Dette er den beste restauranten vi har i hele Vesterålen, skryter Beate og Erling Endresen som sitter i sola på bryggekanten foran Ekspedisjonen og nyter en sjelden varm sommerdag. 

Foto: Torild Moland

I Nord-Norge er sommeren bare en flyktig elskerinne som kommer på besøk og stryker deg over kinnet før hun haster videre. Men hun er her i dag, elskerinnen. Og kjærtegner de gamle trehusene, måkene som kakler, blomstene som klamrer seg fast til værharde knauser og taggete, frodige fjellknauser som vokter over roen. Og uteserveringen til restaurant Ekspedisjonen, det bankende hjertet i dette lille ny-samfunnet. 

Spøkelsesbyen

Tidlig på 1900-tallet var Nyksund et av de største fiskeværene i Vesterålen, med hundrevis av tilreisende under skreifisket på vinteren. Men etter hvert som størrelsen på fiskebåtene vokste, ble havna for liten og fiskeværet fraflytta. 

Foto: Torild Moland

– Nyksund er en del av Nord-Norges kriserammede historie. I 1970 fikk Ap gjennom Nord-Norge planen, som nedførte nedleggelse av en god del fiskevær. Folk skulle flyttes til Harstad, Svolvær og Henningsvær. Og for å få fraflyttingsbidrag hadde de verken lov til å bo i eller vedlikeholde de gamle husene. Så i 25 år sto store deler av Nord-Norge og forfalt, forteller Carl Bjarne Christiansen ved Galleri Nyksund. 

Han vokse opp som femte generasjon i Nyksund. I 2004 kjøpte han tilbake sitt barndomshjem, og begynte å pusse opp. Det ble Nyksunds første galleri. 

Kunst og ­kultur var det mest ­effektive for å gjøre Nyksund populær

Foto: Torild Moland

Kunst og kultur

Nyksund har tiltrukket seg frie sjeler og kunstnere, som har satt sitt preg på miljøet. Billedkunstner Gunn Vollestad har bygd hus bak Galleri Art. Den internasjonalt anerkjente kunstneren Sigrid Szetu er opprinnelig fra Nyksund og hennes blå, moderne hus er både hjem og besøksatelier.

– Jeg fant ut at kunst og kultur var det mest effektive for å gjøre Nyksund populær, så vi kjørte en rekke konserter og temakvelder. Det har lagt grunnen for det som er i dag. Og så Ekspedisjonen! Det har vært et tungt lokomotiv for å bygge opp Nyksund, mener Carl.

Mer fra Vesterålen?
Stjernetoppen Måtind
Den nye storstua Ringstad Resort
Sortland- den blå byen
Revestreker 

Nyksunds vei tilbake fra forfallet startet egentlig allerede i 1985, da en gjeng tyske arkitektstudenter og ­-ledere kom med et prosjekt for å ­fikse på det forfalte fiskeværet. De ryddet og pusset opp, men etter et par år tok pengestrømmen slutt. Ssemjon Gerlitz startet Holmvik brygger. Men det var ikke før paret Monja Fischer og Ringo Haupt åpnet Ekspedisjonen i juni 2003 at det virkelig skjøt fart. 

En smak av sjø

Foto: Torild Moland

– Nyksund hadde et kjempedårlig rykte på seg på den tida. Ingen ville dra hit, det var «skummelt» her, sier Monja.

– Jeg vet ikke helt hva vi ­tenkte. Men nå elsker vi stedet og trives utrolig godt her, rekker det tyske paret å bekrefte mellom hektisk aktivitet i restauranten. 

Ryktet om Ringos kokkekunster og Monjas service når langt utenfor kommunegrensene, og det kommer folk hit både fra Harstad og Narvik kun for å få nyte deres kortreiste varer med smak av sjø. Gå ikke glipp av smaksmenyen med 12 forskjellige retter fra havet, dandert med spiselige blomster og urter fra egen hage.

Og snart skal nok en ide settes ut i livet: Det gamle fryseriet vis a vis Ekspedisjonen skal bli luksushotell. Huset er ødelagt og må rives, og opp kommer et Snøhetta-designet verk med jacuzzi og badstu på taket. 

Historien om Nyksund har bare så vidt begynt.

Mer info: Mye i Nyksund er kun åpent i sommerhalvåret, men Ekspedi­sjonen har både overnatting og ­servering stort sett året rundt. nyksund.no

Mer fra Vesterålen?
Stjernetoppen Måtind
Den nye storstua Ringstad Resort
Sortland- den blå byen
Revestreker

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!

TILBAKE TIL HOVEDSIDEN