SSmaken av Tromsø?

Espen Ramnestedt drar litt på det noe abstrakte spørsmålet. Kjøkkensjefen ved Restaurant Smak i Skippergata i Tromsø har akkurat servert en lunsjmeny hvor både lammekjøtt og kveite har lokal forankring. 

Kjøkkensjef, Espen Ramnestedt
Kjøkkensjef, Espen Ramnestedt, gjør siste finish på den lekre lokale maten. Foto: Runar Larsen

– Smaken kommer fra både fjord og fjell. Det blir en nødvendighet når vi skal fokusere på lokale råvarer, forklarer Ramnestedt.

Fjord og fjell

Smak ble raskt anerkjent som Tromsøs mest eksklusive spisested av restaurantguiden White Guide etter at de åpnet for tre år siden. Med dunkle lokaler, elegant atmosfære og sesongbasert meny, er dette blitt en kulinarisk destinasjon – og et godt eksempel på at den lille storbyen 69 grader nord er langt mer enn nordlys, hvalsafari og fjellturer.

Galleri Nord
Jakt på vintageskatter og nyt en kopp kaffe på Smørtorget. Foto: Runar Larsen

De siste årene har stadig flere turister funnet veien til Tromsø også i mørketiden, for å oppleve den barske vinteren. Mange av dem går med nesen nærmest konstant rett opp i været; de har tatt turen ens ærende for å oppleve nordlyset. Andre vil til sjøs for å komme tett på havets pattedyr. Men den kompakte bykjernen har også blitt en attraksjon, og takket være gourmetkokker med bevisst forhold til regionens råvarer og en lokalbefolkning som vet å sette pris på utelivets gleder, heves kvaliteten i alle ledd. 

Nordlys
Nordlyset er vinterens største trekkplaster, og med et kompakt sentrum og kort vei til både fjell og fjord er Tromsø en glimrende base for en aktiv langhelg. Foto: Lars Mathisen
Gatelangs i Tromsø
Gatelangs i Tromsø. Foto: Janita Zenteno

– Tromsø er en «matby» i utvikling. Jeg tror det er viktig at vi våger å satse på nordnorsk identitet også i matveien, og dyrke de rene, naturlige smakene, sier Espen Ramnestedt.

SE OGSÅ INNSIDERTIPS TIL TRONDHEIM

Urbant og tradisjonelt

Det er altså ingen grunn til å gå sulten i «Nordens Paris». Vertshuset Skarven er en institusjon med både kro, pub og restaurant, og grillet tørrfisk servert hos Arctandria i andre etasje er på mange måter essensen av nordnorsk tradisjonskost. Dette er et must for alle som er i byen for første gang, og den som vet å sette pris på et solid fiskestykke med utsikt over havna.

Fiskerett
Kulinariske fristelser fra Fiskekompaniet. Foto: Runar Larsen

Ikke langt unna folkekjære Skarven byr Fiskekompaniet på en litt mer raffinert variant av havets delikatesser. Men Tromsø har også en mer kosmopolitisk side. Helmersen Delikatesser og Vinbar byr på en smak av Middelhavet, midt i Storgata. Her får du vin og mat fra Frankrike, Italia og Spania, ispedd godbiter fra Norge, særlig ost.

Tromsø Mikrobryggeri
Kortreist øl fra Tromsø Mikrobryggeri, Foto: Runar Larsen

Et olivensteinspytt unna strømmer det kortreist mikrobrygg fra kranene til Tromsø Mikrobryggeri i lokaler som kunne glidd rett inn i Shoreditch i London, mens Risøe mat og kaffebar lager håndbrygget kaffe av ypperste kvalitet. 

Historisk

Uansett hvor du går og hva du spiser, så er den storslåtte naturen alltid i umiddelbar nærhet. Beliggenheten ved hav og fjell har formet historien til Tromsø, og er fortsatt det store trekkplasteret. 

Utsikt fra fjellheisen.
Utsikt fra fjellheisen. Foto: Kari Shibevaag

Tromsø var inngangsporten til ukjent farvann i Arktis allerede på midten av 1800-tallet. Det ble base for ekspedisjoner og fangstmenn, men også turisme og vitenskap. Både Fritjof Nansen og Roald Amundsen tilbragte mye tid i byen mens de planla sine ekspedisjoner, og sistnevnte la som kjent ut på sin siste reise fra Tromsø i det som ble en mislykket flytur mot Svalbard i 1928. Den permanente utstillingen i den gamle tollbodbrygga på Skansen tar for seg et bredt spekter av polarhistorie – og er en utmerket måte å bli kjent med byens historie på.

Hvalsafari

Kanskje blir du inspirert til å legge ut på et eget eventyr. Det trenger verken være tidkrevende eller vanskelig: Med hvalsafari rett fra byens hjerte, er Tromsø et unikt eksempel på at mektige naturopplevelser og urbane gleder kan gå hånd i hånd. 

Hvalfinne
Naturens ekstreme show med hvaler på matauk er vinterlige høydepunkt i «Nordens Paris» Foto: Marten Bril/visitvestlandet.com

Fram til februar dukker vanligvis noen av verdens største pattedyr opp i denne delen av landet, og på båtturene er det gode muligheter for å observere de mektige sjødyrene på nært hold. 

SJEKK UT NORGES MEST SMAKFULLE OVERNATTINGER

Både knølhval, spekkhogger og nise bruker farvannet utenfor byen som jaktmarker, noe som kan by på opplevelser verdig et program på National Geographic.

På vidda

Det samme gjør snødekte fjell og vidder. Når snøen har lagt seg, forvandles naboøya Kvaløya til et veritabelt pudderparadis for adrenalinjegere med utforski. Jeg skuer over fjell og fjord, mett i magen – sulten på nye eventyr. Hyppige festmåltider med nordnorsk sjømat døyver kallet fra de bratte tindene i denne omgang. Men jeg vil likevel på eventyr i barskt vinterlandskap, og følger samme vei over til naboøya – vel vitende om at et kobbel av hunder alltid står klare for å vise vei ut på vidda. 

Hunder
Hundekjøring er et glimrende innslag i en aktiv ferie. Foto: Runar Larsen

I løpet av den korte kjøreturen over til Tromsø Villmarkssenter glir storbyen over fra urban til landlig. Kvaløyas åpne sletter venter; hundekreftene suser snart inn i vinterødet, som en slags hyllest til polarheltenes gamle ekspedisjoner.  

Gatekunst
Urbant innlag i naturskjønne Tromsø. Foto: Runar Larsen

Det er lett å fylle vinterdagene i «naturbane»  Tromsø med både spennende innhold og gode smaker. 

Og husk: Se alltid opp for nordlyset.

LYST TIL Å FÅ NY REISEINSPIRASJON RETT HJEM I POSTKASSA? ABONNER PÅ MAGASINET REISELYST HER
TILBAKE TIL HOVEDSIDEN