Foto: Kakslauttanen Arctic Resort

1. Sov i en stjernekikkert

På Kakslauttanen Arctic Resort kan du titte på stjerner og nordlys fra dobbeltsengen. 

Midt i den lapplandske villmarken ligger flotte glassigloer på rekke og rad, der du kan hoppe under en varm dyne og titte opp på en glitrende stjernehimmel. Sannsynligheten er også stor for at du får se nordlyset danse over himmelen. Sammen med julenissen, nordlys og reinsdyropplevelser har igloovernatting økt turismen til Lappland betraktelig de siste årene, og tilsammen finnes det rundt 25 forskjellige overnattingssteder med ulike typer igloer her. Men Kakslauttanen Arctic Resort er fortsatt den mest kjente, og kanskje fineste. Resorten byr også på flere restauranter, saunaer og julehus, og ellers finnes aktiviteter som hundekjøring, snøscootertur, isfiske, tur med reinsdyrslede og besøk til den offisielle julenissebyen Rovaniemi i nærheten.

Mer info: En natt på iglohotellet Kakslauttanen Arctic Resort (kakslauttanen.fi) koster fra kr 4600 for liten iglo (2 pers) inkl. frokost og middag. Nærmeste flyplass er Ivalo eller Rovaniemi. 

LES OGSÅ: EN DESIGNELSKERS GUIDE TIL HIPPE HELSINKI

Foto: Istock

2. Arktisk eventyr

Svooooosj! Det er lite som slår det å farte bortover vidda med en gjeng glade hunder i tet. 

Fjellheimen er pakket inn i et mykt og hvitt lag, og foran deg står en gjeng utålmodige huskyer og tripper etter å sette avgårde. Plutselig rykker det i sleden og eventyret er i gang! På hundesledetur kommer du tett på både dyr og natur, og det er en morsom opplevelse for både store og små. Hetta Huskies i Lappland er Finlands ledende hundekjøringsfirma, og tilbyr alt fra korte turer til flere dagers safari. De er også kjent for å være ledende innen ansvarlig turisme og hundevelferd, noe som er viktig å tenke på når man skal delta på aktiviteter med dyr. Da gjenstår det bare å sele opp – og henge på!

Mer info: Hetta Huskies (hettahuskies.com) ligger i Enontekiö, nord-vest i Finland. Det går fly fra Helsinki, ellers tar det ca. 1 time å kjøre fra Kautokeino, 4 t fra Tromsø. De har flere ulike turer, bl.a. 1,5 timers tur kr 730 (kr 530 for barn), tur inkl. nordlyssafari kr 990/790 og 3-dagers tur kr 9995. 

LES OGSÅ: EKSOTISK VINTEREVENTYR

Foto: Santa Park Arctic World

3. Besøk julenissen

Det er delte meninger om hvor julenissen bor, men en ting er helt sikkert; Santa Park Arctic World byr garantert på julestemning. 

Dypt under bakken i Lappland, under polarsirkelen, ligger julenissens hemmelige huler hvor det er jul året rundt! I vinter tar han også imot besøk, i sin innendørs juletemapark under bakken, der man kan hoppe på det magiske toget og reise inn i en fortryllende verden. Bli elev ved Alveskolen, besøk Isprinsessen i hennes kalde rike, se magiske juleshow, send julehilsen fra postkontoret, lag pepperkaker med Fru Pepperkake og røp dine julegaveønsker til selveste nissefar selv! Parken er en del av Santa Park Arctic World, som bl.a. også byr på hotellet Arctic TreeHouse, Rakas Restaurant & bar, skogssauna og Julenissens hemmelige skog. Garantert julestemning for både store og små!

Mer info: Santa Park Arctic World (santaparkarcticworld.com) ligger 2 km fra flyplassen i Rovaniemi. Det går også egen Santa’s Express Bus fra sentrum. Vintersesongen i SantaPark varer fra 9. november til 11. januar, pris fra kr 340 for voksne og 280 kr for barn (3-12 år). 

Foto: Experience 365

4. Isbryter-cruice

Gå om bord i isbryterskipet Sampo og brøyt vei gjennom artiske farvann.

Et isbryterskip er bygget spesielt for å kunne seile i farvann som er dekket av is, og det er nettopp det du får oppleve om du stiger om bord skipet Sampo. Det ble bygd i 1960, og ble brukt av den finske stat frem til 1987, men seiler i dag gjennom is med eventyrlystne turister. Skipet har plass til 180 personer, og har egen restaurant, bar og suvenirbutikk. Underveis får man også mulighet til å isbade – eller flyte – med full gummidrakt som holder deg trygt oppe. Kult! Man kan velge mellom å bli med på tre eller fire-timers cruise, der sistnevnte inkluderer guidet tur på skipet og lunsjbuffet. Er man ekstra eventyrlysten kan man kombinere cruiset med en snøscootertur på isen.

Mer info: 3-timers cruise med Sampo (experience365.fi) koster fra kr 2400,
4-timers fra kr 3300 og cruise inkl. snøscootertur fra kr 4000. Cruiset går fra
desember til april. 

LES OGSÅ: ARKTISK SEILAS

Foto: Emilia Hiosko Photography/ Visit Finland

5. Sport + sauna = sant

Både ishockey og sauna er synonymt med den finske kulturen, så i Helsinki bør begge deler stå på planen!

Alle byer med respekt for seg selv har et idrettslag, og hovedstaden i ishockeylandet Finland, er selvfølgelig intet unntak. Ishockeylaget HIFK spiller i Finlands toppliga, og spiller blant annet hjemmekamp mot Tappara, som i skrivende stund leder serien, den 18. januar i Helsinki Ice Hall. Garantert god stemning! Etter sportsfesten er det bare å finne veien til nærmeste sauna for et mer avslappende innblikk i den finske kulturen. Löyly er et av byens fineste tilbud, med både badstuer, restaurant og bar beliggende ved vannkanten. Om vinteren bores det også et hull i isen, så de tøffeste kan bryne seg på en dupp i sjøen!

Mer info: Billett til HIFKs hjemmekamper koster fra kr 110, se ticketmaster.fi. 2-timers sauna på Löyly inkl. håndkle, setecover og såpe kr 190. Book gjerne på forhånd på loylyhelsinki.fi.

Foto: Icekarting Levi

6. Full fres på isen

3, 2, 1 – vrooooom!

Er du blant dem som syns kjøring på glattisen er morsomt, og som gjerne skrenser litt ekstra på vinterføre? Da er helt sikkert gokart på isbane noe for deg! Ice Karting Levi har flere ganger gått til topps på Trip Advisor med sin Eskimo Circuit-bane midt i skogen i Kittilä i den lapplanske villmarken. Banen er rundt 500 meter lang, og lyser opp om kvelden slik at man også kan kjøre når det er mørkt. Gokart-bilen har piggdekk og kan oppnå en toppfart på 60 kilometer i timen, så her bør man ikke være Bambi på isen. Utfordre familien, vennegjengen eller deg selv – og fyr løs på glattisen!

Mer info: Ice Karting Levi (icekarting.fi) ligger i vintersportsstedet Kittilä i finsk Lappland. 1 time inkl. transport t/r hotell, utstyr, sikkerhetskurs og kjøring koster kr 650, min. 2 per booking. Banen er åpen fra 1. november – 30. april. NB: Man må være minst 140 cm for å kjøre.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER!
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN