller hun. 

Sortlands storstue

Vi har satt oss dypt ned i sofabenkene i kafeen på Kulturfabrikken, som er blitt Sortlands nye storstue. Kulturfabrikken er også et «dugnadsprosjekt» – her har lokale kunnet kjøpe seg en stol til 15.000 kroner for å reise kapital, og både bedrifter og private har bidratt. Derfor føler folk at det er «deres» hus. 

Mer fra Vesterålen?
Stjernetoppen Måtind
Trend og tradisjon i Nyksund
Den nye storstua Ringstad Resort
Revestreker

Bygget sto ferdig i 2014 og har samlet alt av kultur i Sortland – her er blant annet museum, ungdomshus, lydstudio, bibliotek, kulturskole, administrasjon, voksenopplæring og kafe. 

Kulturhuset og -prosjektene er en del av arbeidet med å stoppe fra­flyttinga. 

– Vi har jo hatt utfordring med folketallet, så vi jobber for at folk skal få røtter og ville komme tilbake. Og da er kulturprosjekter en viktig del av dette. Kultur er ikke en utgift, men en investering i fremtiden, mener direktøren. 

Museumsboom

I et samarbeid med Museum Nord er det også utstillinger i kulturhuset. 

Sortland Museum viser egenprodusert materiale, av imponerende kvalitet med tanke på hvor lite museet er. Her er en digital utstilling om arbeidsfolk i Vesterålen med navnet Min Kamp, bygget opp som et dataspill. 

I naborommet er det utstilling med fokus på havet og livet under vann, inkludert seks korte filmer, bilder, teks­tiler og tangkunst av lokale kunstnere. Utstillingen handler om det fantastiske havet, men også utfordringene. Som all plasten. 

Foto: Torild Moland

– Når vi kommer over i denne delen, som viser hva plasten gjør, så begynner barna å gråte, forteller museums­direktør Ane Høyem.

I taket henger gamle plastbiter og flasker, på veggene er det plaketter som viser hva som skjer når havet fylles av plast. 

Sortland Museum er bare ett av hele sju museum i Vesterålen, alle under paraplyen Museum Nord. Og snart ­åpner både det nye opplevelses­senteret Gaia og det helt spektakulære museet The Whale, som skal ligge ytterst på Andøya. 

Byen puster

Vel ute på gaten igjen venter en reise i sjel og sinn for den som tar seg tid til å lete etter bortgjemte skatter og vakre sitater. Sparebank-bygget har fått en ansiktsløftning med fargerik gatekunst av Tina Salora og Linda Zina Aslaksen (Zina Illuzina), på sideveggen til butikken Blue Bag svømmer en gigantisk manet laget av samme kunstner. 

På et hjørne skuer en Sinnatagg i sort-hvit Banksy-stil. 

Under et delvis knust sprosse­vindu med gamle gardiner og avskallet ­maling står det

merker du at huset puster?

Det gjør byen også.

Mer info: Kulturfabrikken ligger sent­ralt i Sortland sentrum og er åpen for alle. Her er kino, museum, aktiviteter og kafe. kulturfabrikkensortland.no

Mer fra Vesterålen?
Stjernetoppen Måtind
Trend og tradisjon i Nyksund
Den nye storstua Ringstad Resort
Revestreker

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN